Du må betale full pris selv om håndverkeren bruker mindre tid

AVTALT PRIS GJELDER UANSETT: Du må betale avtalt pris selv om jobben tar mindre tid enn først antatt. Foto: REX/Caiaimage (All Over Press)
AVTALT PRIS GJELDER UANSETT: Du må betale avtalt pris selv om jobben tar mindre tid enn først antatt. Foto: REX/Caiaimage (All Over Press)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du avtalt en pris, skal du hverken betale mer eller mindre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Håndverkertjenesteloven om avtalt pris:
  • Håndverkeren må spørre deg på forhånd om han vil utføre ekstraarbeid som kommer til å føre til ekstra kostnader (§ 9).
  • Sluttprisen skal ikke overstige prisoverslaget «i vesentlig grad», aldri over 15 prosent, om ekstra utgifter ikke er avtalt på forhånd (§ 32 A).
  • Summen i et prisoverslag skal antas å inkludere moms (§ 32 C)
  • Det er forskjell på et prisoverslag og for eksempel en uforpliktende prisantydning. Blir det krangling om hva du har fått, er det håndverkeren som må sannsynliggjøre hva det var (§ 32 C).

Dinside har tidligere fortalt om håndverkere som ikke holder seg til avtalt pris. Det kan nemlig være ulovlig å kreve mer penger enn man ble enige om, med mindre du selv godtar eventuell ekstraarbeid.

Men det hender at situasjonen blir omvendt: Jobben tar mindre tid enn dere antok da prisen ble avtalt. Kan du da kreve å betale mindre enn avtalt?

Nei! slår Forbrukertvistutvalget (FTU) fast.

Les også: Kan håndverkeren kreve mer betalt enn prisoverslaget?

Jobben tok ti minutter

I våres begynte badet til en Oslo-kar å lukte kloakk. Han ba om tilbud fra rørleggere på Finn.no, fikk et fastpristilbud på 1.995 kroner og slo til.

Men det viste seg at det ikke var nødvendig å rense rørene, slik rørleggeren først antok. Det holdt å fikse en feilmontert vannlås, og jobben skal bokstavelig talt ha tatt ti minutter. Langt mindre enn både rørleggeren og kunden først hadde antatt da prisen ble avtalt. Dessuten skal reiseveien ha vært kort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rørleggeren ga likevel en faktura på alle de 1.995 kronene, som kunden ikke var spesielt interessert i å betale. Oslo-karen ville betale rundt halve summen, rørleggeren protesterte og krangelen havnet hos FTU. Utvalget krever nå at mannen betaler hele summen.

Les også: Mange slurver med håndverkerkontraktene, og det straffer seg

Fastpris må betales

«Når det avtales en fastpris, vil forbrukeren inneha den økonomiske risikoen for at faktiske arbeider blir mindre enn antatt på forhånd» skriver FTU i sitt vedtak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vel og merke om ikke dette blir så urimelig at avtalelovens bestemmelser kommer inn i bildet. Men dette skal noe til, og FTU mener at kloakkeksempelet var trygt utenfor slike urimeligheter.

«Selv om det viste seg å være enklere enn forutsatt å løse luktproblemet, kan ikke innklagde bli hørt med at vederlaget skal reduseres» fortsetter vedtaket.

Avtalt pris er med andre ord et tveegget sverd: Det gir deg en trygghet for at fakturaen ikke blir overraskende stor, men kan sette en stopper for at fakturaen blir overraskende liten.

Les også: Badet kunne rase sammen og gi støt – slapp unna regninger for 164.850 kroner