Svensk studie: – Melk kan forkorte levetiden

Melk er ikke så sunt som man lenge har trodd, ifølge professor Karl Michaëlsson. Han hevder å ha funnet en sammenheng mellom dødelighet, benbrudd og antall melkeglass man drikker.

En ny, svensk studie hevder det finnes en sammenheng mellom dødelighet og høyt inntak av melk. Foto: Colourbox.com
En ny, svensk studie hevder det finnes en sammenheng mellom dødelighet og høyt inntak av melk. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studiet, fra Uppsala universitet i Sverige, viser at det finnes en sammenheng mellom økt dødelighet av hjerte- og karrsykdommer og antall melkeglass en person drikker i løpet av et liv.

I tillegg hevder professoren at skjelettet svekkes, og øker sannsynligheten for benbrudd, skriver SVT.

Det er professor Karl Michaëlsson ved universitet som står bak det omfattende studiet, som går mot all allmenn lærdom om melk. Han tror sammehengen mellom de negative konsekvensene og melk ligger i melkesukkeret (laktose).

Les også: Hvilken melk drikker du? | ABC Nyheter

– Høyt inntak gir større risikoer

– Jeg så en studie fra 1980 som viste en sammenheng mellom laktoseinntak og hjerteinfarkt, men det fantes ingen forklaring på hvorfor, sier Michaëlsson.

Hans studie startet derfor på samme tiden, da han samlet 61 000 kvinner og 45 000 menn fra Uppsala, Västmanland og Örebro. De besvarte en rekke spørsmål angående kosthold og melkeinntak. Personene var på den tiden middelaldrende eller eldre. Over 20 år senere mener forskeren å sitte på et sjokkerende resultat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi så er at høyt inntak av melk gir større risikoer, sier Michaëlsson til kanalen.

Les også: – Mer omega-3 og mindre omega-6 i økologisk melk

Rammer kvinner hardest

15.000 av kvinnene som drakk melk har i løpet av perioden dødd, mens 17.000 har hatt en type benbrudd i løpet av de tyve årene. Blant mennene, som ble undersøkt etter 11 år, har 10.000 dødd, mens 5000 hadde hatt brukket et ben i kroppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med andre ord er kvinnene mer utsatt for laktosen enn hva menn er.

– Kvinnene døde tidligere, og hadde en høyere risiko for benbrudd. Menn hadde en høyere dødsrisiko, men der fantes det ingen sammenheng mellom melk og benbrudd, konkluderer professoren.

Les også: Det stora mjölkkriget har brutt ut i Sverige

Ernærings- og kommunikasjonsrådgiver Terese Glemminge Arnesen i Opplysningskontoret for Meieriprodukter advarer mot å trekke forhastede konklusjoner fra konklusjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er kun en observasjonsstudie, der man ikke kan være sikker på hva som er den egentlige årsak og virkning. Av studiens svakheter er også at det er begrenset hvor godt livsstilen til deltakerne ble kartlagt, blant annet kartla man kostholdet kun en til to ganger i løpet av den langvarige studien, sier Terese Glemminge Arnesen til ABC Nyheter.

– Norske helsemyndigheter anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter, og Melk.no støtter seg til forskningen som ligger bak denne anbefalingen. I metaanalyser fra de siste årene har man ikke sett en økt total dødelighet i sammenheng med konsum av melk, avslutter Arnesen.