Meny

Dempende signaler: Hunden kommuniserer

DEMPENDE SIGNALER: For å ha en harmonisk familie med barn og hund er det viktig å lese hundens signaler. © Thinkstock

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å sikre barna en trygg oppvekst med hund må du kunne hundens språk.

Når man skaffer hund er det mye man må tenke på for at familien skal trives best mulig sammen. En hund krever mye, og det er viktig at hverken den eller barna føler seg tilsidesatt.

Det viktigste du kan gjøre for å gi barna dine en trygg oppvekst med hund, er å sette deg inn i hundens signaler, og formidle dem videre til barna dine. En hund sier nemlig veldig mye uten at det kommer en eneste lyd.

- Det er det viktig med god veiledning fra foreldre som kan forklare hvordan man skal ta vare på hunden og hvilke hensyn man må ta, sier Line Skaugerud, hundetrener og faglig leder i Dyrevernalliansen.

Les også: Hund spiste 44 sokker

Gir klar beskjed

Hvis en hund biter et barn, hører man ofte historier om at det skjedde helt ut av det blå, at hunden og barnet var perlevenner og at noe lignende aldri har skjedd før. Men hunden sier mye menneskene ikke nødvendigvis legger merke til.

- Man skal være obs på alle de små signalene hunder sender om at de er utilpass i en situasjon, som å snu hodet bort, slikke seg på snuten eller sette seg med ryggen til. Dette må også barna også lære seg å ta hensyn til, sier Skaugerud.

Dette kalles for dempende signaler, fordi hunden prøver å dempe eller roe ned enten seg selv, andre eller en situasjon når den utfører dem. Noen av signalene er raske, andre varer over litt lengre tid. Det tar tid og erfaring å se alle, men det er verdt arbeidet.

- Da vil du bli i stand til å se hva hunden din føler og hjelpe dem ut av situasjoner som kan skape konflikter i familien, sier Skaugerud.

Les også: Kattene skulle druknes - fikk hund til mor

Alle bruker dem

Alle hunder, uansett rase og uansett land de bor i har dempende signaler og begynner å bruke det med en gang de er født. Hovedgrunnen til at det oppstår konflikter mellom hund og menneske er som regel kommunikasjonssvikt.

- Vi kan ikke lære hundene å snakke språket vårt, selv om de forstår mye av det vi formidler, men det er vår oppgave å lære oss hva hunden sier, understreker Therese Norman Andersen i bloggen «Positiv hundetrening».

Det er fullt mulig å trene en hund uten noen gang å være fysisk eller sint. Å belønne, rose og veilede er som hos barn den metoden som gir best resultater. Det er også koseligere å ha en hund som gjør som du ber den om fordi den vil glede deg og ha en belønning i samme slengen, enn at den fordi den frykter konsekvensene av å la være.

Lær signalene

En stor del av å trene positivt består i å vite hva hunden sier. Oppfører vi oss truende vil vi oppfattes som fientlige, og om hundens signaler om å dempe og roe ned denne situasjonen ikke virker kan den prøve å si ifra tydeligere. Om vi derimot er positive og vennlige vil hunden slappe av og ikke ha noen grunn til å være aggressiv mot hverken barn eller voksne.

Blant de vanligste signalene finner vi slikking på snuten, snu hodet vekk eller bevege seg sakte. Felles for alle signalene er at hunden sier «ro deg ned» eller «jeg er ukomfortabel med denne situasjonen». De aller fleste signalene brukes mye i møte med andre hunder for å kommunisere.

Når man kjenner signalene kan man trekke seg unna, endre stilling eller selv gi signalet tilbake til hunden, slik at man kommuniserer at man har forstått beskjeden.

Knurring er tydelig

Når de dempende signalene ikke er nok, enten fordi menneskene ikke skjønner dem eller fordi hunden er ekstra usikker, kan det hende at hunden knurrer, også mot barn.

- Knurring er et tydelig signal på at hunden har fått nok og at barnet må gå unna. Hunden skal aldri få kjeft for å knurre, da dette er et tegn på at det har skjedd noe som gjør at hunden føler seg usikker eller utrygg, forteller Skaugerud.

- Dette er hundens egen grense og skal alltid respekteres. Knurring er et forvarsel - blir ikke dette respektert kan den i neste omgang glefse eller verste fall bite, understreker hun.

Godt samspill

Lærer man å tolke hundens signaler er midlertid sjansen for at farlige situasjoner oppstår mye mindre. Å vokse opp med hund har stor betydning for barn, og det finnes mye forskning som viser hvor positivt dette er. Noen hunder er skeptiske til små barn, men når man vet hva man skal tenke på vil samspillet fungere. Leser man hunden sin riktig, tar hensyn og lærer barna å gjøre det samme vil hunden stortrives i familien.

Disse signalene bør du kunne

BildeHARMONISK: Hvis du og barna dine lærer dere å lese hundens signaler, vil det ikke oppstå farlige situasjoner. © Thinkstock

Slikke nese

Dette er et av de aller vanligste signalene. Hunden slikker seg med en rask bevegelse av tunga, som regel rett over snuten. Noen ganger skjer det så kjapt at det er vanskelig å legge merke til, andre ganger er det mer tydelig.

Kan oppstå når: Du bøyer deg over hunden din, snakker til den sint, klemmer den eller sitter for nært.

Bruk av øynene

Dette kan være å senke blikket, myse eller se til siden. Hunden gjør blikket mykere og unngår å stirre.

Kan oppstå når: Du trener «blikk-kontakt», står i hodehøyde med hunden eller løfter hunden opp slik at den tvinges til å se rett på deg.

Snu på hodet eller snu seg vekk

Dette kan være en rask bevegelse, eller hodet kan holdes til siden over litt lengre tid. .De ser vekk og lar også ofte blikket gli til siden. Å snu

siden eller baken til noen er et sterkt dempende signal. Ofte vil dette komme etter andre signaler for å si ifra tydeligere. Det kan også skje om en situasjon, for eksempel en annen hund, kommer brått på.

Kan oppstå når: Hunden møter andre hunder, eller synes mennesker kommer for nært, for eksempel under kos. Du går brått mot hunden fordi du er sint, rykker i båndet eller når en yngre hund er for slitsom og innpåsliten. Dette kan du også bruke selv om en hund hopper på deg eller kommer løpende for brått. Snu deg med siden eller ryggen til hunden, og du vil

dempe oppførselen.

Fryseposisjon og sakte bevegelser

Her fryser hunden i bevegelsen, enten stående, sittende eller liggende. Den vil forholde seg helt passiv for å dempe en situasjon. Den kan også gjerne bruke langsomme bevegelser, gå sakte fremover eller stoppe opp for så å gå enda saktere fremover.

 

Kan oppstå når: Hvis du viser hunden sinne eller aggresjon kan du oppleve at du ikke får respons. Du roper kanskje enda høyere og blir enda mer sint. Hunden responderer med å gå saktere igjen, men den prøver ikke å være trassig, den prøver å roe deg ned. Vær vennlig, beveg deg vekk og slutt å virke truende, og hunden vil komme.

Lekestilling

Mange tenker at hundens lekestilling, der den går ned med forbeina og har bakparten opp, kun er en invitasjon til lek. Men det kan også brukes som en

avvæpnede reaksjon. Hunden vil ofte bevege seg fra side til side eller gå ned i lekestilling og opp igjen.

Kan oppstå når: Hunden er usikker, for eksempel på mennesker som vil klappe dem midt på hodet, eller den ser andre dyr som er nye og skumle. Hunden oppfører seg nærmest som en valp og gjør seg selv ufarlig

Gjesping

Dette er et signal som brukes i andre anledninger enn når hunden er trøtt eller kjeder seg. Hunden kan tilsynelantende gjespe ut av det blå, men den prøver å roe ned seg selv eller omgivelsene.

Kan oppstå når: Hunden er gira fordi dere skal ut på tur, når de er hos dyrlegen eller når noen krangler. Du kan også gjespe selv for å roe ned hunden din hvis den er redd, for eksempel under tornenvær.

Andre dempende signaler

Å sette seg, legge seg, gå i bue, snuse i bakken, splitte opp (gå i mellom når mennesker klemmer eller krangler), løfte labben og logre i en usikker situasjon.

Bilde

FAMILIELYKKE: En fornøyd hund, glade barn og godt samhold blir resultatet om du lærer deg å kommunisere med alle medlemmene i familien. © Thinkstock

Nyttig lesestoff

«På talefot med hunden – de dempende signalene» av Turid Rugaas.

«Barn og hund – gleder og utfordringer» av Dagmar Cutka.

Bøkene kan kjøpes i de fleste bokhandler, eller på Dyrenes Valg.

Foreningen Dyrevern Ung, som drives av Dyervernalliansen, har laget heftet «Lær deg dyrespråket» som lærer barna å tolke språket til hund, katt og kanin.

Les også:

La aldri hunden og babyen være alene

Ni måneder gamle babyer i barnehagen

Tegn som avslører at barnet ditt ser dårlig

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus