17.000 barn opplever mobbing i NorgeDette bør du gjøre hvis barnet ditt blir mobbet

Altfor mange barn opplever mobbing som en del av hverdagen. Det er viktig å ta plagingen på alvor, mener ekspert. Foto: NTB Scanpix
Altfor mange barn opplever mobbing som en del av hverdagen. Det er viktig å ta plagingen på alvor, mener ekspert. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skolen er pliktig til å ha klart en strategi for å forebygge og stoppe mobbing, sier ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elevundersøkelsen slår fast at mobbing blant elever fortsetter og en regner med at om lag 17.000 barn og unge opplever mobbing to-tre ganger i måneden eller mer.

Willy-Tore Mørch er spesialist i barnepsykologi ved Universitetet i Tromsø. Han har følgende tips til foreldre som opplever at barnet deres blir mobbet:

– Det første en bør gjøre er å informere skolen om dette, sier han til ABC Nyheter.

Han påpeker også at det har vært et problem at enkelte skoler benekter at mobbing forekommer. Han peker til undersøkelser som viser at en bør være ekstra observant på nettopp disse skolene.

– Undersøkelser viser at skoler der rektorer benekter at det finnes mobbing, er de skolene der det mobbes mest, sier han.

Han understreker at det er viktig at foreldrene ikke finner seg i dette, og at de kontakter fylkesmannen dersom skolen ikke tar problemet seriøst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skolen har spesielt ansvar

Men i første omgang er det er viktig at barnet i forkant har forklart nøye hva som har skjedd. Neste steg blir å inngå et samarbeid mellom foreldre og skole.

– Skolen har et spesielt ansvar. De er pliktige til å ha klart et program eller en strategi for å forebygge og stoppe mobbing, sier han.

Han mener det er viktig at skolen informerer foreldrene om hva denne strategien går ut på og at de samarbeider tett for å løse problemet.

Les også: «Badesaken» handler om mobbing, mener offiser

Vis at du tar barnet på alvor

I møte med barna tror Mørch det er viktig at en lytter og viser interesse dersom de forteller at de blir mobbet.

– Sett deg ned og hør hva barnet ditt har å si. Det gjelder å vise omsorg og betrygge barnet på at du tar det på alvor, sier han.

Mørch har også noen råd om hvordan barn bør møte mobberne. Han vektlegger at det er viktig at foreldrene tydeliggjør at man ikke skal finne seg i å bli plaget.

– Dersom vi snakker om et barn i skolealder, så kan man be barnet om å si fra til mobberne at de må slutte å plage dem. Deretter bør barnet om det kan, trekke seg unna og kontakte en voksen, sier han.

Les også: – Nesten alle kan mobbe