Meny

Dette er bare halve huset

I ETT MED NATUREN: Det energieffektive huset er bygget inn i bakken for å lage minst mulig forstyrrelser i landskapet. Foto: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjekk hvor langt arkitektene gikk for å tilpasse boligen til terrenget.

Den lille familien ønsket seg et hus som var så tilpasset de spesielle naturomgivelsene som mulig. Beboerne kontaktet derfor arkitektbyrået Denieuwegeneratie architecten med et ønske hjelp. Resultatet ble en bolig i direkte kontakt med naturen, og med minimale økologiske fotavtrykk.

Terrengtilpasning

Huset ligger på en historisk landbrukstomt i et naturreservat i Nederland.

– For å minimere forstyrrelsene i landskapet er huset bygget inn i en kunstig ås, forklarer arkitekten Thomas DIeben.

– Klienten ønsket også et miljøvennlig hus, og vi la derfor stor vekt på miljøvennlige og bærekraftige løsninger. Innkapslingen i bakken fungerer også som en kamuflasje som skjuler huset fra nordsiden. Jorden rundt tjener som termisk isolasjon.

Les også: Venter kjempesalg av plasttrær til jul

Lokale materialer

På sørsiden har huset blitt åpnet opp maksimalt. Den store glassfasaden er innrammet i tømmer, som styrer overgangen fra det kunstige til det naturlige. Det går en stor terrasse langs hele bredden av huset, og på vestsiden av er det laget et hønsehus.

– Rammen på huset er konstruert ut av Lerk, fra skogen rundt huset. Materialene er dermed svært kortreiste og lokale, forteller arkitekten videre. Detaljering skaper en sømløs overgang mellom interiør og eksteriør: Betonggulvet, vindusrammene og terrassens etterbehandling er gjennomgående fra interiøret til eksteriøret.

Les også: Nostalgi på tapetet: – Nå er det lov til å bruke farger og mønstre

Plantegning og utsnitt. Foto: Jaap Vliegenthart, John Lewis MarshallPlantegning og utsnitt. Foto: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall

Fritt spillerom

Innvendig har huset et rekstangulært, åpent rom på 12x19 meter. Det åpne rommet tillater en fleksibel løsning på interiøret.

– Rommene er arrangert på en uryddig måte, og inndelt ved hjelp av lette trekonstruksjoner, forklarer Dleben. Dette har vi gjort for å tilrettelegge for mulige fremtidige endringer. Ingenting er låst og interiøret skal kunne utvikle seg sammen med den unge familien. Dermed kan rom og værelser legges til eller fjernes med tiden.

Les også: Slik skaper du julestemning i hjemmet med planter

– De ulike rommene oppleves veldig forskjellig. I den ene delen av huset er det en grotteaktig atmosfære der dagslyset siver inn gjennom dype kutt i fjellet. I det åpne fellesområdet åpner den store glassfasaden opp mot en spektakulær utsikt over de omkringliggende skogene.

Kontraster

Arkitektene ønsket å skape kontraster i materialbruken og interiøret. Betongveggen, som skal symbolisere fjellet, ser uferdig ut. De sveisede skjøtene i stålet er synlig, og treverket er ubehandlet. Interiøret er derimot ferdig og gjennomført på en original og fargerik måte.

SØREGET INTERIØR: Interiøret i huset er originalt og overraskende. Store, lyse lerret kan trekkes for de enorme vinduene som beskyttelse mot solen. Foto: Jaap Vliegenthart, John Lewis MarshallSØREGET INTERIØR: Interiøret i huset er originalt og overraskende. Store, lyse lerret kan trekkes for de enorme vinduene som beskyttelse mot solen. Foto: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall

Energieffektive løsninger

– Prosjektet har vært et eksperiment i bærekraftige, arkitektoniske og tekniske strategier, forklarer Dleben. De tekniske installasjonene, designet av Arup Amsterdam, består av Solcellepanel, LED belysning, oppvarming med pellets i kombinasjon med en oppvarming med lav temperatur og CO2 overvåket ventilasjon. Resultatet er et hus der den totale mengden energi som produseres overstiger forbruket. Overskuddsenergien kan brukes til å lade en elbil.

– Huset er annerledes og uforutsigbart, avslutter arkitekten. Vi ønsket å utføre et eksperiment i bærekraftige strategier innen struktur, og materielle og tekniske installasjoner. Det er et hus som glir inn i omgivelsene, men som likevel skiller seg ut med spennende overraskelser.

Les også: Sjekk fargen og barnålene før du kjøper juletre

STILRENT: Den gjennomgående bruken av betong gir et stilrent og industrielt preg på noen av rommene. Foto: Jaap Vliegenthart, John Lewis MarshallSTILRENT: Den gjennomgående bruken av betong gir et stilrent og industrielt preg på noen av rommene. Foto: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall

Les også:

Familien droppet vinduer da de bygget hus

– Vi måtte snu huset på hodet

Eierne av leiligheten på Fredensborg hadde behov for mer lys, romslighet og luftighet

Saken er levert av Klikk.no.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus