De viktigste strømsparegrepene

TREKK DEN UT: Mange ladere trekker strøm selv om de ikke lader. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TREKK DEN UT: Mange ladere trekker strøm selv om de ikke lader. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik kutter du strømregningen i vinter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En tørr sommer gir gjerne høyere strømpriser til vinteren. De siste ukenes våte høstvær har heldigvis normalisert situasjonen i vannreservoarene noe, men i de kalde månedene vil prisene likevel stige fra sommerens lave nivå. Dette er spesielt viktig for de 25 prosentene av oss som bare fyrer med strøm.

Her er noen enkle grep du kan ta i hverdagen som som kutter strømregningen.

1: Bytt abonnement

Det enkleste og viktigste grepet du kan ta er å velge det billigste strømabonnementet. Forskjellen på det rimeligste og dyreste abonnementet kan spare deg flere tusen kroner i året. Med denne strømkalkulatoren finner du enkelt hvilket strømabonnement som lønner seg for deg.

Merk at de abonnementene som kommer rimeligst ut i flere av kraftprisoversiktene gjerne er midlertidige tilbud.

Slår du til på et tilbud som virker for godt til å være sant, vil du sannsynligvis bli flyttet over på et dyrere abonnement etter en introduksjonsperiode, og ende opp med å betale mer enn du må.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Går du for et av disse, bør du følge med, og bytte når strømselskapet ditt varsler endring i abonnementsnavn eller prisøkning.

Det er enkelt å bytte, og de fem minuttene det tar innimellom, om du har klart målerpunkt ID (står på strømmåler i sikringsskapet) og kiloWattstanden (les av strømmåleren) er vel anvendt.

Dingsene som kutter strømregningen

2: Trenger det å stå i standby?

Apparater som ikke brukes, trekker strøm når de står i såkalt standbymodus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gjennomsnittlig enebolig på 120 kvadratmeter kaster bort 4-500 kroner hvert år på apparater som står i standby.

Nå viser det seg at TV-dekoderen koster mest . Det kan være upraktisk å restarte denne hver gang du skal bruke den, men det lønner seg å ta de ekstra fem skrittene å skru av TV-en og PC-en ordentlig når de ikke er i bruk.

Dette gjelder også mange batteriladere til mobiltelefoner og laptoper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstra grunn: Det har vist seg at både originale ladere og kopiprodukter har blitt assosiert med brannfare.

3: Senk temperaturen

SMARTE OVNER: De fleste nye ovner har mulighet til å senke temperaturen til gitte tidspunkt på døgnet. Illustrasjonsfoto: AdaxSMARTE OVNER: De fleste nye ovner har mulighet til å senke temperaturen til gitte tidspunkt på døgnet. Illustrasjonsfoto: Adax

Varmekabler, panelovner et cetera har gjerne tidsinnstillinger som gjør at du automatisk kan senke temperaturen noen grader når du sover, eller når du ikke er hjemme.

Det betyr ikke at ovnen må skrus helt av, slik at den må jobbe hardt for å få temperaturen opp igjen om morgenen. Der kan vinningen gå opp i spinningen. Men du kan fint leve med noen grader kaldere stue i nattetimene.

Reiser du bort en helg eller en uke, bør du også senke temperaturen, men ikke så mye at det er fare for at rørene fryser.

I tillegg er det ikke nødvendig å ha det så varmt inne i vinterhalvåret at du kan gå barbeint i T-skjorte. Behagelig, ja, men ikke spesielt gunstig for hverken lommebok eller miljø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dinside-lesernes beste tips: 30 måter å spare strøm på

Artikkelen fortsetter under annonsen

4: Luft kort, men effektivt

KORT OG BRUTALT: Når du først skal lufte, gjør det skikkelig. Ikke la varmen sive gradvis ut hele tiden. Illustrasjonsfoto: Colourbox.comKORT OG BRUTALT: Når du først skal lufte, gjør det skikkelig. Ikke la varmen sive gradvis ut hele tiden. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Har du lufteventiler i boligen, på veggen eller vinduene? Det kan være fristende å la disse stå åpne, men jevnt utsig av varme, gagner ingen, med unntak av eventuelle lykkelige insekter som måtte bo i ventilen.

Lufting er viktig for et godt inneklima, men du bør ikke lufte så mye at boligen må varmes opp på nytt, hver gang.

Kort og effektiv er løsningen:

– Sett vinduer eller terrassedører på vidt gap i et par minutter, så har du fått skiftet ut det meste av luften, har Espen Thorsrud, daglig leder ved Akershus Enøk og Inneklima AS tidligere sagt til Dinside.

Se hvor ofte du bør lufte

5: Hva med de store grepene?

Vi har her tatt utgangspunkt i hvordan du kan kutte strømregningen uten å måtte investere. En av to er ikke villige til å betale for strømsparing, og det er ikke alle forunt å ha midler til å etterisolere boligen, bore etter bergvarme eller installere en varmepumpe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En liten investering som de fleste burde ha råd til, er imidlertid å montere tetningslister dersom vinduene lekker.

Pass på betalingen!

Skal du bytte strømleverandør, er det viktig å være oppmerksom på selskapenes og abonnementenes ulike betalingsmodeller.

Forskuddsbetaling: Du betaler inn et beløp, beregnet utifra stipulert forbruk og stipulerte strømkostnader, i forkant av perioden. Har du brukt mer eller mindre strøm i perioden, kan du lese av dette, og eventuelle avregninger/korrigeringer gjøres opp mot neste strømregning.

Har du en a konto-avtale betaler du et beløp, beregnet utifra stipulert forbruk og stipulerte eller faktiske strømkostnader (Dette varierer fra selskap til selskap). Forskjellen fra forskuddsbetaling er at regningene ikke nødvendigvis faller før du har brukt strømmen, men i løpet av - eller mot slutten av perioden. Avregninger i forhold til endring i strømpriser eller mer/mindre forbruk.

Betaler du etterskuddsvis får du en regning som er basert på reelt strømforbruk og aktuelle priser i perioden. Dette er den vanligste faktureringsmetoden, og den vi anbefaler deg å velge.