Julesmak fra Egersund

Foto: Arne Lindbach
Foto: Arne Lindbach

Smaken av Norges sterkeste juleøl.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bryggeriet Berentsens satser sterkt denne julen. Egersundbryggeriet leverer et av Norges desidert sterkeste øl – med vannvittige 19 prosent banker det bokstavelig talt alle konkurrenter i rå styrke. Nytt av året er en mild og behagelig julesnaps, smaksatt med smak av julens krydder.

Med sine fire juleøl satser bryggeriet på å dekke alles behov for juleøl denne julen, fra det litt snille og lokalpatriotisk i butikkvarianten Rogaland Juleøl til det ekstreme i ølet Stelliger Divum med den voldsomme styrken.

Rogalands Juleøl

Dette er den lokalpatriotiske varianten fra Berentsens, og det snilleste ølet i årets julesortiment fra Egersund. Smaken er mildere enn de andre og det fremstår først og fremst som et godt matøl, tilpasset sesongens retter. Ølet har en fin, dyp og mørkerød farge. Skummet er hvitt, tett og har et bra hold

Duften er søtlig med en krydrete, sirupsaktig karamelltone, litt kaffe og mørk sjokolade er også tilstede. Ølet er relativt søtlig, noe krydrete og har en fin og behagelig bitterhet. Godt balansert med hint av både kaffe og sjokolade. Et juleøl i butikkstyrke som nok vil befinne seg på mangt et bord i Rogaland i julen. Fungerer også godt utenfor fylkets grenser.

Berentsens Rogalands Juleøl – alkohol 4,7 – 0,33 l - butikkøl

Berentsens Julefnugg

Dette er den litt sterkere varianten av juleølet. Julefnugg er merkbart mørkere i fargen, har noe mer bruntoner i skummet og både dufter og smaker mer. Duften er preget av karamell, sirup og sjokolade. Smaken er tilsvarende, men det finnes

også honning, hint av lakris og tørkede frukter i dette ølet. Dette er et juleøl i den tradisjonelle stilen med passelig styrke, god fylde og en behagelig balansert smak. Berentsens Julefnugg anbefales til julens gode matopplevelser.

Berentsens Julefnugg – alkohol 6,5 – 0,33 l – kr 45,20

Berentsens Jule Avec

Dette er et mektig dessertøl på gode 9 %. Fargen er mørkebrun og ølet har et kremete brunlig skum som holder lenge. Duften er nokså vinøs, med en del alkoholpreg, mye sjokolade, kaffe, moreller, nøtter og karamell. Jule-Avec har en fyldig og kremete munnfølelse. Smaken er fylt opp med mye godt sombringer frem julestemningen. Her er bitter sjokolade, litt lakris, litt nøtter og tørkede frukter. En fin og behagelig bitterhet gjør at sødmen ikke blir for voldsom. Et riktig behagelig koseøl som passer best i et klokkeformet glass foran en åpen peis. Kan også nytes til en god dessert. Med en relativt lav pris er dette et godt kjøp for et øl som også tåler lagring.

Berentsens Julefnugg – alkohol 9,0 – 0,33 l – kr 50,-

Berentsens Stelliger Divum

Når Berentsens brygghus kaller ølet sitt for stjernehimmel (latinsk: Stelliger Divum) så kan man jo lure på om tanken bak navnet er at man kommer til å se stjerner etter å ha smakt på det. I så tilfelle har de delvis lykkes. Med sine ekstreme 19 % er sjansene store for at den stjernehimmelen blir oppslukt av et gigantisk stort hull ved overdrevet inntak. Heldigvis har

bryggeriet gått litt ned på flaskestørrelsen i år. Forskjellen på 0,5 l og 0,33 er merkbart med et så kraftig øl. Fremdeles er dette nok til å dele den på to. Ølet er dyp mørkerød og har et lavt skum med bruntoner. Duften er voldsomt preget av alkohol, men det er også mye malt, rosin, tørkede frukter, aprikos og rom. Ølet er svært fyldig, med masse sødme. Her er det karamell, lakris, kaffe, brunt sukker, knekk, krydder og aprikos. Det er ikke til å unngå et sterkt alkoholpreg i et så sterkt øl, men det er overraskende mindre en først antatt. En lett bitterhet fra humlen balanserer sødmen noe. Ølet er svært velegnet for lang lagring og vil garantert utvikle seg mer. Bør absolutt prøves, men med forsiktighet.

Berentsens Stelliger Divum – alkohol 19,0 – 0,33 l – kr 109,80

Berentsens Julesnaps

I tillegg til juleøl tilbyr Berentsens brygghus også en egen julesnaps i år. Denne er basert på kornbrennevin, appelsin, nellik, karve og julens krydder. Fremstår som mild og rund. Dufter mildt av appelsin og karve. En fin snaps som ikke blir for søt eller for skarp. Hvis du synes akevitten blir for stram så kan denne være et flott alternativ. Berentsens Julesnaps – alkohol 32 – 0,5 l – kr 291,80

Personvernpolicy