Øl, kaffe og sort magi

Øl, kaffe og sort magi
Øl, kaffe og sort magi

Noen ganger er for mye av det gode akkurat passelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheters ølekspert

Arne Lindbach er ølentusiast fra Vadsø, øl-blogger og lidenskapelig hjemmebrygger. Arne skriver om øl for ABC Nyheter.

Den norske ølkulturen blir stadig mer spennende. I vinmonopolets hyller finner du nå noen skikkelige mørke og massive norske øl som garantert vil varme deg opp i de mørke høstkveldene som kommer.

Vi har smakt på to kaffepregede og en overnaturlig øl fra Austmann, Ringnes og Kinn bryggeri.

Vi garanterer sterke og overnaturlige smaksopplevelser hvor det ikke er spart på verken malt eller kaffe.

Svart magi fra Florø

Kinn bryggeri ble startet opp i 2009 og gjør ting på den gode gamle måten. I sine åpne gjæringskar lager de øl i engelsk og belgisk stil som verken filtreres eller pasteuriseres.

Les også: Unngå den mest vanlige øl-tabben

Med gode norske navn som sjelefred, slåtteøl, vestkyst og prestesonen viser de også sin norske opprinnelse tydelig.

For de som ikke kjenner til dette bryggeriet enda så anbefales det virkelig å prøve et par sorter. De leverer svært gode og balanserte øl i flotte store flasker. Den belgiske trippelen Bøvelen og Indiaølet Vestkyst anbefales spesielt.

At Kinn kan brygge har de vist siden starten. Hvordan de har kommet frem til ølstilen F.E.D.I.R.E.S.P er ikke godt å si.

Denne forkortelsen står for ”Foreign Extra Double Imperial Russian Export Stout Porter”.

For å forenkle det hele har ølet fått det klingende navnet Svartekunst. Når de leverer en slik øl på 10,5% så kan man undres over hva de driver med på bryggeriet.

Er det en svartebok med i bildet? Har de stått tre torsdagskvelder på rad i et veikryss for å selge sjelen til fanden? Ikke vet vi, men dette er definitivt et djevelsk øl som du ikke vil glemme.

Les også: Øl med et snev av galskap!

Kinn Svartekunst F.E.D.I.R.E.S.P

Dette ølet er helt svart og har et litt lavt brunlig skum. Duften er preget av kaffe, røyk, sjokolade, melasse, rosin, litt einer og litt pære. Smaken er myk, men massiv. Her er det mye sjokolade, kaffe, lakris og nøtter.

Kinn Svartekunst er varmende og balansert på tross av det store smaksveldet. Vil med stor sannsynlighet utvikle seg mye over et par år – og kan godt lagres lengre.

Med den voldsomme alkoholstyrken og en flaske som er på 0,7 liter så er den meget velegnet til å dele med en eller flere venner.

Kinn Svartekunst F.E.D.I.R.E.S.P – Alkohol 10,5 % - 75 cl – kr. 125,-

Les også: Øl med et snev av galskap!

Trøndersk kaffekunst fra Austmann

For de av oss som har levd lenge nok til å ha hatt et opphold på rekruttskole i Trøndelag er nok skepsisen til kaffe servert av en trønder definitivt berettiget.

Det var ikke så mye kaffesmak i det man fikk servert i de tider, men det varmet virkelig opp kroppen.

Kaffebrenner Tony Jacobsen har hatt en betdyelig finger med i spillet i utviklingen av Austmann Kaffeporter. Foto: Kristin Pedersen Havdal Kaffebrenner Tony Jacobsen har hatt en betdyelig finger med i spillet i utviklingen av Austmann Kaffeporter. Foto: Kristin Pedersen Havdal

Heldigvis går verden fremover. Når det nyskapende mikrobryggeriet Austmann slår seg sammen med kaffeekstremistene i Jacobsen & Svart kaffebrenneri fra Trondheim så forventer man at dette blir noe særpreget og annerledes.

Les også: Høst er øl-tid

Austmann har siden starten i 2013 høstet gode kritikker og har levert et imponerende antall brygg på markedet.

De vekker nå også internasjonal oppsikt og har blant annet vunnet en gullmedalje i Meiningers International Craft Beer Award nylig. Fremtiden ser unektelig lys ut for gründerne i Austmann bryggeri.

Austmann og Svart Kaffeporter

Dette er et svart øl met et brunt skum som faller litt raskt. Dufter veldig fint av espresso og noe røyk.

Tydelig og markant kaffesmak. Både søt og bitter på samme tid. Dette smaker nykvernet og nybrent kaffe – og rikelig nok til at det oppleves som en skikkelig kaffeporter. En antydning til sitrus og appelsin i avslutningen.

En litt spesiell, men veldig behagelig øl som passer fint etter maten – gjerne med et lite stykke bitter sjokolade. Med sine 6 prosent er den behagelig varmende uten at det blir for mye av det gode.

Austmann og Svart Kaffeporter – Alkohol 6,0 % - 33 cl – kr. 49,80

Les også: Triksene som sikrer deg kald øl

Ringnes presenterer norske hjemmebryggere

Steinar Hamre og Anders Christensen sammen med Roar Sigurdsen, ved tank 11, rett etter at ølet ble sendt dit for gjæring og modning. Foto: Ringnes.Steinar Hamre og Anders Christensen sammen med Roar Sigurdsen, ved tank 11, rett etter at ølet ble sendt dit for gjæring og modning. Foto: Ringnes.

Med sin årlige serie Polaris har Ringnes gitt oss fascinerende smaksopplevelser tidligere. Dette er øl som kommer ut i begrenset opplag, til ære for polarhelten Fritjof Nansen og hvor Ringnes viser frem både lekenhet og bryggerifaglig stolthet.

Denne gangen valgte de å invitere til en konkurranse blant norske hjemmebryggere i foreningen Norbrygg. Temaet var Baltisk Porter og vinnerne ble Anders Christensen og Steinar Hamre fra Trondheim.

Ølet ble brygget på Ringnes Bryggeri i forbindelse med NM i hjemmebrygging i april 2014. Nå er det også tilgjengelig i Vinmonopolets hyller.

Ringnes Polaris Baltisk Porter

Fargen på dette ølet er dypt mørkebrunt. Ølet har et fint brunlig skum som holder en stund i glasset. Duften er sterkt preget av karamell og vanilje, nærmest som en cappuccino.

Også smaken er sterkt preget av mye karamell, sjokolade, nøtter og nybrent kaffe. Ølet er velsmakende og godt balansert. Humlet med Saaz og Sterling som gir Polaris Baltisk Porter en lav, men fin bitterhet.

Et spesielt øl som absolutt kommer til rette til desserter eller som en koseøl. Et kvalitetsmessig godt øl til en fornuftig pris. Kan godt lagres en stund til. Nå er det bare å vente på hva Ringnes presenterer i sin Polarisserie til neste år.

Ringnes Polaris Baltisk Porter – Alkohol 7,0 % - 33 cl – kr. 53,80

Personvernpolicy