Verdens første hjertetransplantasjon med «dødt» hjerte

GJENNOMBRUDD: Med denne maskinen utviklet av australske forskere, har leger for første gang klart å utføre en hjertetransplantasjon med et «dødt» hjerte. Foto: Victor Chang hjerteforskningsintitutt
GJENNOMBRUDD: Med denne maskinen utviklet av australske forskere, har leger for første gang klart å utføre en hjertetransplantasjon med et «dødt» hjerte. Foto: Victor Chang hjerteforskningsintitutt

For første gang i historien har man klart å gjennomføre en hjertetransplantasjon med et hjerte som har sluttet å slå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leger og forskere ved St Vincent sykehus i Sydney har nylig utført to vellykkede hjertetransplantasjoner med et «dødt» hjerte, melder den australske avisen The Daily Telegraph. Det er første gang noen har lykkes med dette.

Sluttet å slå

Hjertene som ble brukt ble tatt fra hjernedøde pasienter som var avhengig av respirator for å leve. Med familiens godkjennelse ble respiratoren slått av, og hjertet sluttet å slå etter 15 minutter. Legene tilførte hjertet en helt ny bevaringsvæske som er utviklet av forskere ved Victor Chang hjerteforskningsinstitutt over en periode på 12 år.

Instituttet skriver i en pressemelding at væsken:

  • Reduserer skademengden på hjertet
  • Gjør hjertet mer motstandsdyktig til transplantasjon
  • Reduserer antall hjertemuskelceller som dør
  • Forbedrer hjertefunksjonen når det blir startet opp igjen
  • Begrenser skaden ved mangel på oksygen

Les også: Forskere tror de har løst infarktgåte

Etter at hjertet hadde vært «dødt» i 20 minutter, la legene det i et nytt apparat som koblet hjertet opp med blod for å tilføre det oksygen. Tidligere har hjertet blitt lagt på is i de få minuttene det har vært mellom to pasienter. Etter en stund begynte hjertet å slå igjen. Da pasienten var klargjort for operasjon, ble det nyoppstartede hjertet transplantert til pasienten med hjertefeil.

– Et stort gjennombrudd

– Dette er det største gjennombruddet innen hjertetransplantasjon på et tiår. Den vellykkede operasjonen kan bidra til å redusere mangelen på organdonorer drastisk, sier Peter MacDonald, direktør for avdelingen for hjerte- og lungetransplantasjon ved St. Vincent, ifølge The Daily Telegraph.

I dag stilles det krav til at hjertedonorer er friske med et sterkt hjerte, samtidig som de må være hjernedøde. Det vil si et at de har et varig bortfall av alle hjernens funksjoner. Det gir et svært begrenset antall mulige donorer, da mange i denne tilstanden er avhengig av respirator for å leve.

Les også: Dette må du vite om hjertesvikt

St. Vincent har prøvd ut den nye teknikken på to pasienter den siste måneden med stort hell. Den første var 57 år gamle Michelle Gribilar som gjennomgikk denne operasjonen for et par måneder siden. Den andre var Jan Damen som fikk hjertetransplantasjon onsdag. Begge hadde en medfødt hjertefeil. De er nå på bedringens vei, etter å ha vært de første til å få et nytt hjerte som tidligere hadde sluttet å slå.

Gir flere mulige donorer

Bob Graham er leder ved Victor Chang hjerteforskningsinstitutt, som ledet forskningsgruppen bak de vellykkede operasjonene på St. Vincent. Han sier til den australske radiostasjonen ABC at man nå vil være i stand til å utføre 20 til 30 prosent flere transplantasjoner enn man kunne før.

Les også: Gladnyhet for hjertepasienter

– I tillegg kan vi nå vite om hjertet er verdt å transplantere eller ikke, fordi vi kan undersøke organets tilstand på oppbevaringskonsollen før vi gjennomfører operasjonen. Vi kan også finne bedre donor-matcher fordi vi ikke lenger har en stor tidsbegrensning på å transplantere, sier han til ABC.

Personvernpolicy