Meny

Timelapse det neste store innen mobilvideo

BLIR STADIG MER AVANSERT: Smartmobil-kameraene våre får stadig flere bruksmuligheter. Nå er timelapse det neste store. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Instagram og Apple satser på hurtigfilm.

Å lage såkalte timelapse-videoer på mobilen blir stadig enklere.

En timelapse-video er en video bestående av serie med bilder tatt over tid som spilles av i hurtig rekkefølge.

For eksempel video av en solnedgang eller -oppgang, årstidene som forandrer seg, en blomst som springer ut eller kanskje reisningen av et bygg, men bare på noen få sekunder.

Timelapse-videoer har ikke typisk vært noe den vanlige mannen i gata holder på med. Du må helst ha et (dyrt) kamera på stativ, og så må du holde på en stund for å få best mulig result

I forrige uke lanserte imidlertid Instagram en app som gjør det lekende lett for hvem som helst.

Les også: Nå kommer Instagram med video

Instagram Hyperlapse

Hyperlapse er navnet på den nye appen, gratis å laste ned, enn så lenge kun for iOS.

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG) (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Om den skal komme på Android, er Google nødt til å gjøre endringer til sitt utviklerverktøy for både kamera og gyroskop, ifølge Wired.  

Appen drar nemlig også nytte av gyroskopet i telefonen for å stabilisere videoen slik at den flyter avgårde som kniv i varmt smør.

Det spiller ingen rolle om hendene dine skjelver når du filmer. Hyperlapse er superenkel å ta i bruk. Du bare trykker for å starte opptak, og trykker en gang til for å stoppe det igjen. Deretter kan du velge hastighet for hurtigavspillingen. Standard er 6x, men du kan velge mellom hastigheter fra 1x til 12x.

Videoen lagres så til kamerarullen, og kan også deles direkte til Instagram eller Facebook. Resultatet blir imponerende bra, synes vi. Den har allerede fått masse oppmerksomhet, og vi tipper det kommer til å dukke opp med drøss av Hyperlapse-videoer på nettet i tiden fremover. Du kan laste ned appen fra App Store her.

Les også: Hvilken mobil har det beste kameraet?

Timelapse i iOS 8

Interessant nok kommer også neste versjon av Apples mobil-operativsystem, iOS 8, med en timelapse-funksjon innebygd i kamera-appen.  

På norsk kalles den for tidsforløp, og den er like enkel å bruke som Instagrams app.  

Les også: De beste iOS 8-funksjonene

Apples løsning mangler imidlertid stabiliseringseffekten, så resultatet blir ikke like smidig, i hvert fall ikke nå i betautgaven av programvaren som vi har testet med. Det er heller ikke mulig å bestemme avspillingshastighet. Så spørs det da om Instagrams app vil bli overflødig når iOS 8 kommer eller ikke.

Se vår sammenligning her: You need a browser that can handle Iframes to be able to view this page.

Flere alternativer

Det finnes riktignok allerede et drøss med timelapse-apper der ute, for eksempel Time Lapse Camera (iOS), Lapse It (iOS, Android), Frame Lapse (Android) og Timelapse Pro (Windows Phone). Se for øvrig promovideoen for Hyperlapse (ser du noe kjent?): Lager du timelapse-videoer på mobilen? I så fall, hvordan?


Introducing Hyperlapse from Instagram from Instagram on Vimeo.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus