Slik velger du riktig smartmobil

TRE PLATTFORMER: Android, Windows Phone og iOS har sine styrker og svakheter. Etter å ha lest denne guiden, vil du være bedre i stand til velge en mobil og plattform som passer dine behov. (COLLAGE: BJØRN EIRIK LOFTÅS)
TRE PLATTFORMER: Android, Windows Phone og iOS har sine styrker og svakheter. Etter å ha lest denne guiden, vil du være bedre i stand til velge en mobil og plattform som passer dine behov. (COLLAGE: BJØRN EIRIK LOFTÅS)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du på utkikk etter ny mobil, men blir forvirret over alle typene og systemene? Da bør du ta en titt i vår guide!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er vel knapt en eneste produktgruppe som er knyttet til like mye hype og følelser som mobiltelefonen. Det er ikke noe nytt. Det tok ikke lang tid før GSM-mobilen kom på markedet til produsentene innså at de var nødt til å tenke like mye på stil som funksjon for å tekke kjøperne.

De første årene handlet det om å gjøre mobilene mindre og mindre samtidig som batteritiden stadig ble bedre. Så kom større skjermer med flere tekstlinjer, og snart stod fargeskjermene for tur, enda større og mye bedre skjermer, kamera og multimedia.

Les også: Våre beste Nokia-minner

Men det var først med Apples iPhone i januar 2007 at mobilene virkelig tok steget fra å være hovedsakelig telefoner, til å bli lommedatamaskiner som folk faktisk ønsket å bruke. Den eventyrlige utviklingen vi har sett siden den gang mangler sidestykke i historiebøkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 (Foto: APPLE) (Foto: APPLE)

I løpet av de siste 7-8 årene har mobilen ikke bare utviklet seg til å bli vårt personlige nav for alle former for digital informasjonsinnhenting og kommunikasjon, den har i tillegg slukt fasttelefonen, fotoapparatet, videokameraet, musikkspilleren og GPS-mottakeren på sin vei - og for mange har den også eliminert behovet for PC og nettbrett. Og snart står lommeboken for tur. Hvem hadde trodd det?

Tre hoveddplatformer

I likhet med nettbrettene, domineres også mobilmarkedet av tre forskjellige plattformer. Apple har sitt iOS , Nokia (Microsoft ) sverger til Windows Phone , mens den store majoriteten av mobilprodusenter i hovedsak baserer sine smartmobiler på Googles Android-system.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SNAPCHAT: App-utvalget spiller en stor rolle for manges valg av smartmobil. Velger du Android eller iOS er du som regel sikret de nyeste og hotteste appene. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)SNAPCHAT: App-utvalget spiller en stor rolle for manges valg av smartmobil. Velger du Android eller iOS er du som regel sikret de nyeste og hotteste appene. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Android og iOS dominerer stort, mens Windows Phone også har mange tilhengere. Grensesnitt og utvalget av apper er forskjellig på de tre. Heldigvis finnes de aller fleste av de mest populære appene til alle tre plattformer, som Facebook , Facebook Messenger, Twitter , NSB-appen, Ruter-appen, Instagram , Skype , Spotify og Wimp, men kvaliteten kan variere noe.

Det er spesielt Windows Phone som henger litt etter – for eksempel mangler fortsatt en offisiell Snapchat-app, men det finnes apper fra tredjepart som lar deg ta del i dette svært raskt voksende sosiale nettverket også på Windows Phone.

Les også: iOS vs Android vs Windows Phone – se forskjellene

Hvilke fordeler og ulemper har de forskjellige plattformene?

Vi har allerede antydet at app-utvalget er best på iOS og Android. De aller fleste store apputgivelser kommer omtrent samtidig til disse to plattformene, så hvis dette er viktig for deg, bør du velge en mobil basert på ett av disse to systemene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Apple stiller litt strengere krav enn Google når det gjelder design, kvalitet og funksjonalitet, og derfor er det vår klare oppfatning at snittkvaliteten - og herunder også sikkerheten - er noe bedre i iOS. Når det er sagt, har Google den siste tiden gjort store forbedringer og opprydninger i app-butikken deres Google Play, som definitivt har løftet kvaliteten mange hakk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 (Foto: TROND BIE) (Foto: TROND BIE)

Det kan være noen klare fordeler knyttet til strenge app-krav, men også noen ulemper. Friere tøyler betyr også at du vil finne apper med funksjonalitet på Android som Apple aldri ville ha godtatt. Derfor er det mange som hevder at Android egner seg bedre for dem som liker å eksperimentere og gjøre spesialtilpasninger på mobilene sine.

Apple har for eksempel blitt kritisert for at grensesnittet i for liten grad kan tilpasses, og hjemskjermen har egentlig knapt utviklet seg siden lanseringen av den første iPhonen for snart 8 år siden. Fordelen er at det meste er enkelt og oversiktlig. Enkelt og oversiktlig er definitivt også Windows Phone. Systemet er lett å bli glad i, og mange vil påstå at Windows Phone ligger mellom de to systemene med tanke på brukervennlighet og tilpasningsmuligheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er imidlertid fortsatt en hake, og den har vi vært inne på tidligere: App-utvalget er på langt nær like bra som for Android og iOS, og bare en kraftig økning i salget kan få utviklerne til å prioritere også Windows Phone når de kommer med nye og spennende apper og funksjoner.

Hvor mye må jeg bruke for å få en brukbar smartmobil?

Går du for de siste toppmodellene må du gjerne ut med minst 5-6.000 kroner - spesielt hvis du velger en modell fra Apple, Samsung, Sony, HTC eller noen av de andre etablerte aktørene. Velger du derimot en modell fra Huawei (Honor), ZTE, Oppo, Kazam eller andre som lever i skyggen av de mer kjente, er prisene ofte vesentlig lavere. Du kan i noen tilfeller ende opp med mobiler som langt på vei matcher langt dyrere mobiler, både hva angår funksjonalitet, ytelse og kvalitetsfølelse - men det er i disse tilfellene veldig viktig å lese våre tester før du slår til, for det kan være at du må inngå noen kompromisser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også hvis du velger Windows Phone kan du få toppmodeller til en lavere pris, for eksempel får du vår anbefaling Nokia Lumia 930 for godt under 4.000 kroner i de billigste nettbutikkene. Da kan du boltre deg med 5 tommer full HD-skjerm, 32 GB lagringsplass, 4G og et meget godt kamera, blant annet.

Hvis du synes det er for dyrt, kan det ofte være vel så lurt å gå for forrige toppmodell som å kjøpe en modell i mellomsegmentet. Ta for eksempel flotte Sony Xperia Z2 , som har vært å få til godt under 3.000 kroner. Den har nylig blitt avløst av Xperia Z3 som koster godt over 5.000 kroner, men den er fortsatt en særdeles bra mobil som kom på markedet så sent som i vår! Har du enkle krav, kan du få Android- og Windows Phone-baserte mobiler for noen hundrelapper. Vi vil uansett anbefale deg å styre unna de billigste, men fra 1.200-1.500 kan du få mobiler du kan ha glede av lenge, hvis du ikke har for store forventninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor bør jeg styre unna de billigste mobilene?

Du bør styre unna de billigste mobilene av samme årsaker som gjelder for nettbrett og PC-er. De billigste har som regel svært enkle spesifikasjoner. På en smartmobil vil dette først og fremst merkes på skjermkvalitet og generell byggekvalitet. En skjerm som både er lyssvak, uskarp og ikke reagerer kjapt og nøyaktig på all berøring, blir fort lagt i skuffen: God berøringsfølsomhet er nemlig helt sentral på en smartmobil. I tillegg vil de billigste mobilene ofte ha svært begrenset lagringsplass, ytelse og mangle støtte for nye og raske standarder som 4G og trådløse AC-nett. Dessuten har de sjelden gode kameraer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilke størrelser har jeg å velge i?

De aller fleste nye smartmobiler har skjermer på mellom 4 og 5,5 tommer, og vi vil absolutt anbefale deg å velge en mobil som ligger et sted mellom disse. De fleste toppmodellene har skjermer på rundt 5 tommer, noe som gir god plass til tekst, bilder og video. Det finnes også mobiler på 5,5 tommer og mer. Disse kalles ofte for «phablets», hybrider mellom mobiltelefon (phone) og nettbrett (tablet), og tar sikte på å eliminere behovet for å ha to enheter. Ulempen er naturligvis at den blir stor, og passer ikke alle lommer lenger. Fordelen er bedre arbeidsflate, og ofte et større batteri som holder ut lenger mellom hver lading.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilken skjermoppløsning bør mobilen ha?

For en skjerm på 5-6 tommer bør oppløsningen ligge rundt full HD, altså 1920 x 1080 piksler. Det gir så små piksler at øyet vil ha store problemer med å oppfatte dem, med tilhørende svært skarp tekst og grafikk. Er skjermen 4-4,5 tommer bør den ligge på 1280 x 720 eller mer. Det er våre anbefalinger for en behagelig opplevelse, men velger du en modell i budsjettklassen må du også belage deg på at oppløsningen blir lavere og opplevelsen litt dårligere.

Hvor høy oppløsning trenger kameraet?

Kamerafunksjonen er svært viktig på en mobil, synes vi. En god kameramobil gjør at du kan legge igjen fotoapparatet hjemme når du skal på tur eller fest hvis du har mer fokus på å dokumentere hendelsen enn på ren bildekvalitet. Men det er flere ting enn oppløsningen som spiller en rolle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et mobilkamera med god optikk som tar bilder med åtte megapiksler er å foretrekke foran et mobilkamera med dårligere optikk som tar bilder med 20 megapiksler. Husk at en TV med full HD-oppløsning bare viser to megapiksler uansett, og at flere megapiksler også betyr større filer som opptar mer plass på telefonen. Men optikk er dyrt. Derfor vil du ofte se at de dyre toppmodellene ofte tar de beste bildene, mens toppmodeller fra de rimeligere aktørene ikke alltid henger like godt med. Men ingen regel uten unntak. Nokia sine Windows Phone-mobiler koster ofte litt mindre, men er kjent for å ta gode bilder. I tillegg kommer videokvalitet, og her er oppløsningen relativt viktig. Den bør minimum være på 1280 x 720 piksler, aller helst 1920 x 1080 for å sikre skarpe bilder når du spiller av videoene på større skjermer og TV-er. Men også her er optikken særdeles viktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

KOMPLISERT MOTIV: Optikken i toppmodellene blir stadig bedre, og takler vanskelige lysforhold bedre enn vi turte å drømme om for bare kort tid siden. Her et motlysbilde tatt med Sony Xperia Z3 Compact. For kun kort tid siden ville selv dyre kompaktkameraer hatt problemer med detaljene i forgrunnen her.

(Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Hvor mye lagringsplass trenger jeg?

Vi vil ikke anbefale å kjøpe en mobil med mindre enn 16 GB lagringsplass, uansett hvilken platform du velger. Det vil straks kunne føre til store begrensninger i antall apper du kan installere. Husk også at bilder og videoopptak fort beslaglegger flere gigabyte, for ikke å glemme offline-spillelister i Spotify og Wimp. Dersom telefonen oppgraderes til en ny versjon av operativsystemet, kan også dette kreve en del plass når man skal installere (den siste iOS-oppgraderingen krevde for eksempel seks gigabyte). Aller helst bør du derfor velge 32 GB eller mer. Mange telefoner (særlig med Android) har støtte for minnekort. Det er vel og bra, og kan være et godt tilskudd til lagring av bilder, musikk og videoer dersom mobilen har begrenset intern lagringsplass. Merk imidlertid at mange telefoner ikke kan installere apper på minnekort. Dette vil riktig nok bli mulig i Android 5.0, men det fordrer at mobilen din kan oppgraderes til den versjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også Når får du Android 5.0?

Hvilke tilkoblingsmuligheter bør jeg se etter?

Det er en stor fordel at mobilen støtter LTE eller 4G. Dette er den nyeste mobile datakommunikasjonsstandarden, som muliggjør svært høy hastighet når du er på nett. Dette lar deg for eksempel strømme TV-sendinger og film i høy kvalitet når du er på farten. Stadig flere kobler PC-er og nettbrett til Internett via mobilen når de er ute på farten, og da er 4G-støtte gull verdt for opplevelsen. Men merk at du da bør ha et abonnement med en solid datapakke.

Når du sitter hjemme er 802.11ac-støtte en fordel. Det sikrer høy trådløshastighet, vel og merke hvis du har en nyere AC-ruter. I tillegg er Bluetooth 4.0 viktig, som lar deg strømme musikk til høyttalere og musikkanlegg trådløst, eller kommunisere med en smartklokke eller treningsarmbånd uten at batteriet går tomt på en-to-tre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NFC er en standard som blant annet kommer til å bli viktig til mobil betaling. Dette rulles ut på stadig flere steder, og gjør at du på sikt kan legge igjen lommeboken og bankkortet hjemme. Støtte for NFC anser vi som viktig, selv om det store gjennombruddet for mobil betaling fortsatt ligger litt foran oss. MHL-støtte er interessant, da det gjør det mulig for deg å koble mobilen til TV via HDMI-inngangen, dersom TV-en er kompatibel. Da kan du streame innhold fra mobilen og være sikret en jevn dataflyt.

Bør telefonen være robust?

Det kommer selvsagt an på hvordan du bruker den. Mange telefoner kommer med såkalt Gorilla Glass , som er en glasstype laget for å motstå riper. Det kan være kjekt om du pleier å ha telefonen sammen med nøkler i lomma eller lignende. Enkelte telefoner er også støv- og vanntette, som gjør at du kan filme under vann eller ta med telefonen i badekaret uten å bekymre deg. Slik beskyttelse klassifiseres med tall i et system som kalles IP-systemet (Wikipedia). Eksempelvis vil IP67 bety at telefonen er støvtett (6) og at den vil overleve på én meters dyp i 30 minutter (7). Det første sifferet angir altså tetningen mot støv, mens det siste angir beskyttelsen mot det våte element. Et fåtall telefoner er også bygget for å tåle en trøkk, store temperatursvingninger og den slags. De kan ofte være litt tykkere og tyngre enn tilsvarende telefoner uten disse egenskapene, men kanskje er dette et lite offer for den som er svært aktiv både i jobb og på fritiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så hvilken mobil skal jeg velge?

Med så mye teori innabords er du godt skodd til jakten på din neste mobil. Et godt utgangspunkt er vår store testoversikt. Og til slutt: Ikke se deg blind på terningkastet; en firer kan for eksempel ofte være en meget god mobil, helt avhengig av dine krav og bruksmønster. Merk også at pris er en faktor når vi setter karakter og at den kan ha endret seg mye siden telefonen ble lansert. Lykke til!

Les også: DinSides tester av mobiltelefoner

Slik velger du riktig PC Slik velger du riktig nettbrett