Hva betyr bestrålt krydder?

BESTRÅLT: Krydder som er bestrålt er ikke farlig. Tvert i mot betyr det at du kan være tryggere på at maten er sikker på spise. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BESTRÅLT: Krydder som er bestrålt er ikke farlig. Tvert i mot betyr det at du kan være tryggere på at maten er sikker på spise. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingrediensen høres farlig ut, men skal gjøre maten din tryggere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingredienslister kan skjule stoffer som ville svekket matlysten din . Men ingredienslister kan også gjøre det motsatte: Få ufarlige stoffer til å høres skumle ut.

Det kanskje beste eksempelet er «bestrålt krydder», også deklarert som «behandlet med ioniserende stråling». Du finner det for eksempel i Fjordland-middager, som bildet over viser.

Men bestrålt krydder er ikke verken nytt eller farlig.

GUIDE: Pasteurisert, sulfitt og stabilisator – dette betyr fremmedordene i ingredienslistene

Hvorfor bestråles krydder?

«Krydder er spesielt utsatt for sykdomsfremkallende organismer fordi det ofte lages under primitive dyrkings-, høstings- og oppbevaringsforhold i utviklingsland» skriver det offentlige nettstedet Matportalen.no.

Man bestråler derfor krydder for å ødelegge eventuelle mikroorganismer som bakterier og soppsporer («avkiming»).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FARLIG: Krydder blir ansett som en farlig smittekilde, og bør derfor renses godt før det brukes i matvarer. Faksimile: Aftenposten.noFARLIG: Krydder blir ansett som en farlig smittekilde, og bør derfor renses godt før det brukes i matvarer. Faksimile: Aftenposten.no

Det finnes flere måter å gjøre dette på. Grunnen til at enkelte velger bestråling, er at dette ikke endrer smaken, noe man kan risikere ved varmebehandling. Bestråling blir i tillegg ansett som effektivt.

Les også: Aroma – det udefinerte «krydderet» som kan komme fra beverrumpe

Hvordan bestråles krydder?

I Norge bestråles krydder på gammabestrålingsanlegget til Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller i Oslo. Slik bestråling skal ifølge dem ha foregått rutinemessig i Norge siden 1982.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krydderet bestråles med ti kilogray (kGy) gammastråling. kGy henviser til hvor mye energi krydderet absorberer, mens gammastråling er en type elektromagnetisk stråling, slik også lys, radiobølger og røntgen er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Strålingens radioaktive kildemateriale er en koboltisotop (60Co), som krydderet selvfølgelig aldri kommer i direkte kontakt med.

Bestråling av krydder trenger ikke skje i Norge, og trenger heller ikke skje med gammastråling. Også ioniserende røntgen- og elektronstråling er lov.

Les også: «Vi har fått nok av lammeboller med svinekjøtt, tzatziki som egentlig er majones, guacamole bestående av erter, steinbitkaker nesten uten steinbit»

Hvor farlig er bestrålt krydder?

I NORGE: Her på gammabestrålingsanlegget på Kjeller kan norske matprodusenter bestråle krydderet sitt. Foto: IFEI NORGE: Her på gammabestrålingsanlegget på Kjeller kan norske matprodusenter bestråle krydderet sitt. Foto: IFE

I 2006 svarte 28 prosent at de bekymret seg for bestråling av mat, i en spørreundersøkelse fra Mattilsynet.

Men oppfølgingen av bestrålt krydder skal være streng, og undersøkelser fra blant andre EU og Verdens helseorganisasjon (WHO) konkluderer med at bestrålt krydder er ufarlig. Faktisk anbefales metoden, da den skal være en effektiv stopper for blant annet E. coli-bakterien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor er det synd at folk frykter bestråling av mat, for krydder og tørkede urter som ikke er bestrålt kan være uheldig, sier rådgiver Cécile Blom i Mattilsynet på Matportalen.no.

Les også: Tubeutgavene har andre ingredienser – dyrerester i tuberømme

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor spesifiseres bestrålt krydder?

Forskriftene om matmerking sikrer deg riktig informasjon på maten din. Ikke nødvendigvis fordi noe er farlig, men fordi du skal vite hva du spiser. I 2001 ble det bestemt at bestrålt krydder skulle deklareres i ingredienslistene.

BEGRENSET: Foreløpig er det bare krydder, urter og andre vegetabilske smaksgivere som kan bestråles. Foto: All Over PressBEGRENSET: Foreløpig er det bare krydder, urter og andre vegetabilske smaksgivere som kan bestråles. Foto: All Over Press

Resultatet ble forbrukere som vegret seg mot å kjøpe slike matvarer, og mindre bestrålt krydder.

– Etter at EU-direktivet trådte i kraft i 2001 var det nesten ingen som sendte krydder til bestråling hos oss. Men etter E. coli-saken ble det mye oppmerksomhet, og det har vært en økning i bestråling av krydder, har seksjonssjef Jon P. Rambæk hos IFE sagt på selskapet Arne B. Corneliussen AS sine nettsider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

GUIDE: Slik leser du en ingrediensliste

Hva annet bestråles?

Det er bare lov å bestråle tørkede aromatiske urter, krydder og vegetabilske smaksgivere i Norge. Altså stoffer som brukes for å gi mat smak, og ikke maten i seg selv.

Om bestråling er så ufarlig, kan dette virke rart.

Men ifølge Mattilsynet er grunnen at det allerede finnes gode metoder for å sikre annen mat. Og de vil hindre at matbransjen bruker stråling som en lettvint metode for å skjule dårlig hygiene.

Les også: Matvarebransjen gruer seg til de nye merkereglene