Meny

Er du rytme-døv?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å være rytme-døv er en tilstand som gjør at du ikke klarer å synkronisere kroppens bevegelser med lydene du hører, ifølge ny studie.

Er du ukomfortabel på dansegulvet? Føler du deg dum og utilpass? Kanskje du sliter med å holde rytmen?

Det er ikke noe du innbiller deg, det finnes en forklaring.

Det er allment kjent at det går an å være tonedøv. Litt mindre kjent er det kanskje at det går an å være rytme-døv.

Tilstanden er ikke så vanlig, men den kan oppleves som litt pinlig for de som er rammet. De vil nemlig aldri oppleve å være en vinner på dansegulvet.

Les også: Du vet du er for gammel til å danse sånn når...

For rytme-døve klarer ikke synkronisere kroppens bevegelse med lydene de hører. Det har kanadiske forskere fra universitetet i Montreal funnet ut.

Klarte ikke holde takten

Forskerne har gjennomført en studie der de sammenlignet to rytme-døve personer med 32 kontrolldeltakere med samme alder og utdanningsnivå.

Studien ble publisert i The Philosophical Transactions of the Royal Society, et tidsskrift for biologisk forskning.

Først ble alle deltakerne bedt om å trampe i samme tempo uten at de hørte på en takt eller en rytme samtidig. Alle deltakerne klarte denne oppgaven, og forskerne kunne utelukke at rytme-døvhet skyldes en nedsatt motorisk evne.

Les også: Slik påvirker musikken følelsene våre

– Det var først når gruppen skulle trampe i takt med en rytme i musikk, at vi så at de to rytme-døve var svakere enn kontrollgruppen, sier professor i psykologi Caroline Palmer i en pressemelding.

Hun er en av tre forskere som står bak den kanadiske studien, og forteller at de rytme-døve var veldig urytmiske i trampingen sin. Noen ganger bommet de ganske kraftig på takten.

– Problemer med å danse

Den vanskeligste testen de gjennomførte på deltakerne, var å få dem til å trampe i takt med en taktmåler som plutselig gikk raskere eller saktere. En taktmåler er et apparat som lager en pulserende lyd med jevne mellomrom, som kan benyttes til å holde takten.

Personene i kontrollgruppen klarte å tilpasse seg forandringene i rytmen fra taktmålerne i løpet av et par takt-slag, mens de rytme-døve ikke klarte å synkronisere seg med en ny rytme i det hele tatt.

Les også: Musikere er best på multitasking

– Den typen feil som de to rytme-døve gjorde, indikerer svakheter i den biologiske rytmen, inkludert naturlige frekvenser som indre svingninger i pulsen. Det tar lang tid for dem å tilpasse seg en ny rytme, sier professor Palmer.

Videre sier hun at funnene de har gjort i studien, viser at rytme-døvhet henger sammen med hvordan den indre biologiske rytmen (puls) ikke klarer å tilpasse seg forandringer i lyden i miljøet rundt.

– Det gir dem problemer med å danse, gå på skøyter eller å svinge hodet i takt til en favorittsang, sier Caroline Palmer.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus