Slik fjerner du vond lukt fra kjøleskapet

GLASS MED EDDIK: Et lite glass med eddik (helst en type som ikke lukter så mye) trekker til seg vond lukt. (FOTO: ELISABETH DALSEG)
GLASS MED EDDIK: Et lite glass med eddik (helst en type som ikke lukter så mye) trekker til seg vond lukt. (FOTO: ELISABETH DALSEG)

Lukter det vondt i kjøleskapet? Slik får du bort stanken, nesten uten å skitne til hendene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange årsaker til at det lukter vondt i kjøleskapet. Noen ganger kan man skylde på en ost, eller annen sterkt duftende mat, men når lukten henger igjen, etter at maten er spist, er det på tide å ta grep.

Noen ganger skyldes lukten rett og slett matrester som blir liggende igjen. Det er derfor vi sier nesten uten å skitne til hendene dine innledningsvis. Er kjøleskapet ditt skittent, er det første du bør gjøre å vaske det, uansett om det stinker eller ikke. I samme slengen kan du jo ta en liten opprydning, kaste mat som har blitt dårlig, og se om det er noe du oppbevarer i kjøleskapet av gammel vane, som heller burde få lov til å bo på benken.

LES OGSÅ: Slik fjerner du vond lukt fra oppvaskmaskinen

Luktfjerner 1: Eddik

REDNINGEN: En boks bakepulver, og litt eddik er alt du trenger for å bli kvitt vond lukt i kjøleskap og fryser. (FOTO: ELISABETH DALSEG)REDNINGEN: En boks bakepulver, og litt eddik er alt du trenger for å bli kvitt vond lukt i kjøleskap og fryser. (FOTO: ELISABETH DALSEG)

Har lukten satt seg i selve kjøleskapet, hjelper det ikke å vaske. Heldigvis finnes det råd. Ha eddik i et glass, sett det inn i kjøleskapet, og la det stå over natten. I de fleste tilfeller skal lukten forsvinne, men er det fortsatt vond lukt i kjøleskapet, tømmer du ut eddiken, fyller på ny, og la det stå et døgn til. Eventuelt et til, Her kan du fint bruke billigste sort, det spiller ikke så stor rolle, men merk at aromatiske eddiker og balsamicoeddik ikke fungerer så godt. TIPS: Et lite eggeglass med eddik kan også virke preventivt. Sett gjerne inn et lite glass bakerst på en hylle neste gang du fyller opp med sterkt duftende mat.

Eddik er et vidundermiddel, men i disse tilfellene vil eddik gjøre mer skade enn gagn.

Luktfjerner 2: Bakepulver

Et annet kjerringråd for å bli kvitt vond lukt, er å sette inn en skål med bakepulver. Det er ikke like effektivt som eddik, men bakepulver gir ikke fra seg lukt, noe enkelte av eddiktypene gjør. En skål eller åpen boks med bakepulver i gjør susen. Det er også dette vi anbefaler om du skulle få vond lukt i fryseren. Eddik vil fryse, og da forsvinner effekten. Bakepulver derimot egner seg perfekt: Sett en åpen bakepulverboks i fryseren, og vondlukten vil gradvis forsvinne.

Les også: Slik rimer du av fryseren.

Personvernpolicy