Nå invaderer rottene hjemmet ditt

Nå invaderer rottene hjemmet ditt
Nå invaderer rottene hjemmet ditt

Rotter og mus kan brenne ned huset ditt - og du risikerer å sitte igjen med hele regningen. Her er rådene som holder mus og rotter unna når det kjølige høstværet lokker de uvelkomne gjestene inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har skadedyrene først funnet veien inn i ditt hus eller din hytte, kan det føre til flere problemer. Rotter og mus utgjør en helsefare – særlig rotter, som kan føre til salmonella, E-coli og allergiske reaksjoner.

Noe som kan være enda farligere, er imidlertid gnaging på det elektriske anlegget.

Les også: Senhøst er høysesong for rotter og mus

Kan være årsaken til ukjente brannårsaker

- Gamle hus er mest utsatt. Våre byggmestre finner ofte flere hundre potensielle åpninger for mus og rotter i gammel bebyggelse, sier kjedeleder i boligbyggeren Mesterhus Raymond Myrland i en pressemelding.

Ifølge Abs Skadedyrkontroll er mange branner med ukjent årsak sannsynligvis forårsaket av mus og rotter som gnager på ledninger.

I 2013 hadde 294 av totalt 4072 branner ukjent årsak, ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Les også: Tåler norske rotter giften?

Du kan få hele regningen

- En åpning på én centimeter er nok til at en mus kan trenge seg inn, og en rotte trenger bare to centimeter. Det skal ingenting til, sier Myrland.

Er uhellet ute og brannen et faktum, kan du risikere å måtte betale regningen selv. Huseieren har nemlig plikt til å bekjempe skadedyr som rotter og mus, ifølge forskrift om skadedyrbekjempelse.

Dersom du får et omfattende problem med mus eller rotter i hjemmet ditt, og kommunen mener du ikke har gjort nok for å hindre problemet, kan kommunen gi pålegg og eventuelt gjennomføre utryddelse for huseierens regning.

Personvernpolicy