– Voksnes dukkelek kan forutsi hvordan de blir som foreldre

DUKKELEK FOR VOKSNE: Om par som venter barn, har et fint samspill når de leker med en dukke, vil dette sannsynlig også gjelde når deres eget barn er født. Illustrasjonsfoto: Andy Dean Photography/shutterstock.com
DUKKELEK FOR VOKSNE: Om par som venter barn, har et fint samspill når de leker med en dukke, vil dette sannsynlig også gjelde når deres eget barn er født. Illustrasjonsfoto: Andy Dean Photography/shutterstock.com

Samspillet mellom vordende foreldre som leker med en dukke, minner veldig om hvordan de senere oppfører seg sammen rundt sin egen baby, ifølge ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å leke med dukker antas å nøre opp under morsinstinktet hos unge jenter, som drømmer om å bli mødre en dag. Nå viser forskning at dukkelek også kan være nyttig når det kommer til å forutse hvordan vordende foreldre vil klare seg etter fødselen.

Leken kan dermed bidra til å ta eventuelle konflikter ved roten, mener forskerne ved Ohio State University.

– I hvilken grad parene støtter eller undergraver hverandres interaksjon med dukken, kan gi en pekepinn på hvordan samspillet mellom dem som foreldre blir ett år senere, sier professor Sarah Schoppe-Sullivan, som er en av forskerne bak studien, ifølge AFP Relaxnews.

– Vi så den samme typen oppførsel foreldrene imellom da de holdt på med babyen som vi så da de holdt på med dukken ett år tidligere, fortsetter hun.

Les også: – Strenge foreldre får oftere fete barn

Filmet foreldrenes lek

Under arbeidet med studien som er publisert i tidsskriftet Journal of Family Psychology, filmet forskerne samspillet mellom 182 par der den gravide kvinnen var i tredje trimester mens de lekte med en dukke.

Dukken var laget spesielt for formålet, og fylt med ris så den hadde omtrent samme kroppsvekt som en baby. Foreldrene fikk leke med dukken hver for seg, så sammen og til slutt diskuterte de opplevelsen.

Da forskerne så på videoene i ettertid var de på utkikk etter umiddelbar foreldreoppførsel, varme og lekens struktur.

Ni måneder etter at babyen var født, så et annet team med forskere etter de samme tingene i videoopptak der foreldrene lekte med babyen sin.

Selv om kvaliteten på samspillet mellom foreldrene varierte, var det en klar sammenheng mellom hvordan de individuelle parene oppførte seg med dukken og hvordan samme par senere oppførte seg med sin egen baby, ifølge professor Sarah Schoppe-Sullivan.

Hun og kollegene understreker at foreldresamspillet ikke nødvendigvis henger sammen med hvordan det romantiske forholdet mellom foreldrene er.

Les også: – Øynene går harde tider i møte hvis trenden fortsetter

– Kan gripe inn og forebygge

Metoden som ble brukt i studien er opprinnelig fra Sveits, og dette er første gang den har blitt testet i USA. Professoren sier at foreldrene tok det hele på alvor, og førsteforfatter av studien, doktorgradsstudent Lauren Altenburger, sier funnene kan være viktige for familien.

– Samspillet mellom foreldrene knyttes til hvordan det går med barna. Når foreldre krangler og undergraver hverandres barneoppdragelse, lider barnet, sier Altenburger og fortsetter:

– Hvis vi kan identifisere par som kan få problemer med foreldresamspillet allerede før barnet er født, kan vi gripe inn.

Studien, og parene som deltar, er del av et større prosjekt som ledes av professor Schoppe-Sullivan, som undersøker hvordan par der begge partnerne er yrkesaktive reagerer på å bli foreldre, ifølge nyhetsbyrået.