– Ikke ulovlig med lite klær

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerombudet mener videoen til Aktiv mot kreft ikke bryter med regelverket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stiftelsen Aktiv mot kreft lanserte i starten av september en musikkvideo med kvinner som har, eller har hatt kreft, som danser til sangen «Call On Me».

Danserne er iført lite klær og danser aerobic i en treningssal.

Videoen fikk førstelektor Runi Børresen ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold til å reagere. Hun mente videoen var seksualisert og kjønnsdiskriminerende og klagde den inn for Forbrukerombudet.

Bakgrunn: Lektor klager inn kreftvideo for forbrukerombudet

Se videoen øverst i saken

– Kroppsfokuset er underordnet budskapene

I en pressemelding melder Forbrukerombudet at videoen ikke er i strid med forbudet mot kjønnsdiskriminerende reklame.

– Vi mener kroppsfokuset og de utfordrende bevegelsene er underordnet budskapene i filmen, nemlig å støtte Aktiv mot kreft og viktigheten av fysisk aktivitet under sykdom, sier fagdirektør Tonje Hode Skjelbostad i Forbrukerombudet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge er det forbud mot kjønnsdiskriminerende reklame som utnytter det ene kjønns kropp eller gir inntrykk av en støtende eller nedsettende vurdering av kvinne eller mann.

Les også: Kreftrammede kvinner gjenskapte sexy musikkvideo

– Relevans for produktet

Det mener Forbrukerombudet videoen ikke gjøre.

– Det er ikke uten videre lovstridig å avbilde nakne eller lettkledde mennesker i markedsføring. Når avbildningen er av relevans for produktet, skal det mye til for at en reklame kan sies å være støtende, eller at det foreligger utnyttelse av kroppen, sier Hovde Skjelbostad.

Daglig leder og grunnlegger av Aktiv mot kreft, Helle Aanesen, uttalte i september at hun håpet videoen kunne være med på å sette fokus på det friske og aktive, og med det gi kreftpasienter håp.