Boxhome i Oslo:

Hus på 19 kvadrat? Ikke noe problem

BOXHOME: Dette smarte huset har alt du trenger - på bare 19 kvadratmeter. Foto: Rintala Eggertsson
BOXHOME: Dette smarte huset har alt du trenger - på bare 19 kvadratmeter. Foto: Rintala Eggertsson

Er dette fremtidens byhus?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De av oss som bor i by vet at det hverken er enkelt eller billig å skulle kjøpe seg et hjem. Der hvor etterspørselen øker, så øker også prisene.Dette gjør at for de aller fleste som vil bo sentralt, er det leilighet som blir både mest praktisk og prisvennlig.

Det var nettopp denne realiteten arkitektene hos Sami Rintala architects ville utfordre da de tegnet og bygget minihuset Boxhome, som et kunstprosjekt midt i Oslo sentrum.

Det mest nødvendige

Ifølge design- og arkitekturnettstedet Dezeen var det kvalitet på levemåte som var bakgrunnen da prototyp-hjemmet Boxhome ble til.

– Det har med holdningen til bygningen å gjøre, kvaliteten på boligen, ikke prisen og størrelsen, forklarer arkitekt Sami Rintala til Bonytt.no.

– Vi mente at det ville være spennende å se hva man egentlig trenger for å leve behagelig. Hvor stort trenger egentlig et hus å være for å romme det aller mest nødvendige?

Resultatet ble altså prosjektet Boxhome, som ble bygget i bakhagen til Galleri ROM midt i Oslo. Et 19 kvadratmeter stort hjem som inneholder alt det arkitektene mener man trenger for å kunne kalle boligen et hjem.

Les også: Disse tilvalgene bør du prioritere når du skal kjøpe ny leilighet

Fire rom

Boxhome består av fire rom, og dekker alle de mest grunnleggende funksjonene et hjem skal ha; soverom, spiseplass, bad og stue.

– Målet var å utnytte kvaliteten av selve rommet, av materialene og av dagslyset, forklarer Rintala.

– Resultatet er en bolig som koster bare 1/4 del av prisen på lignende leiligheter i samme område av byen.

Arkitekten forklarer at Boxhome er en prototype, men at lignende metoder og materialer også fint kan brukes på større hjem for å huse større familier.

– Faktum er at man i vår rike del av verden stadig bor større og på flere kvadrat. Men trenger man egentlig dette?, spør Rintala.

– Tenk over hva det er man egentlig trenger og har behov for når det kommer til bolig, og de aller fleste kommer til enighet om kjøkken/spiseplass, soverom, bad og oppholdsrom/stue.

Les også: – Det bygges for få leiligheter

Smarte småhus.PROTOTYPE: Boxhome er ment å være en prototype på hvordan man ser for seg at det skal være mulig å bygge og bo på i store byer. Foto: Rintala Eggertsson

Multifunksjonelle overflater

Rintala forklarer at deler av designet med Boxhome var inspirert av måten man lever kompakt på i mange land, blant annet Asia.

– Kjøkkenet og kjøkkenbenken er inspirert av en Koreansk tradisjon, hvor man tilbereder maten og spiser den på samme overflate. Denne blir et samlingsted for både prat og spising.

I stuen har man satt inn en benk som også kan gjøres om til en seng dersom man har gjester på overnatting.

– Og baderommet kan gjøres mer privat ved å benytte seg av strategisk plasserte gardiner, forklarer arkitekten.

Les også: Match tapet og interiør

Utsiden av Boxhome er dekket av reflektive aluminiumsplater og vinduer som skaper et kryss midt på bygget som slipper naturlig lys inn til alle fire rom.

Økonomiske og miljømessige fordeler

I vår del av verden må boliger bygges med mange krav som skal tilfredsstilles for å takle været og årstidene som alltid er i forandring.

– Dette vil si at boligene trenger å være oppvarmet mer enn halve året, forklarer Rintala.

– Om man bygger mindre og mer kompakte hjem, vil dette være langt mer prisvennlig og ikke minst mindre belastende på miljøet.

Les også: Nostalgi på tapetet: – Nå er det lov til å bruke farger og mønstre

Slik fungerer Boxhome.DET MEST NØDVENDIGE: I dette huset finner du fire rom - på bare 19 kvadratmeter. Foto: Rintala Eggertsson

Med byggingen av Boxhome ville Rintala og hans team også forsøke å stille flere andre spørsmål om våre byggetradisjoner, boligpolitikk og filosofi rundt dette med å bo.

– Det er jo ingen tvil om at boliger i dag bygges for å oppnå profitt for dem som bygger og selger, og har lite å gjøre med å skape et hjem av kvalitet og glede for dem som skal bo der, forklarer arkitekten.

– Det som i hovedsak skal dreie seg om å være hjemmet til en familie, blir et businesseventyr. Og jo mer sentralt boligen ligger, dess dyrere er den.

Les også: Du kommer ikke til å tro det når du ser innsiden av denne hytta

Til tross for at denne prototypen per i dag ikke følger norske byggelover, ligger nok løsningen i mindre, og mer praktiske boliger, mener Rintala.

– Det er et stort paradoks. Vi lever i en tid hvor vi er klar over hva resultatet av vårt overforbuk og vår konsumerisme gjør for verden, politikk og miljøet. Likevel kan vi ikke slite oss løs, vi er nødt til å henge fast i den fasaden av suksess vi har skapt oss.

Målet for Boxhome var å lage et hjem som skulle være en fredfull oase midt i byen.

– En urban hule, forklarer Rintala.

– Her skal man føle at man er hjemme og kan trekke seg tilbake ved behov, og glemme den hektiske storbyen utenfor.

Les også: Dette bør du gjøre i hagen nå

Smarte småhus.KVALITET OVER KVANTITET: I Boxhome ble livskvaliteten sett på som viktigere enn både pris og kvadratmetre. Foto: Rintala Eggertsson

Compact Living i Boxhome i Oslo.MULTIFUNKSJONELL: Kjøkkenbenken er også spisebordet i dette huset. Foto: Rintala Eggertsson

Les også:

Kunne du ha bodd i en shippingcontainer?

I dette huset roterer rommene

Du gjetter aldri hva dette huset er laget av

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Personvernpolicy