Årets juleøl fra Nøgne Ø og 7 fjell

Smaksløkene har mye å glede seg til i møte med årets juleøl. Foto: Arne Lindbach
Smaksløkene har mye å glede seg til i møte med årets juleøl. Foto: Arne Lindbach

Noe nytt og noe tradisjonsrikt – og masse smak fra Grimstad og Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

7 FJELL

7 Fjell bryggeri i Bergen er en ny tilvekst til ølfaunaen i Norge, men bryggermesteren er allerede meget godt kjent blant norske ølhunder.

I lag med Jens Eikeset startet Gahr Smith-Gahrsen opp bryggeriet i 2013. Smith-Gahrsen hadde da allerede vunnet en rekke konkurranser over flere år som hjemmebrygger med sine øl.

Med sin kunnskap og entusiasme sto han også i spydspissen for den norske hjemmebryggerrevolusjonen. Det er med andre ord en meget velkjent bryggemester som styrer kjelene og gjæringskaret i 7 fjell.

Dermed ligger også forventningsnivået til årets juleøl skyhøyt. Vi forventer kvalitet og balanse fra dette bryggeriet. Årets juleøl fra mikrobryggeriet i Bergen er Vinter American Strong Ale, St. Niklaus Christmas Ale og 7 sorter.

Les også: Julesmak fra Egersund

7 fjell Vinter American Strong Ale

Dette ølet er dypt kobberrød med et fint skum med bruntoner. Duften er preget av amerikansk humle, sitrus, mørke malttoner, gran og einer. En behagelig og balansert duft.

Ølet har et kraftig og tydelig maltpreg, noe brent karamell, mørk malt, tørkede frukter, sitrus, granskudd og melon. Vinter er en god og sterk ale i amerikansk tradisjon med mye humle og mye malt. Varmende, fyldig og frisk på en og samme tid.

Dette er et øl som du liker – hvis du liker ordentlig øl. Anbefales.

7 fjell Vinter American Strong Ale – alkohol 7,3 % - 0,33 l – kr 56,90

Les også: Slik ble verdens første øl laget

7 Fjell St. Niklaus Christmas Ale

Dette er butikkversjonen fra det ferske bryggeriet I Bergen. Også dette ølet har en dyprød farge og et fint skum med litt brunt i seg. Skummet holder seg godt i glasset. Duften er fruktig og krydrete.

Her er gode dufter av karamell, sjokolade, nøtter og litt kaffe. Smaken er fruktig med sjokolade, appelsin, nøtter og bær.

Ølet har en fin fylde i forhold til den lave alkoholprosenten og en avstemt bitterhet som kler det godt.

Dette er et veldig «julete» øl som passer til de fleste anledninger i juletiden. Absolutt et av de bedre juleøl du finner i butikken.

7 Fjell St. Niklaus Christmas Ale– alkohol 4,7 % - 0,33 l – butikkøl

Les også: Øl for arbeidere


7 Fjell 7 Sorter

Det heter seg at det skal være syv sorter til jul, og 7 Fjell har tatt konsekvensene av dette og stappet disse inn i en flaske.

Fargen er dyp brun og ølet har et fint skum med godt hold. Dufter av julebakst, nellik, sitrus, sirup, karamell, nøtter og litt røyk.

Smaken er fin, fyldig og myk. Mye karamell, sjokolade, krydderkake, tørkede frukter, nøtter og honning. Ølet har en god bitterhet som tirrer smakssansen en god stund.

Dette er kanskje det aller beste av de tre juleøl som kommer fra 7 Fjell i år. Anbefales både til julemiddagen og som et koseøl.

7 Fjell 7 Sorter– alkohol 6,5 % - 0,33 l – kr. 56,90

Les også: Tradisjonsrike «klosterøl» i hyllene


NØGNE Ø

Nøgne Ø er et av Norges mest renommerte mikrobryggerier i både inn- og utland. Dette var nok også en av grunnene til at Hansa Borg kjøpte opp bryggeriet. Nøgne Ø er kjent for sine kompromissløse øl og sine spenstige innfall.

Det er derfor litt underlig at de i år velger det sikre i forhold til juleølet. Men, det er jo sånn med julen. Det vi ønsker oss er de samme pepperkakene, den samme grøten, den samme juleribba og det samme pinnekjøttet.

Slik er det jo egentlig med juleølet også. Før julen kommer så smaker man på alle de spennende og nye sortene, men når dagen er der så er det de sikre og kjente sortene som står på bordet.

I år, som i fjor, er det Underlig Jul, God Jul, Special Holiday Ale og Julesnadder som sendes ut med nissen fra Grimstad. Men, er de like gode som i fjor?

Les også: Øl, kaffe og sort magi

Nøgne Ø Julesnadder

Dette er butikkølet til Nøgne Ø. Med sin dyp mørkrøde farge og massive skum så stemmer det fint i forhold til juletiden.

Skummet har et veldig godt hold og er litt brunlig. Duften er preget av noe røyk, kaffe, sitrus, lær, tørkede frukter og noe gjær. Også smaken er preget av røyk, kaffe, karamell, krydder, litt eukalyptus og lær. Ølet har en grei fylde, i forhold til alkoholstyrken. Godt med kullsyre er det også.

En smaksrik juleøl i butikkstyrke som vokser etter litt tid i glasset. Helt grei, og absolutt et av de bedre juleøl som selges i butikkene.

Nøgne Ø Julesnadder – alkohol 4,5 % - 0,5 l – butikkøl

Les også: Unngå den mest vanlige øl-tabben


Nøgne Ø God Jul

Skal man ha et skikkelig juleøl så må man litt opp i styrke. Med sine 8,5 prosent er God Jul et øl som både varmer og smaker. God Jul er et helt mørkt øl med et lavt brunlig skum.

Duften er preget av kaffe og sjokolade, en del mørke tørkede frukter og litt mint. Ølet er fyldig og søtlig i smaken med melasse, lakris, sjokolade og kaffe i godt monn. En god og tydelig bitterhet veier opp sødmen.

Årets utgave fremstår som velkomponert og relativt balansert for det kompromissløse bryggeriet – som har en tendens til å bli litt vel kompromissløse av og til. Også dette ølet blir mer smaksrikt når det får litt tid i glasset.

Kan godt lagres til neste jul, hvis man klarer å vente så lenge. Nøgne Ø God Jul – alkohol 8,5 % - 0,5 l – kr 78,80

Les også: Øl med et snev av galskap!


Nøgne Ø Underlig Jul

Dette er har vært en favoritt fra Nøgne Ø tidligere år, og er det nok fremdeles. Fargen er dypt brunrød og ølet har et tydelig og fint skum med bruntoner.

Duften er som en julekake, krydrete, sjokolade, karamell, honning, peppernøtter og litt lakris. Smaken er flott – både kompleks og balansert med et tydelig og behagelig humlepreg som er tilpasset maltfylden. Det er krydder, sjokolade og noe røyk. Nærmest en flytende julekake.

Et godt og annerledes øl som egner seg godt til kvalitetstid foran peisen. Fremstår fremdeles som min favoritt fra Nøgne Ø. Anbefales.

Nøgne Ø Underlig Jul – alkohol 6,5 % - 0,5 l – kr 74,70

Les også: Høst er øl-tid


Nøgne Ø Special Holiday Ale

Det mest kompromissløse juleølet fra Nøgne Ø er Special Holiday Ale.

Årets versjon er rødbrun og har et massivt skum, nesten i overkant mye. Her dufter det tropisk jul med krydder, appelsin, vørter og julekake. Ølet er søtlig og fyldig, nesten på grensen til for mye av det gode. Karamell, kaffe, lønnesirup, kandis, røyk og krydder.

En mektig øl med et godt særpreg. Med sine 8,5 prosent så varmer dette ølet godt og skaper en fin stemning på en vinterkveld. Litt vel mye kullsyre.

Nøgne Ø Special Holiday Ale – alkohol 8,5 % - 0,5 l – kr 80,80

Les også: Triksene som sikrer deg kald øl


Både Nøgne Ø og 7 Fjell kommer med svært gode øl i år. Alle disse smaker av jul og skaper den rette julestemningen.

Les også: – Det smaker og lukter som føtter

Personvernpolicy