Meny

Arkitektur barnehage:

En arkitektonisk perle av en barnehage

UNIK: Denne trebygningen i Oslo er nok en av landets flotteste barnehager. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ingen som er så kreative og uredde for å tøye grenser når det gjelder både form og farge det barn er. Men det er ikke så ofte, utenom med for eksempel maling, saks og papir, at de får være med på å forme sine egne omgivelser.

Det var ifølge det amerikanske design- og arkitekturnettstedet Dezeen både dette - og et forsøk på å skape noe helt nytt - som inspirerte arkitektene fra Reiulf Ramstad arkitekter i Oslo, da de for noen år siden tegnet og skapte menighetsbarnehagen Fagerborg Menighetsbarnehage i Fagerborggata i Oslo.

Her har man nemlig bygget en barnehage som er alt annet enn bare et bygg og så langt fra kjedelig som det er mulig å komme. Dette er noe som settes pris på av lokale myndigheter, som ønsket et bygg med moderne uttrykk, men sikkert i enda større grad av barna som tilbringer store deler av dagen sin her.

Les også: Grünerløkkas største bad til salgs - designbolig følger med

Smarte og gode planløsninger

Det var mange hensyn som skulle tas da arkitektene hos Reiulf Ramstad ble hyret inn for å tegne barnehagen. Barnehagen skulle ha plass til to avdelinger for små barn, to for store barn og selvsagt administrasjon, møterom og spiseplass for de ansatte.

Sjekk denne hyper-moderne barnehagen.TRE: Fagerborg Barnehage er kledt både inne i og utpå med treverk. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)

Arkitektur Oslo.UTE OG INNE: Det er arkitektene hos Reiulf Ramstad Architects som står bak både bygget og utendørsområdene ved Fagerborg Barnehage. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)

Det var også kulturelle hensyn å ta.

– Området hvor barnehagen skulle ligge er kjennetegnet av bebyggelse fra begynnelsen av 1900-tallet og frem til midt på 1950-tallet, hvorav mange av bygningene er fredet hos Byantikvaren, forklarer Thomas Sigsgaard Jensen hos Reiulf Ramstad arkitekter til Klikk Bolig.

Les også: En gang så butikkene slik ut

– Og som et krav fra lokale myndigheter og kommunen skulle også bygget ha et moderne og nytt uttrykk.

Arkitektene forklarer at mange barnehager har ofte en lite gjennomtenkt og planlagt arkitektur, og dårlige løsninger av rom og plass. Dette ville de forsøke å gjøre noe med i Fagerborg Menighetsbarnehage, som i 2011 åpnet dørene.

– Altfor ofte ser man at barnehager er laget på en tilfeldig måte, at det ikke er tenkt godt nok igjennom hvordan rommene skal brukes og fungere sammen, forklarer Sigsgaard Jensen.

– Dette ville vi gjøre noe med, og skape en bygning som skulle være et stimulerende miljø å oppholde seg i for neste generasjon.

Arkitektene tegnet ikke bare selve bygget, men stod også for utformingen av uteområdene rundt barnehagen.

– Dette var den første barnehagen Reiulf Ramstad arkitekter AS tegnet, forklarer sivilarkitekt Espen Surnevik i Reiulf Ramstad arkitekter til magasinet Barnehage.no.

Les også: Interiør-sjokk

Spennende arkitektur på norsk barnehage.MODERNE: Denne barnehagen er ikke som barnehager flest. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)

Slik ble denne unike barnehagen til.STIMULERENDE MILJØ: Arkitektene ønsket å skape et stimulerende miljø for neste generasjon, som jo tilbringer store deler av sin hverdag i nettopp barnehagen. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)

Stimulerende miljø for neste generasjon

I naturen er det slik at planter som får vokse og gro i de mest veltilpassede forhold, er de som gir mest og best frukt og bær. Slik er det også med mennesker, tenkte arkitektene.

– Barn er morgendagens samfunnsborgere og ikke minst de ressursene vi skaper for fremtiden, forklarer Surnevik.

– Nettopp derfor er det så viktig at nettopp barn får lov til å oppholde seg i omgivelser som både stimulerer, utfordrer og underholder. Barnehagen er jo det miljøet som utenom nærmeste familie blir barnets viktigste opplevelse i mange år.

Les også: Dette er moderne hyttekos

Spennende arkitektur i Oslo.FLOTT: Det er ingen tvil om at arkitektene har lykkes med å skape en bygning som både voksne og barn trives i, og som i tillegg er med på å løfte hele bydelen når det gjelder arkitektur og design. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)

Slik tegnet de en barnehage på barns premisser.FARGER: Barn elsker å omgi seg med farger, og det får de lov til i denne barnehagen. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)

Fungerer for store og små

Den nye barnehagen er blitt et godt sted å være, fpr både voksne og barn.

– I selve hjertet av barnehagen – som deler småavdelingen og storavdelingen i to – er det laget til en storstue som skal være en fellesarena for alle ungene. Her er det satt opp scene og eget kjøkken, forklarer Sigsgaard Jensen.

– Flyttbare vegger mellom alle avdelingene gjør det enkelt å lukke igjen og åpne opp, og dersom man ønsker å slå sammen de to småbarnsavdelingene eller de to store, så åpner man bare opp veggene.

Les også: Match tapet og interiør

Barna skal få sette farge på tilværelsen

På innsiden er barnehagen helt lys i fargesettingen, men det er ikke gjort for at barna ikke skal ha farger rundt seg.

– Det er helt bevisst at vi har valgt lyse og kalde basisfarger, forklarer Surnevik.

– Tanken er at ungene selv skal sette farge på tilværelsen, og at deres produksjoner skal bli fargene i rommet.

Derfor falt valget på granpanel på veggene istedenfor gips.

– Dette gjør også at det er enkelt å henge opp ting med for eksempel tegnestifter.

I andre etasje finnes et formingsrom, hvor barna kan boltre seg kreativt. Her kan ungene male på staffelier, lage figurer av leire eller lage gipsfigurer uten fare for at resten av barnehagen skal tilgrises.

Les også: Du kommer ikke til å tro det når du ser innsiden av denne hytta

Spennende arkitektur i Oslo.LYS: Uansett hvor du ferdes i barnehagens avdelinger slippes lyset inn gjennom vinduene og lyset korresponderer på tvers av barnehagen. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)

Slik ble design-barnehagen til.STRENGE RETNINGSLINJER: Arkitektene hadde strenge føringer fra kommunen ettersom det meste av bebyggelse på Fagerborg er fredet av byantikvaren. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)

Bruker lyset

Både fra utsiden av bygget, og ikke minst fra innsiden, blir det tydelig at arkitektenes bruk av dagslys er et viktig element i hele konstruksjonen. Her er det store vindusflater. Små vindusflater. Rektangulære. Kvadratiske. Trekantede vinduer i ulike fasonger.

– Uansett hvor du ferdes i barnehagens avdelinger slippes lyset inn gjennom vinduene og lyset korresponderer på tvers av barnehagen, forklarer Surnevik.

– Noe som gjør lyset til både utsmykning og ikke minst en viktig kilde til at barnehagen fremstår så åpen og romslig.

Les også: Det innadvendte huset

Fokus på miljø

Både ut- og innsiden av barnehagen er kledd i tre, og fokuset har ifølge arkitektene vært å skape et godt innemiljø med stor grad av lavemitterende materialer og god ventilasjon. Fornuftige energiløsninger og smart bygningsintegrert solavskjerming bidrar dessuten til lavt energibruk.

– Omtrent halve tomten er benyttet til lekeareal som er delt inn i fire seksjoner, der hver seksjon har sin identitet med forskjellig materialbruk, utforming og tekstur, forklarer Sigsgaard Jensen.

– En voll som deler hvert område med tilhørende lekeapparater. I nordenden av tomten er det bygget en bod for lagring av leker og utstyr, og bak boden er det avsatt lekeareal for de aller minste barna.

Les også: Du gjetter aldri hva dette huset er laget av

SLik bygget de verdens kuleste barnehage.LYS: Å fylle rommene med dagslys var en prioritet for arkitektene. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)

Fagerborg Barnehage Oslo.MODERNE: Fagerborg Barnehage er en moderne og fremtidsrettet barnehage. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)

Les også:

Kunne du ha bodd i en shippingcontainer?

I dette huset roterer rommene

Du gjetter aldri hva dette huset er laget av

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus