Øl for arbeidere

Hansa Borg utvider sin spesialølserie som nå består av Bayer, IPA, Hvete og Porter.
Hansa Borg utvider sin spesialølserie som nå består av Bayer, IPA, Hvete og Porter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske porter-tradisjoner inntar Norge i høst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Hansa Borg i fjor lanserte sin spesialølserie har en helt ny brukergruppe fått mulighet til å smake på ølsorter som tidligere har vært forbeholdt de litt større butikkene og vinmonopolet. I tillegg er dette øl i en prisklasse som ikke skremmer, i motsetning til en del annet spesialøl. Med Hansa Hvete, Hansa IPA og klassikeren Hansa Bayer i serien ble «hvermannsens» øltilbud betydelig utvidet.


All heder og ære til Hansa for denne satsingen litt utenfor det standardiserte lyse lagerølet. Men, det var fremdeles noe som manglet i butikkhyllene. I vår omtale av den nye spesialølserien i 2013 hyllet vi satsingen og ølet, men håpet på en norsk porter til en behagelig pris neste gang. Og sannelig er det ikke det Hansa kommer med i år: Hansa Spesial Porter.

Les også: Nytt og spennende fra Hansa og Mack

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Porterøl – et øl for arbeidsfolk

Porterølet har sin opprinnelse i 1700-tallets England. Enkelte hevder at dette ølet har navnet sitt fra bærerne på bryggene i London, som ble kalt Porters. Disse skal ha startet med å blande billige alkoholsvake øl med sterkere og mørkere øl, noe som ga et smaks- og næringsrikt øl. Perfekt etter tunge arbeidsdager. Bryggeriene tok raskt opp den populære trenden og kunne etter kort tid tilby et eget porterøl. Dette ølet holdt lenge sin popularitet, men når det lyse lagerølet etter hvert inntok pubene så forsvant de fleste typene fra markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at mikrobryggeriene inntok markedet i Norge har vi fått mange spennende varianter av porterøl. De aller fleste er kraftige både i smak og i alkoholstyrke. Med den nye satsingen til Hansa er det lov å håpe at enda flere får øynene opp for denne tradisjonsrike øltypen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hansa Spesial Porter

Dette ølet er naturligvis helt mørkt/svart. Det har et fint lysebrunt skum som holder godt. Duften er preget av mørke maltsorter, noe fruktighet, plommer, hav og en svak røykduft. Ølet har relativt mye kullsyre. Smaken er preget av noe brent kaffe, litt saltig lakris, karamell, sjokolade, plommer og rosiner. En fin sødme som balanseres av en bitter avslutning. Hansa Spesial Porter er en god butikkporter til en fornuftig pris.
Hansa Spesial Porter – Alkohol 4,6 % - 0,5 L
– i butikkhyllene.

Porterølet er en vellykket utvidelse av spesialølserien til Hansa. Med de fire variantene får

man en grei, typeriktig innføring i fire sentrale varianter av øl. Perfekt for en liten ølsmaking med gode venner. En idé kunne ha vært å tilby serien i en egen 4-pakke med en av hver sort.

By The Horns Brewery – Mikrobryggeri fra London inntar Norge

Dette mikrobryggeriet fra London ble startet i 2011 av Alex Bull og Chris Mills, to gode venner som hadde startet med hjemmebrygging i garasjen, men som raskt oppdaget at det var mulig å ta det hele et steg eller to videre. Nå brygges det i større skala, men fremdeles i såpass små mengder at det er enkelt å lage spesialøl i små batcher. Alt brygges selvsagt i åpne gjærkar. Nå finner man dem også på det norske Vinmonopolet. I første omgang med en Porter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lambeth Walk London Porter

Fargen er helt sort og ølet har et lavt brunt skum som faller litt raskt. Duften er preget av bål og tjære, kaffe, lakris og bitter sjokolade. Dette ølet fremstår som noe ferskt, en anelse syrlig og med et betydelig preg av melasse. Et kraftig smaksbilde med mye kaffe, kakaobønner, møre bær, bitter sjokolade. Lambeth Walk London Porter er en komplisert og fascinerende porter med en fin varmende følelse. Lavt kullsyrenivå. Absolutt et øl som passer til mørke høstkvelder. Kan godt lagres en stund.

By The Horns Brewery Lambeth London Walk Porter – 5,1 % - 0,33 l – Kr. 49,90

Saken fortsetter under bildetAlex og Chris fra By The Horns Brewery inntar Norge med sin London Porter. Alex og Chris fra By The Horns Brewery inntar Norge med sin London Porter.