Hvor mye får du i et vinglass?
Vår test avdekker stor variasjon i mengden vin per glass. Nye krav kan være løsningen.
Bestiller du et glass øl på byen, er det som oftest 0,4 eller 0,5 liter du får. Blir du i tvil, kan du bare sjekke merkingen på glasset.
Bestiller du et glass vin på byen, aner du ikke hva du får. Du kan ikke lese det av glasset, og bartenderen tar det ofte på øyemål.
Dinside har derfor sjekket hvor mye vin du faktisk får, når du bestiller «Ett glass vin, takk!».
Les også: Glasset på skrå? Bunnslammet med? Se hvordan du skjenker det perfekte ølglass!
Stor variasjon
Vi besøkte ti serveringssteder i Oslo i alle prisklasser. Der bestilte Dinside ett glass husets rødvin og målte innholdet. Foreløpig ser vi bort fra hva slags vin som ble servert. Konklusjonen ble raskt klar: Hvor mye et vinglass rommer varierer kraftig.
Mengde vin i et vinglass
Mengde (dl) | Pris per glass (kr) | Pris per dl (kr) | |
Grei Kafé | 2.1 | 60 | 28.57 |
Ryes | 2.0 | 68 | 34.00 |
Parkteatret | 1.9 | 76 | 40.00 |
The Scotsman | 1.8 | 78 | 43.33 |
Elmers | 1.8 | 63 | 35.00 |
Lekter'n | 1.7 | 85 | 50.00 |
Fru Hagen | 1.7 | 73 | 42.94 |
Sir Winston | 1.6 | 62 | 38.75 |
Stolen Kafé | 1.5 | 59 | 39.33 |
Grand Café | 1.4 | 92 | 65.71 |
- Det største vinglasset vi fikk (2,1 dl på Grei Kafé) rommet 50 prosent mer vinn enn det minste (1,4 dl på Grand Café).
- Det dyreste vinglasset (92 kroner på Grand Café) var 56 prosent dyrere enn det billigste (59 kroner på Stolen Kafé).
- Ser man heller på pris per mengde, kostet den dyreste vinen (66 kroner per dl på Grand Café) hele 128 prosent mer enn den billigste (29 kroner per dl på Grei Café).
Umulig å se
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDet finnes ingen regler for hvor mye et vinglass på byen skal inneholde. Vinmonopolet anbefaler generelt å skjenke maks 1,2 dl rødvin per glass, som også Dinside før har skrevet.
Mer: Derfor skal ikke vinglasset skjenkes helt fullt
Men da vinglass ikke har noen mengdemerking, er det svært vanskelig, om ikke umulig, å se hvor mye vin du faktisk får på byen.
Ikke tilfeldig
Den som skjenket minst var Grand Café, med sine 1,4 dl. Men dette var ifølge hotellets PR- og markedsdirektør Kari Hasselknippe ingen tilfeldighet. - Vi måler opp 14 centiliter i et vinglass som står på baren, forteller hun til Dinside.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDa Grand Café ikke har barservering, var ikke Dinside tilstede da vinen ble skjenket. Hos samtlige andre ble skjenkingen tilsynelatende gjort på øyemål.
– Det oppleves ikke generelt som problematisk at man ikke vet hvor mye vin man får. Vi får svært få tilbakemeldinger på dette her hos oss, og de få gangene gjest spør så får de vite hvor mye som serveres, fortsetter Hasselknippe. Den høye prisen mener hun forsvares av Grand Cafés høye driftskostnader.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes og lær: Pris og utseende har ikke noe å si – slik handler du vinglass
Ønsker seg standard
– Jeg har drukket vin på byen selv uten å tenke så mye på det. Men noen ganger tenker jeg: «Jøss, det var litt lite». Det sier forbrukerombud Gry Nergård til Dinside. Hun husker da ølglass med målestrek ble vanlig i Norge, slik at man kunne se hva man faktisk betalte for.
– Jeg antar det burde vært slik på vin, også. Ett vinglass burde vært en gitt mengde, sier Nergård.
– Vi kan se om det er mulig å få til en like bra ordning med vin som vi har med øl i dag. Om et vinglass koster 100 eller 75 kroner kan jo skyldes hvor mye det er i glasset. Man bør vite hvor mye man betaler for.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Bli ekspert: Slik får du ølet til å smake ekstra godt med enkle grep
Kan bli utfordring
Artikkelen fortsetter under annonsen– Generelt synes jeg forbrukere har krav på å vite hva de får når de bestiller en vare, både når det gjelder kvalitet og mengde, sier Petter Nome til Dinside. Han er direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, og har selv opplevd variasjonen. Nome skulle derfor gjerne sett at to desiliter var standarden her til lands. Også Grand Café stiller seg positive til en standardisering av vinglass, med for eksempel mengdemerking.
– Men i og med at de forskjellige stedene bruker forskjellige typer vinglass i henhold til profil, merkevare og marked, kan det bli en utfordring å gjennomføre, tror Hasselknippe.
Artikkelen fortsetter under annonsenVil ikke reguleres
NHO Reiseliv, som representerer utelivsbransjen, er skeptisk. Salgssjef Richard Hagel mener bedriftene selv skal bestemme hvordan de håndterer vinserveringen.
– Men er det naturlig at det skal være annerledes å bestille et glass vin enn et glass øl?
- En vinkjenner vil kanskje si det, men det ligger i vinens natur at det er forskjellige oppfatninger om hvordan vin skal serveres. Øl smaker det samme enten det er fire eller seks desiliter, sier Hagel til Dinside, som likevel lover å ta opp temaet med sine medlemsbedrifter.
– Vin skal tradisjonelt nytes i mindre mengder, og da kan du si at det er unaturlig å ha mengdeanvisning. Per glass er det snakk om så små mengder uansett.
Få med deg: Så kaldt skal ølet serveres
Hva synes du? Bryr du deg om hvor mye vin du får for pengene? Si din mening under!