Åpen for alle - alltid

Musikere er best på multitasking

MULTITASKER: Musikere er bedre på multitasking enn ikke-musikere, viser en ny canadisk studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
MULTITASKER: Musikere er bedre på multitasking enn ikke-musikere, viser en ny canadisk studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny kanadisk studie viser at musikere er flinkere til å multitaske enn andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere studier viser at det er flere fordeler ved å kunne spille et instrument eller snakke flere språk. Blant annet har forskning vist at det bedrer mental utvikling.

En gruppe psykologer ved York Universitet i Canada ville undersøke om musikere og flerspråklige personer er flinkere til å skifte oppmerksomhet mellom to oppgaver enn andre mennesker, melder nettstedet Science Alert.

Testet musikere og flerspråkelige

De gjennomførte en studie som er publisert i psykologi-tidsskriftet Cognitive Science. I studien ble 153 studenter delt inn i fire grupper: enspråklige musikere, flerspråklige musikere, og enspråklige og flerspråklige ikke-musikere. Musikerne hadde gjennomsnittlig 12 års musikalsk erfaring, og 88 prosent av dem spilte instrumenter.

Les også: – Multitasker med barna i bilen

Deltakerne i studien ble bedt om å utføre en rekke tester som målte deres evne til å flytte oppmerksomheten mellom to oppgaver. En av oppgavene de fikk, var å følge med på en hvit prikk samtidig som de skulle følge med på en dataskjerm der det dukket opp ulike bokstaver. Når det dukket opp en stor X skulle deltakerne trykke på en knapp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Musikerne kom best ut

Psykologene bak studien hadde en hypotese om at både gruppene med musikere og flerspråklige ville gjøre det bedre enn gjennomsnittet. De tok feil.

Resultatene viste, som forskerne hadde forutsett, at musikerne klarte seg mye bedre enn ikke-musikere. Den flerspråklige gruppen derimot, gjorde ikke det.

Les også: Menn er bedre enn kvinner på multitasking

I konklusjonen skrev psykologene bak studien at «musikernes enorme mengde trening krever opprettholdelse og mestring av komplisert stimuli i hukommelsen, ved å memorere ting som noter, melodi, toneleie, rytme, dynamikk og den emosjonelle tonen i musikkstykket».