Meny

Påvirker sol og regn dekningen?

På et kart avtegner satellittdekningen seg lik et foravtrykk over et visst geografisk område. Når det er fint vær, glir dataoverføringen lett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere tror værmeldingen kan brukes til å beregne styrke på satellittsignaler.

En rekke forskere samarbeider nå for å se om de kan bruke værdata til å forutse signalstyrken til satellitter. Det kan blant annet gi bedre muligheter for å overføre store datamengder til riktig tidspunkt på en sikker og rimelig måte.

Det er forskere fra Forsvarets Forskningsinstitutt, Meteorologisk institutt, UNIK, og SINTEF som studerer hvordan værmeldinger fra Meteorologisk institutt og radarmålinger av været kan brukes til å beregne signalstyrke. Disse dataene holdes så opp mot målinger av satellittsignaler som skjer i et ESA-prosjekt.

Sjekk været der du er

Utsette oversending av data

På et kart avtegner satellittdekningen seg lik et foravtrykk over et visst geografisk område. Når det er fint vær, kan en satellittoperatør som for eksempel Telenor, Intelsat eller Inmarsat, registrere at all dataoverføring glir lett. Når det regner eller snør, ser man at satellittsignalene dempes.

– På lik linje med at trafikken glir tregt i snøvær, og at man som bilist da planlegger kjøreturen på et senere tidspunkt eller en annen dag, kan også store dataoversendelser utsettes og forskyves noen timer om værmeldinga viser at dette er gunstig. Oversendelsen kan da gå raskere, sier Knut Grythe ved SINTEF. – Man vil også bruke mindre energi og satellittressurser.

Les også: Vil endre definisjonen av normalt vær

Hvem angår det?

Å ha gode værdata foran seg, er av betydning for både bruker og operatør. Aktuelle brukere kan ferdes ute på en oljerigg, være ute i felt, eller oppholde seg i arktiske strøk med dårlig dekning der de er avhengige av batteribruk.

– De kan ha for eksempel ha behov for å sende måledata inn til land, fra sensorer på utplassert utstyr. Å kunne planlegge når dette er gunstigst, vil være nyttig for dem, sier Grythe.

Også for operatører som drifter, eier eller leier satellitter, er det nyttig å ha værdata. Når de automatisk tildeler sine ressurser time for time, kan dette skje i forhold til hvor gunstig værforholdene er. Norsk Romsenter finansierer det ettårige prosjektet som løper ut 2014.

Les mer:

Været ødelegger for satellittsignaler i nord

Polare prøvelser

Det nye nervesystemet i nord

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus