– Frukt og grønnsaker gjør deg mer tiltrekkende enn soling

GIR GLØD: Det finnes selvfølgelig viktigere grunner til å følge anbefalingen om å spise rikelig med frukt og grønnsaker hver dag, men ny forskning antyder at det gjør deg mer attraktiv for andre enn soling og solarium. Foto: Colourbox.com
GIR GLØD: Det finnes selvfølgelig viktigere grunner til å følge anbefalingen om å spise rikelig med frukt og grønnsaker hver dag, men ny forskning antyder at det gjør deg mer attraktiv for andre enn soling og solarium. Foto: Colourbox.com

Fem porsjoner frukt og grønt om dagen gir en sunn glød i huden, som gjør deg mer attraktiv for andre. Denne gløden er mer attraktiv enn den man får ved soling, ifølge forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem om dagen

Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.

La grønnsaker og frukt inngå i alle dagens måltider. Gå på oppdagelsesferd i frukt- og grøntavdelingen. Smak og eksperimenter. Velg ulike farger.

  • En porsjon tilsvarer 100 gram, og kan for eksempel være en liten bolle med salat, en gulrot eller en middels stor frukt.
  • Du kan bruke friske, hermetiske, frosne, og varmebehandlede grønnsaker, frukt og bær. Mulighetene er mange. Halvparten av «fem om dagen» bør være grønnsaker.
  • Varier mellom ulike typer grønnsaker og frukt. Bruk gjerne tomater, løk,purre og hvitløk.
  • Poteter er ikke inkludert i «fem om dagen», men hører med i et variert kosthold. Poteter inneholder mer kostfiber, vitaminer og mineraler enn vanlig ris og pasta. Du bør helst velge kokte eller bakte poteter.
  • Belgvekster som bønner og linser, frø, krydder og urter inngår heller ikke i «fem om dagen». Disse har ofte et høyt innhold av næringsstoffer og hører med i et variert kosthold.
  • Spis gjerne en liten håndfull usaltede nøtter om dagen.

Kilde: Helsedirektoratet

Lenge har helsemyndighetene i mange land, inkludert Norge, anbefalt oss å spise fem porsjoner med frukt og grønt hver dag fordi det er bra for helsen og beskytter mot sykdom.

Nå antyder ny forskning at det også vil gjøre deg mer attraktiv for andre mennesker, ved at det gir deg en glød som danker ut den du får av timer i sola eller solarium.

«Karotenoid farge» er nok et ukjent begrep for de fleste, men for dem som er opptatt av å ha et vakkert ytre, kan det være verdt å merke seg. Det er nemlig den friske, sunne gløden man får ved å spise fem porsjoner frukt og grønt hver dag, skriver AFP Relaxnews.

Karotenoid er både et pigment og en antioksidant, som finnes overalt i naturen. Særlig er fargesterke frukt og grønnsaker rike på karotenoid. Når vi får i oss rikelig av karotenoid gjennom kosten, så vil det påvirke hvordan huden fremstår, ifølge forskerne.

– Fargeforandring i huden kan komme fra to ulike prosesser - enten gjennom soling (melanin) eller spising av frukt og grønt (karotenoid), skriver forskerne Carmen E. Lefevre og David I. Perrett i The Quarterly Journal of Experimental Psychology.

Les også: Forskere ber alle over 50 år om å spise ett eple om dagen

Foretrakk mye farge

De britiske forskerne bak den ferske studien mener hudtonen er en viktig faktor for hvor attraktive andre mennesker opplever at vi er.

De har utført tre ulike internett-undersøkelser for å måle folks reaksjoner på fargeforandringer som skyldes enten melanin eller karotenoid hos mennesker med hvit hudfarge.

I de to første studiene arbeidet forskerne med en gruppe på 60 deltagere som fikk se 27 bilder av ansikter med ulike fargevariasjoner.

Deltagerne ble vist bilder av de samme ansiktene med høy og lav pigmentering, og ble så spurt om hvilke de opplevde som mest attraktive. Resultatet var at de aller fleste foretrakk ansiktene med mest farge.

I den første undersøkelsen var det 86 prosent som mente ansiktene med høy karotenoid pigmentering var best for øyet. I den andre studien var det 78,5 prosent av deltagerne som foretrakk ansiktene med høy melanin pigmentering.

– Glød fra kostholdet mest attraktivt

I den tredje undersøkelsen ble karotenoid satt opp mot melanin, og 75,9 prosent pekte på dem med fargeglød fra karotenoid som mest attraktive.

– Vi har testet hvorvidt deltakerne synes glød fra karotenoid og melanin er attraktivt i ansiktene til mennesker med hvit hud, og hvorvidt deltagerne foretrekker gløden fra karotenoid heller enn melanin. Gjennom tre undersøkelser presenterer vi sterke bevis for at fargen fra karotenoid foretrekkes, antagelig fordi den reflekterer en god helsetilstand, skriver forskerne i studien.

Den nye undersøkelsen bekrefter funn fra en studie fra University of Nottingham i 2011, ifølge AFP Relaxnews.