Meny

Høst er øl-tid

Årets høstsesong er igang. Foto: Arne Lindbach

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høsten banker på dørene og bryggeriene står klare med nye og spennende øl. Vi har smakt på noen sorter som kommer på markedet denne høsten.
ABC Nyheters øl-kjenner

 

Arne Lindbach er ølentusiast fra Vadsø, øl-blogger og lidenskapelig hjemmebrygger. Arne skriver om øl for ABC Nyheter.

Først ut er øl fra Berentsens Brygghus og Södra Maltfabrikken.

 Til neste år kan bryggeriet Berentsen feire sine første ti år med øl i tankene, men familiebedriften har en lang historie som startet alt i 1895. I dag er det fjerde generasjon som styrer bedriften i Egersund.

Mens de tidligere stort sett har produsert alkoholfrie drikker så de en mulighet til å gå inn i et nytt marked når bryggeriet Tou ble lagt ned, og siden 2004 har det blitt produsert øl i tankene hos Berentsens.

Les også: Gamle damer reddet øldrømmen

Ti år med øl i tankene

Berentsens Brygghus er kanskje ikke det bryggeriet som har bredest distribusjon, den største produksjonen eller den mest aggressive markedsføringen. Men de har i flere år fått oppmerksomhet for sine øl.

Spesielt godt har de gjort det under juleølkåringer, og det massive juleølet «Stelliger Divum» på ekstreme 19 prosent har høy status som lagringsøl.

Bryggeriet har også eget ølutsalg, bryggeriomvisninger og en egen bryggerstue som leies ut til bedrifter, lag og foreninger.

Les også: Nøgent og kompromissløst

Berentsens Gullkorn

Dette ølet ble tidligere lansert som frihetsølet, men med noen mindre justeringer lanseres det nå under navnet Gullkorn.

Ølet er gyllent, klar og har et fint kritthvitt skum, med andre ord akkurat slik en pilsner skal være.

Duften er relativt svak og preget av brød, gress, eple og en anelse karamell.

Gullkorn er et fint og litt fyldigere pilsnerøl. Et godt matøl som smaker litt mer, uten at det blir for dominerende.

En fin og balansert bitterhet og høyt kullsyrenivå gjør ølet forfriskende og leskende.

Ølet har 6,5 prosent og er i Vinmonopolets basisutvalg fra september.

Les også: Pils, please me

Berentsens Neptun

Dette er et Wit-øl som Berentsens brygghus har utviklet for å passe som en forfriskning og til krabber og annet godt fra sjøen.

Neptun er gul/oransje i fargen, litt tåkete og har et tett hvitt skum. Dette ølet har rikelig med appelsinskall og koriander, noe som virkelig merkes i duften og smaksbildet.

En definert og tiltalende aroma møter nesen og lokker smaksløkene. Smaken er veldig behagelig med mye koriander og appelsin. Munnfølelsen er myk og litt fyldig.

Neptun er et godt øl som fint kan nytes alene, men som gjerne kan akkompagnere et krabbemåltid eller reker.

Ølet er på 4,7 prosent og finnes i utvalgte butikker.

Les også: Svensker kan brygge øl

Ny svenske på polet

De entusiastiske svenske mikrobryggerne i Södra Maltfabrikken har vi omtalt tidligere.

Den gangen var det Pale Ale og IPA vi testet. Begge falt i smak, og vi etterlyste flere øltyper fra dem på det norske markedet. Om det er vår etterlysning som gjorde susen er usikkert, men de har nå valgt å presentere sin Brown Ale for norske ganer.

Södra Maltfabrikken Brown Ale

Dette ølet er brunt med litt rødt skjær. Skummet har litt brunlig nyanse og faller litt raskt sammen. Duften er preget av nøtter, litt karamell, kjeks, litt sitrus og noe bær. Smaken er frisk og myk. Fin smakshumle og en ikke-forstyrrende bitterhet. Litt plomme, nøtter, sjokolade og et lite hint av kaffe og røyk.

En litt tørr, men samtidig nokså fyldig Brown Ale. Södra Maltfabrikkens Brown Ale har det lille strøket av entusiasme og særpreg som man forventer fra et moderne mikrobryggeri, samtidig som det er et meget behagelig og lettdrikkelig øl.

Dette ølet, som holder 6,5 prosent, finner du i Vinmonopolets bestillingsutvalg.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus