Meny

Lovende resultater for ny brystkreft-vaksine

LOVENDE: Den nyutviklede amerikanske brystkreft-vaksinen viser foreløpig lovende resultater. Studien som er gjort er relativt liten, og det krevers større undersøkelser for å si noe helt sikkert om resultatet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com / Lise Åserud (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidlig testing av nyutviklet brystkreft-vaksine tyder på at den hjelper immunforsvaret med å angripe kreftceller.

Vaksinen virker ved at den påvirker hvite blodceller i immunforsvaret til å finne og angripe alle celler som uttrykker et protein kalt mammaglobin-A.

Mammaglobin-A er et protein som i stor grad finnes i celler rammet av brystkreft, men som ikke finnes i kroppen ellers.

– Å klare å angripe mammaglobin-A er spennende fordi det finnes i store mengder i brystvevet hos opp til 80 prosent av de som har brystkreft, men det ikke finnes i betydningsfulle mengder andre steder i kroppen. Det betyr at vi kan behandle en stor andel brystkreft-pasienter med potensielt få bivirkninger, sier William E. Gillanders i en pressemelding.

Les også: – Det var forferdelig å bestemme seg for å fjerne brystene

Gillanders er en av forskerne fra det medisinske fakultet ved Washington Universitet i St. Louis, USA, som har vært med på å utvikle brystkreft-vaksinen. Den ferske studien er publisert i tidsskriftet Clinical Cancer Research.

Vaksinen vil ikke ha effekt på den lille gruppen med brystkreft-pasienter som blir angrepet av kreftceller som ikke uttrykker mammaglobin-A.

Bremset kreftens progresjon

Vaksinen har blitt testet på 14 brystkreft-pasienter med fjernspredning, og som har kreftceller som uttrykker mammaglobin-A. Målet med testingen var å finne ut om vaksinen var trygg, men resultatene tyder på at vaksinen også ga bedring til pasientene ved å bremse progresjonen til kreften.

Til tross for at mange av pasientene som fikk teste vaksinen hadde et svekket immunforsvar som følge av cellegiftbehandling, hjalp den pasientene ved å aktivere immunforsvaret i dens kamp mot kreften igjen, og bremset sykdommens progresjon.

Les også: – Røyking før første fødsel gir økt risiko for brystkreft

Etter et år med vaksine-behandling opplevde halvparten av testgruppen at kreftens progresjon hadde stoppet helt opp.

Til sammenligning var det én av fem som opplevde at kreftens progresjon hadde stoppet opp i en kontrollgruppe med 12 pasienter med lignende sykdomsforløp.

– Vanskelig å legge mye i disse resultatene

SKEPTISK: Professor og overlege Erik Wist ved Oslo Universitetsykehus er skeptisk til å legge for mye forhåpninger i den nye brystkreftvaksinen. Han vil se mer testing før han har full tro på resultatene. Foto: Bente MortensenSKEPTISK: Professor og overlege Erik Wist ved Oslo Universitetsykehus er skeptisk til å legge for mye forhåpninger i den nye brystkreftvaksinen. Han vil se mer testing før han har full tro på resultatene. Foto: Bente Mortensen

Professor ved UiO og overlege ved Oslo Universitetssykehus, Erik Wist synes det er svært vanskelig å si at dette er resultater man kan legge for mye i når testgruppen er så liten, og man vet så lite om den.

– Det er klart at det kan høres veldig bra ut at noen ikke har fått progresjon av sin sykdom på et år, men når man ikke vet noe om hvor syke de var på forhånd, så er det vanskelig å vite i hvor stor grad bedringen skyldes medisinen, sier Wist til ABC Nyheter.

Han forteller at det har vært en del forsøk på å utvikle vaksiner lignende denne, uten at det har vært noe medisinsk gjennombrudd.

– Veldig oppmuntrende

Selv om testgruppen er liten, synes forskerne bak vaksinen at de foreløpige resultatene gir grunn til optimisme.

– På tross av det svekkede immunforsvaret til disse pasientene, observerte vi en biologisk respons til vaksinen når vi analyserte immuncellene i blodprøvene deres. Det er veldig oppmuntrende. Vi så også foreløpig bevis på at vaksinen gjorde pasientene bedre, med markant lenger progresjonsfri overlevelse, sier Williams E. Gillanders.

Vil utføre klinisk testing på større gruppe

Wist mener at en større studie der pasienter fordeles tilfeldig til behandling med vaksine eller ikke må til for å si noe sikkert om resultatene.

– Det er de nødt til for å finne ut av om dette resultatet bare var bestemt av pasientutvalget deres, sier han.

Les også: Overlevelsesraten i Norge for kreft er gjennomsnittelig

Gruppen bak vaksinen planlegger også å gjennomføre en stor klinisk testing av medikamentet. De ønsker å teste det ut på nylig diagnostiserte brystkreft-pasienter som i teorien bør ha et sterkere immunforsvar enn testgruppen i denne studien.

– Hvis vi gir vaksinen til pasienter i starten av behandlingen, vil den trolig ha en enda bedre effekt på immunforsvaret. Nå som vi har bevis på at vaksinen er trygg å bruke, tror vi testing av ny-diagnostiserte vil gi oss et bedre bilde av effekten denne vaksinen kan ha, sier Gillanders.

– Et interessant medikament om det fungerer

Selv om Erik Wist slett ikke vil ta noe gjennombrudd på forskudd, synes han det er et interessant medikament, skulle det vise seg å fungere.

– Da kan det for eksempel tenkes at denne brystkreftvaksinen rykker frem i køen og gis når pasienten får en operasjon for å hindre senere tilbakefall, men det blir bare spekulasjoner, sier Wist.

Les også: – Finner arvelig brystkreft hos pasienter vi ikke ville ha testet

All behandling som kan hjelpe å forebygge et tilbakefall hos en brystkreftpasient, er svært velkommen hos Wist.

– Skal du redde en brystkreft-rammet kvinne må du behandle henne så godt på diagnosetidspunktet at hun ikke får tilbakefall. For hvis hun får tilbakefall i form av fjernspredning finnes det i dag ikke noen kurerende behandling, sier han til ABC Nyheter.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus