– Globalt kakao-underskudd
Vi spiser mer sjokolade enn kakaobøndene klarer å produsere råvarer til.
I fjor spiste verdens befolkning omtrent 70.000 tonn mer kakao enn det som ble produsert. Dette gapet kan øke de kommende årene, advarer industrien, ifølge en kommentarartikkel i Washington Post denne helgen.
Tørre værforhold i Vest-Afrika (særlig i Elfenbenskysten og Ghana, der mer enn 70 prosent av verdens kakao produseres) har redusert den regionale produksjonen. I tillegg er flere avlinger rammet av en soppsykdom Den internasjonale kakaoorganisasjonen anslår har rammet mellom 30-40 prosent av den globale produksjonen.
Flere bønder har gått over til mer innbringende plantesorter, som mais. I tillegg kommer verdens store etterspørsel etter sjokolade, der markedet i Kina har vokst de siste årene. Den økende populariteten til mørk sjokolade, som inneholder mye mer kakao enn vanlige sjokolader, spiller også inn.
Alt dette fører til at prisen på kakao har økt mer enn 60 prosent siden 2012, og dermed øker prisen på sjokoladen du finner i butikken.