Julelys - husk å sjekke dette

SPESIALUTSTYR: Kabling og lys skal være laget for å bli helt nedsnødd og vel så det. Foto: Brynjulf Blix
SPESIALUTSTYR: Kabling og lys skal være laget for å bli helt nedsnødd og vel så det. Foto: Brynjulf Blix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Julen nærmer seg og det skal monteres julelys ute og inne. Hva må du sjekke?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fint med julelys, men det er samtidig noen utfordringer når de skal monteres. Å feste lysene går greit for de fleste, men koblinger og ledninger er ikke alltid like lett å få til på en praktisk og sikker måte. Spesielt er det viktig å være obs på lys som skal brukes ute.

Vi har sett på noen løsninger.

Huskeliste utendørslys

Vinteren er som kjent en kald og våt årstid, og elektriske koblinger er ikke spesielt glade i fuktighet. Resultatet kan bli kortslutninger og sikringer som går, i beste fall. Men det kan også bli fare for varmgang som kan føre til brann.

Det gjelder altså bruke materiell som er godkjent for utendørs bruk!

Kontaktmateriell til utendørs bruk er ofte av gummi. Foto: ProdusentenKontaktmateriell til utendørs bruk er ofte av gummi. Foto: Produsenten

Snakker vi om utstyr for 230 volt brukes det mer fleksible materialer i isolasjonen rundt lederne i kablene, det samme gjelder kontaktene som sitter på kablene. Disse er gjerne av gummi og laget slik at de blir tette når de kobles sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontaktene på utendørs vegger skal alltid være utstyrt med lokk, slik at det ikke skal komme fuktighet inn i strømførende elementer.

Det finnes også spesielle ledninger og kontakter med skrufatning, disse er vanlige på utendørs belysning fra mange leverandører. De er vesentlig mindre enn vanlig kontaktmateriell og er ikke egnet til generell bruk.

Kontakter for utendørs bruk skal ha lokk. Foto: ProdusentenKontakter for utendørs bruk skal ha lokk. Foto: Produsenten

En annen løsning er en vanntett kapsling for vanlig utendørskabel. Vi har brukt slike tidligere, med godt resultat. Du plasserer kontaktene i kabelskjøten i boksen, lukker den og låser den med en klemme. Dette arrangementet tåler å ligge helt nedsnødd i månedsvis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Har du kontroll på julebelysningen?

Standarder for materiell

Felles for alt utendørs materiell er at det skal være tett for både faste gjenstander og vann etter en viss standard. Denne standarden er internasjonal og kalles IP-standarden. Det består av bokstavene IP og to siffer, og eventuelle tilleggsbokstaver.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elektrisk utstyr godkjent for utebruk skal være merket IP44 eller bedre.

Det første 4-tallet betyr at det ikke er åpninger i utstyret som er større enn én millimeter. Det andre 4-tallet betyr at det skal tåle vannsprut av typen regn eller dusj fra alle kanter.

Oversikt over IP-standarden finner du her

Praktisk boks som beskytter skjøtekontakter utendørs. Foto: ProdusentenPraktisk boks som beskytter skjøtekontakter utendørs. Foto: Produsenten

Hva er en god løsning?

For utendørs belysning består en god løsning av en strømforsyning som befinner seg trygt plassert innendørs og ikke er utsatt for fuktighet. Strømforsyningen leverer så lavvolt til et LED-basert lysopplegg.

Ledninger legges trygt med tanke på snøfresere og andre faremomenter, gjerne nedgravd i rør, alternativt festet under en treplanke som er festet med jordspiker, eller hengt opp i takhøyde.

Om lysarrangementet så skal begrenses til et par busker i hagen eller utvides til en lysfest ala Las Vegas overlater vi til hver enkelt...

Artikkelen fortsetter under annonsen

SE ETTER MERKET: Utendørs elektrisk utstyr skal være merket med IP44 eller bedre. Foto: Brynjulf BlixSE ETTER MERKET: Utendørs elektrisk utstyr skal være merket med IP44 eller bedre. Foto: Brynjulf Blix

Innendørs belysning

De fleste av oss har vel hygget oss med å finne frem julelysene fra i fjor, koble dem til og finne ut at de ikke virker. Det skyldes at de er koblet i serie (strømmen må gå gjennom alle pærene) og da er det nok at bare én enkelt pære har gått for at det ikke blir lys i det hele tatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du en lenke med 20 eller flere pærer kan det fort føles som en umulig oppgave å finne ut av hvilke pærer som har gått, og mange ender derfor opp med å kjøpe et nytt sett til et par hundrelapper.

Men det er unødvendig.

MER KABEL: Ekstra skjøteledning er praktisk når man skal legge opp sikker utendørs belysning. Foto: ProdusentenMER KABEL: Ekstra skjøteledning er praktisk når man skal legge opp sikker utendørs belysning. Foto: Produsenten

Trikset er å skru ut alle pærene og sjekke om de er hele med et ohmmeter (du kan også bruke et batteri). Det tar ikke mange minuttene. Og reservepærer kjøper vi ganske mange av når vi kjøper et nytt sett med julelys, da holder de i flere år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Merk deg at det nå også finnes juletrelys og lyslenker som ikke er koblet i serie, og noen som er en kombinasjon og delt inn i seksjoner med færre pærer å feilsøke på.

Hvis du ikke har resevepærer, må du i butikken, og da gjelder det å være nøye. Det finnes nemlig svært mange alternativer. Sjekker du oversikten over pærer hos bare én av de store produsentene finner du 123 forskjellige varianter...

Les også: Nå får du juletrelys uten kabler!

Hva med LED?

LED er absolutt å anbefale, også til julebelysning, fordi LED-pærene har lengre levetid, i tillegg til å være vesentlig mer robuste enn glødepærer.

Når man nå får LED-pærer som lyser like behagelig varmt som glødepærer, er det ingen god grunn til å kjøpe noe annet hvis man skal handle noe nytt.

Ledningene

I verste fall kan man snuble i ledningsfloken og ta med seg juletreet i fallet, trikset er derfor å få lagt ledningene på en fornuftig måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På teater og i filmstudio bruker man tape til å feste kabler med, men det er ikke så populært i de tusen hjem. Den enkleste løsningen er å legge et litt tykt og tungt teppe mellom treet og stikkontakten.

Men unngå for all del å dekke til eventuell transformator eller strømforsyning!

En annen fordel med LED er at strømforbruket er langt lavere enn med glødepærer. Derfor kan ledningene gjøres enda tynnere og er lettere å skjule under et teppe, matte eller lignende.

Slik får du orden på kabelkaoset

LED er supert til utendørs julelys. Foto: ProdusentenLED er supert til utendørs julelys. Foto: Produsenten