Meny

Rengjøring kjøkken

Sjekk om du vasker feil vei

IKKE TA SMULENE FØRST: Vet du hvilken rekkefølge kjøkkenet skal vaskes i? FOTO: Trine Jensen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du begynner vel ikke med dette når du vasker?

Klapper du deg selv på ryggen etter god innsats når du har vasket huset? Ikke så fort nå, det kan nemlig hende at du har gjort det helt feil . For visste du at når det kommer til kjøkkenet, så har faktisk rekkefølgen du vasker i ikke bare noe å si, men kan være det som utgjør forskjellen mellom et rom som rent og et rom som er direkte helsefarlig?

Å vaske kjøkkenet i en bestemt rekkefølge er noe man er svært strenge med på profesjonelle kjøkken, men som kanskje ikke helt utføres med samme punkt-og-prikke rutine når man tar helgevasken på kjøkkenet hjemme.

- På profesjonelle kjøkken opererer man med soner og rekkefølge, både når det gjelder selve tilberedelsen av maten, men også rengjøringen, forklarer Charlotte Sagvik hos Citymaid HHJemmeservice AS til Klikk Bolige.

- Dette er nettopp fordi man skal være sikker på at det har blitt vasket overalt, men også fordi man skal være bevisst på å vaske de skitneste stedene til sist, slik at man ikke sprer med seg bakterier, søppel og matsøl utover til andre deler av kjøkkenet.

Den gode nyheten er at ifølge nettstedet Real Simple trenger ikke vaskerutinen ta verken for lang tid eller være spesielt komplisert. Slik gjør du:

1. Rydd kjøkkenbenken

Rydd benken slik at har plass til å både gjøre jobben og få vasket. Finn et annet sted enn kjøkkenbenken til oppbevaring av post, kokebøker og barnas skolearbeid.

2. Fyll vasken

Fyll kjøkkenvasken med varmt vann og tilsatt litt oppvaskmiddel. Ha i alle ting som trenger å ligge litt i bløt.

Saken fortsetter under bildetRYDD BENKEPLATEN: Kost smuler ned på gulvet og gjør det rent og ryddig på denne overflaten, da får du bedre oversikt over hva du har vasket og hva som er igjen. FOTO: Trine Jensen RYDD BENKEPLATEN: Kost smuler ned på gulvet og gjør det rent og ryddig på denne overflaten, da får du bedre oversikt over hva du har vasket og hva som er igjen. FOTO: Trine Jensen

3. Tøm kjøleskapet

Tøm hele kjøleskapet, og kast alt som har gått ut på dato. Vask så det tomme kjøleskapet.

- Begynn nederst og jobb deg oppover, forklarer nettsiden.

- Tørk først ut smulene med en tørr klut og la dem falle på gulvet. Så sprayer du på et rengjøringsmiddel som kan brukes inne i kjøleskapet.

Sagvik forklare:

- Det er mye matsøl som kan lure i kjøleskapet, så å vaske både regelmessig og grundig er viktig her, spesielt med tanke på matsmitte og bakterier.

4. Tørk støv øverst først

Det er smart og begynne på toppen, så slipper du å irritere deg over smuler og støv som faller på et gulv som er nyvasket. Tørk støvet av toppen av både kjøkken- og kjøleskap, og ellers alle områder som er høyt oppe.

5. Vask overskap

Vask alt som er på veggen, fra overskap til ting som faktisk er festet fast på veggen.

- Overskap har som regel mye fettsprut på undersiden, og så husk på å vaske her, forklarer Sagvik.

- Ta ut alt som befinner seg der inne, og vask i vei.

Saken fortsetter under bildetKJØLESKAPSSKUFFEN: Det blir lettere å vaske kjøleskapet om du venner deg til å oppbevare ulike matvarer separert. FOTO: Trine Jensen KJØLESKAPSSKUFFEN: Det blir lettere å vaske kjøleskapet om du venner deg til å oppbevare ulike matvarer separert. FOTO: Trine Jensen

6. Vask mikrobølgeovnen

Plasser en skål med vann og noen dråper sitron inne i mikroen og skru den på. La denne stå å koke et par minutter, og det vil være som en lek etterkant å vaske ut av både fastbrent melk og stygge tomatsausflekker. Dampen fra vannskålen løsner skitt og søl fra veggene i mikroen.

7. Spray rengjøringsmiddel på koketoppen

Bruk en spray som er mild nok til å brukes på områder hvor man tilbereder mat.

8. Fyll oppvaskmaskinen

Fyll oppvaskmaskinen og sett denne på. Håndvask ting du har kjøkkenvasken nå.

9. Tørk av koketoppen

Bruk en tørr klut til å tørke alle smuler ned på gulvet, det er mye mer effektivt å samle opp disse til slutt.

OBS: Bytt klut etter å ha vasket her, du vil ikke spre fett fra komfyren rundt om til andre overflater.

Saken fortsetter under bildet Rengjøring kjøkken FOTO: Trine Jensen Rengjøring kjøkken FOTO: Trine Jensen

10. Vask kaffetrakter, brødrister, blender og alle andre mindre kjøkkenmaskiner

Bruk et allrengjøringsmiddel som tåler å bli brukt et sted der hvor mat tilberedes.

11. Skrubb benkeplaten

Husk også på kjøleskapdøren, fronten på vaskemaskinen. Pass på å få med håndtak og kanter. En gammel tannbørste er ypperlig for å få bukt med skitt som gjemmer seg i sprekker og gummilister.

12. Vask underskap

Vask alle underskap med en varm og fuktig klut.

13. La vannet i vasken renne ut

Etter at vannet har rent ut, skyller du vasken med varmt vann. Tørk av kraner og håndtak.

14. Ta ut søppelet

Knytt søppelposen sammen og ta den ut. Bruk også noen sekunder på å vaske ut av selve søppelspannet.

15. Kost gulvet

Bruk tid på å få med deg alle smuler, husk på listekanter og under kjøleskap og komfyr. Avslutt med å moppe gulvet.

- Bruk så varmt vann som du klarer, og vanlig grønnsåpe, råder Sagvik.

Skitnere enn man tror

Ifølge en studie den internasjonale helse- og santitærorganisasjonen NSF International nylig gjennomførte, så er de fleste private kjøkken faktisk langt skitnere enn man tror, og bakterier som både salmonella og e-coli kan ligge på lur.

- Å vite at kjøkkenet vaskes skikkelig når det vaskes er ekstremt viktig, bekrefter Sagvik.

- Husk på at dette er et rom hvor man både tilbereder rått kjøtt og så i neste nu pakker matpakker til barna. Å vite at man har det rent og at det er vasket godt nok, er noe alle burde ha kontroll på.

Dropp antibakterielle produkter

Det kommer stadig flere produkter på markedet som er merket som antibakterielle, og dette gjelder særlig rengjøringsprodukter beregnet på kjøkken og baderom, de to rommene i boligen hvor man naturlig nok kanskje utsettes for aller flest potensielt skadelige bakterier.

Men disse skal du styre langt utenom, råder ekspertene.

- Det meste av vanlig rengjøring i hjemmet kan helt fint gjøres uten å måtte benytte seg av spesielt kjemisk belastende vaskemidler, forklarer rådgiver i Fremtiden i våre hender og tidligere miljørådgiver og fagansvarlig i Grønn Hverdag, Håkon Lindahl, til Klikk Bolig.

- Mange driver nesten med kjemisk krigføring mot støv og skitt i huset sitt, og ikke bare er dette strengt tatt ikke nødvendig, det kan få alvorlige konsekvenser også.

Rådgiver i Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Petter Elstrøm, tror også mange lider av bakterifrykt.

- Dette skapes i stor grad og opprettholdes av de som produserer vaske- og rengjøringsmidler, og til slutt tror forbrukerne at man MÅ ha alle de ulike produktene, det ene sterkere enn det ande, for å få det rent.

Såpe og vann holder som regel helt fint mener Elstrøm.

- I sitt forsøk på å fjerne de bakteriene mange er så redde for, så tar man jo også knekken på de harmløse, "snille" bakteriene som skal være til stede, enten det gjelder på kroppen eller i miljøet rundt deg. Bakterier konkurrerer seg imellom, både når det gjelder plassen og den næringen som er tilgjengelig for dem, og fjerner man de bakteriene som i utgangspunktet er lette å fjerne, som jo er de som dør raskest, vil jo de potensielt skadelige bakteriene få mye større spillerom.

Saken fortsetter under bildetREKKEFØLGE: Kan du reglene for hvordan kjøkkenet skal vaskes? FOTO: Trine Jensen REKKEFØLGE: Kan du reglene for hvordan kjøkkenet skal vaskes? FOTO: Trine Jensen

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus