Meny

Studie av kaffens genom:

Forskning kan gi kaffen bedre smak

POTENSIALE: Forskning på kaffegenomet kan føre til en (enda) bedre kaffe, mener forskere. Noen av oss vil kanskje hevde at det finnes mye god kaffe allerede. Foto: Grant Terry/shutterstock.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En internasjonal forskergruppe la torsdag frem hele kaffeplantens genom. De mener studien kan bidra til å forbedre smaken på en av verdens mest populære drikker.

Genomet vil også kunne gi mer hardføre avlinger ved å la forskerne utvikle planter med høyere kvalitet og motstandsdyktighet mot tørke og sykdom, melder AFP Relaxnews.

– Funnene kan være et betydelig skritt mot å forbedre kaffen, sier forskeren Philippe Lashermes ved Det franske instituttet for forskning og utvikling.

Det drikkes omkring 2,25 milliarder kopper kaffe i verden daglig. Og nordmenn er på verdenstoppen i kaffedrikking.

Milliardindustri trues av sopp

26 millioner mennesker jobber i kaffeindustrien i 52 land, og kaffeeksport utgjorde 15,4 milliarder dollar (96,8 milliarder kroner) i 2013, ifølge Den internasjonale kaffeorganisasjonen.

Blant topprodusentene finner vi Brasil, Colombia, Vietnam, Etiopia og Indonesia samt flere sentralamerikanske land. Plantene er sårbare for rustsoppen Hemileia vastatrix, en type sopp som for tiden påvirker omkring halvparten av plantene i Sentral-Amerika, det verste utbruddet siden 1976.

Les også: – Kaffe kan redusere risikoen for blodpropp

Mye enzymer

Forskerne studerte genomet til en type kaffeplante som heter Coffea canephora, og utgjør omkring 30 prosent av verdens kaffeproduksjon. Den andre ledende sorten er arabica, som har en mindre bitter smak og lavere koffeininnhold.

Forskerne fant videre at kaffe også har en stor ansamling enzymer som kalles N-methyltransferases, og blant annet bidrar til å danne koffein. Forskerne som var med på prosjektet, kom fra Frankrike, USA, Italia, Canada, Tyskland, Kina, Spania, Indonesia, Brasil, Australia og India.

Les også: – Kaffe kan gi lavere risiko for selvmord

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus