Meny

Tre gode julegløgger

FORANDRING FRYDER: Hvorfor ikke prøve på en ny variant av gløgg? (ILLUSTRASJONSFOTO: ALL OVER PRESS)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten like lett å lage som å varme opp en flaske ferdiggløgg. Og mye bedre!

Førjulstiden er for mange en eneste lang orgie i klementiner, pepperkaker, grøt og gløgg. Nesten ti millioner glass med gløgg går med, hvert år, ifølge Stabburet.

Ikke noe vondt om ferdiggløggen, men innen midten av desember, har de fleste fått dosen med Tomtegløgg.

Ja, for det er Tomtegløgg du bør velge i butikken ifølge vår blindtest: Se vår test av syv butikkgløgg.

Her er tre oppskrifter for deg som har lyst til å lage gløggen selv. Én ganske tradisjonell, og to alternativer for deg som har lyst til å smake noe litt nytt.

Epletoddy med rom

Du trenger: 1 liter eplemost eller eplejuice: Her er den beste eplejuicen 2 dl rom, gjerne krydret rom, som Captain Morgans 1 - 2 epler Krydder, for eksempel: 2 kanelstenger 10 nellikspiker 5 kardemommekjerner 3 stjerneanis Til servering: Kanelstenger

Slik gjør du: Tørrstek krydderet i gryten på middels varme til du kjenner juleduften sprer seg i rommet. Tilsett eplejuicen, skru opp platen på fullt og kok opp. Mens juicen koker opp, skjærer du eplet i skiver. Eventuelt kan du dele opp noen av skivene i fire, slik at de kan bli med i glassene. Når juicen koker har du i rommen og eplebitene og skrur platen ned på middels varme. Varm opp til drøye 70 grader, og servér i glass med kanelstenger som rørepinner.

TIPS: For en litt mindre alkoholsterk epletoddy, bruk eplesider i stedet for eplejuice og rom. Eventuelt kan du koke ut gløggen.

Hvitvinsgløgg

Du trenger: 1 flaske hvitvin, gjerne halvtørr

2 godt vaskede appelsiner

2 dl vann 1/2 dl sukker Krydder, for eksempel:

5 nellikspiker

2 kanelstenger

2 stjerneanis

Cirka 2 cm fersk ingefær

Slik gjør du: Rens appelsinene . Skjær av skallet på den éne med kniv, og stikk nellikspikrene inn i skallet. Skrell ingefæren og skjær i små stenger. Ha sukker, vann, krydder og appelsinskallet i en gryte og kok opp. Rør til sukkeret er løst opp. La blandingen koke inn i 5-10 minutter.

Mens krydderblandingen koker, skreller du den andre appelsinen med en potetskreller eller kniv, fint, slik at du ikke får med mye av det bitre hvite laget mellom fruktkjøttet og skallet. Skjær én eller to av appelsinene i skiver, avhengig av hvor mye du ønsker å ha i gløggen. Rør rundt nå og da, slik at sukkeret blir løst opp. Ha i vinen, og så mange appelsinbiter du ønsker, varm opp til drøye 70 grader, og servér varm i glass.

TIPS: Gløggen holder seg fint i kjøleskapet i et par dager, om dere ikke drikker opp alt. Fjern appelsinskivene og krydderet før du setter gløggen i kjøleskapet, for at kryddersmaken ikke skal bli for sterk.

Klassisk rødvindsgløgg

Du trenger: 1 flaske Cabernet Sauvignon

10 cl portvin
 6 cl konjakk


2 dl sukker, gjerne brunt

Krydder, for eksempel:

2 kanelstenger


1 liten bit fersk ingefær


20 nellikspiker


1 krydderpose med pomerans

Slik gjør du: Ha sukkeret i en kjele sammen med 5 dl av vinen, og alt krydderet. La det koke til sukkeret har smeltet, hell over resten av vinen og konjakk og varm opp til drøye 70 grader. Tilsett krydder og la gløggen kjølne. Mer sukker gir søtere gløgg, mer konjakk sterkere. Oppskriften er utviklet av sommelier Heidi Iren Hansen, og passer til smaksrike rødvinstyper. Hakkete mandler og rosiner i gløggen?

Lag blandingen selv, til en syvendedel av prisen

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus