Bli kvitt lus

Hodelusa er tilbake

KLØ, KLØ: Når barna er 11 år, har 60 prosent av jentene og 50 prosent av guttene hatt lus. Selv om det varierer litt rundt i landet, er det ikke store forskjeller på for eksempel Oslo øst og vest. © FOTO: Scanpix
KLØ, KLØ: Når barna er 11 år, har 60 prosent av jentene og 50 prosent av guttene hatt lus. Selv om det varierer litt rundt i landet, er det ikke store forskjeller på for eksempel Oslo øst og vest. © FOTO: Scanpix

Har barnet ditt først fått hodelus kan den være vanskelig å bli kvitt. Vi gir deg rådene for hvordan du raskest mulig fjerner udyrene fra kløende barnehoder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om lus
 • Lus har vært et problem for mennesker siden tidenes morgen.
 • Hodelus (Pediculus capitis) lever i håret, nær hodebunnen.
 • Lusa trives best i en T-sone fra nakken, oppover mot issen og frem mot tinningen.
 • Menneskeblod er hodelusas eneste føde.
 • En voksen hodelus trenger blod to ganger i døgnet for å klare og reprodusere seg.
 • Hodelus er små, vingeløse insekter, de kan ikke fly eller hoppe.
 • Voksne lus er små ca. 2-3 mm lange. De kan være alt fra lyse, nesten gjennomsiktige til mørkebrune.
 • Hodelusa har tre par bein med klør som er spesialdesignet for å krype og holde seg fast på hårstrå.
 • Lus beveger seg svært raskt i tørt hår.
 • Lus er nesten umulige å se dersom man ikke grer med en lusekam.
 • Man trenger ikke å klø selv om man er smittet med hodelus.

Hvordan sjekke om man har lus?

 • Det er lettest å oppdage lus når man kjemmer med en lusekam.
 • Len hodet fremover og kjem over et hvitt underlag.
 • Gre i tørt hår. Stå med hodet over en vask, et badekar, en duk eller lignende.
 • Hodelusa, som trives best i underhåret, og vil nå lettere dette ned når du kjemmer ut av håret.
 • Dersom noe av "rusket" beveger seg, er det sannsynligvis hodelus.

Kilde: Organisasjonen Lusfri Norge


Hvor lenge lever en lus?

 • En voksen hunnlus kan legge opptil åtte egg i døgnet.
 • Etter en parring kan hun legge cirka 56 egg.
 • Eggene er 0.3 x 0.8 mm (ligner bitte små sandkorn).
 • Eggene blir festet til hårstrå med sekret og sitter "limt" fast der.
 • Eggene legges opptil et par centimeter fra hodebunnen og klekkes etter seks til åtte dager.
 • De aller fleste luseegg legges fra 0.5-1.5 centimeter fra hodebunnen,
 • men man kan ha levende egg mange centimeter ut fra hårfestet.
 • I studier vi har foretatt har lus lagt egg så langt som 7 centimeter fra hodebunnen
 • Det tar cirka tre uker fra egget legges, til lusa blir kjønnsmoden og kan legge egg selv.
 • Et normalt hodelusliv varer i cirka seks uker.
 • Lus som detter ut av håret av seg selv, er som oftest i ferd med å dø.

Kilde: Organisasjonen Lusfri Norge

Hodelus er lusa som forekommer oftest i Norge. Til enhver tid har cirka to prosent av norske skolebarn hodelus, og over halvparten av fjerdeklassingene har hatt det.. Folkehelseinstituttet anbefaler at barn sjekkes for hodelus minst én gang i måneden. Alle kan få hodelus, og det har ingen sammenheng med dårlig hygiene. Faktisk trives lusa best i rent og nyvasket hår. Den smitter fra hode til hode, og gjerne via hodeplagg eller kosedyr.

– Det er veldig viktig å sjekke seg for hodelus, og vi anbefaler at man gjør det en gang i måneden, for å raskt oppdage om man har det. Det er faktisk ikke alltid det klør, og hvis man ikke sjekker grundig med kam kan man rekke å smitte mange før man oppdager det, forteller Bjørn Arne Rukke, forsker ved Folkehelseinstituttet.

Han forteller at en ny undersøkelse viser at hele 75% av folk sjekker seg for hodelus sjeldnere en enn gang i måneden. Dette mener han at bør forbedres.

– Det kan gå mange uker før det begynner å klø, og mange merker ikke engang at det klør. Lusa krabber fort fra hode til hode om man kommer tett sammen.

Mange voksne kan også ha hodelus, så det er ikke bare barna som bør sjekkes med lusekam.

På en vanlig dag i løpet av høsten har to til fire prosent hodelus. Mellom sju og åtte prosent av alle norske barn får lus i løpet av et år.

Når barna er 11 år, har 60 prosent av jentene og 50 prosent av guttene hatt lus, ifølge tall fra FHI. Selv om det varierer litt rundt i landet, er det ikke store forskjeller på for eksempel Oslo øst og vest.

Les også: Barn og kosthold: Hvor sunn er din familie?

Lusetopp akkurat nå

Det kan virke som at det er ekstra mye hodelus om høsten. De siste 10 år er salget av brukerdoser over doblet.

– Vi har kampanjer to ganger i året der vi fokuserer ekstra på det, men vi vet ikke om det betyr at det er ekstra mye lus da, sier Rokke.

Det finnes mange produkter på markedet, for å bil kvitt lusa, for eksempel Linicin og Nyda. Sistnevnte er nytt på markedet, og hevder å fjerne lus, nymfer og egg med bare én behandling.

– Man sprayer produktet inn i håret og masserer godt, gjerne ved hjelp av lusekammen. På den måten sørger man for at produktet kommer i kontakt med alle lus, nymfer og egg og at det virker optimalt. Mengden av NYDA som trengs avhenger av hvor tykt og langt håret er. Kontroller spesielt at håret nær hodebunnen og bak ørene er godt dekket, det er nemlig her man finner de fleste lusene og luseeggene, forteller Key Account Manager i Navamedic, Per Kristian Greve.

Les også: Dette trenger du til barnehagen

Riktig behandling av lus

Imidlertid kan det være lurt å behandle seg flere ganger for å være på den sikre siden. Folkehelsa sier at årsaken til at enkelte familier ikke blir kvitt lusa kan være at de ikke følger bruksanvisningen til punkt og prikke.

Flere av behandlingene skal sitte i nærmere 12 timer, og gjentas etter omkring 8 dager. Da må det kammes nøye med lusekam (fra apoteket) daglig i en lang periode, under behandlingen av lus. Håret på hodet kan også barberes vekk, eller klippes helt kort.

Les også: Hyperallergisk familie: Fem av seks familiemedlemmer går med adrenalinsprøyte

Lusa er resistens

 EN LITEN RAKKER: Den lille skapningen er ufarlig, men ekkel, mener de fleste. Og den kan være vanskelig å bli kvitt. © Foto: Organisasjonen Lusfri Norge EN LITEN RAKKER: Den lille skapningen er ufarlig, men ekkel, mener de fleste. Og den kan være vanskelig å bli kvitt. © Foto: Organisasjonen Lusfri Norge

Rapporter fra USA, Storbritannia, Frankrike og Sverige viser at lus er blitt stadig mer ufølsomme (resistente) for den kjemiske nervegiften som har vært brukt i de tradisjonelle lusemidlene. Folkeinstituttet i Norge opplyser at dette ikke har vært tilfelle i Norge - så langt. Lusa er ikke farlig, den sprer ingen sykdommer. Det største problemet med den er at folk synes det er ekkelt å ha lus, Barn som har fått lus trenger ikke å gå hjem fra skolen eller barnehagen. Dagen etter at kuren er startet, kan barnet igjen være sammen med andre.

Les også: Dette må du vite om hodelus

Sjelden over 100 lus

I de fleste tilfeller er lusebestanden 1-10 lus per hode, mellom 11 og 100 lus er vanlig, mens over 100 er sjelden. En voksen hunnlus lever i cirka 25 døgn, og i løpet av denne tiden legger hun bortimot 90 egg. Eggene klekker etter cirka åtte døgn.

Har du funnet lus eller egg? De kan bekjempes med lusemiddel, ved kjemming eller ved å barbere håret på hodet kortere enn 0,5 cm, skriver FHI.

Les mer i FHIs faktaark om hodelus.

Les også: Seiglivet parasitt

Saken fortsetter under bildet LUSETOPP AKKURAT NÅ: Mange barn opplever å ha lus i håret i disse dager. Kjøp en lusekam og sjekk nøye, gjerne ukentlig, er rådet fra Folkehelseinstituttet. © Foto: colourbox.com LUSETOPP AKKURAT NÅ: Mange barn opplever å ha lus i håret i disse dager. Kjøp en lusekam og sjekk nøye, gjerne ukentlig, er rådet fra Folkehelseinstituttet. © Foto: colourbox.com


Anbefaler ingen spesielle

 BEVERER SEG RASKT: Voksne lus er bare 2-3 mm lange. De kan være alt fra lyse, nesten gjennomsiktige til mørkebrune. © Foto: www.colourbox.com BEVERER SEG RASKT: Voksne lus er bare 2-3 mm lange. De kan være alt fra lyse, nesten gjennomsiktige til mørkebrune. © Foto: www.colourbox.com

Det selges mange midler til behandling av hodelus via apotek, helsekostbutikker og internett. I utlandet har undersøkelser vist at lusene er blitt resistente mot flere midler, og det myldrer av gode behandlingsråd på internett. Det er ingen offentlige etater i Norge som har til oppgave å anbefale bestemte lusemidler. Her gir imidlertid Folkehelsa en oversikt over hva som finnes. I Norge er legemidler med følgende virkestoffer godkjent:

 • Malation (Prioderm og Malation)
 • Permetrin (Nix sjampo)

Malation og permetrin virker som nervegifter på lusene, men de senere årene har det fra mange land blitt rapportert om resistens mot disse stoffene. Selv om det er mye resistens mot et middel i ett land kan midlet virke helt fint i et annet land I Norge har vi sett tegn på resistens mot permetrin, men foreløpig ser det ut til at produkter med malation har god effekt i behandlingen av lus.

Av lusemidler klassifisert som medisinsk utstyr har vi produkter med følgende grupper av virkestoffer:

 • Dimetikon (f. eks det nye produktet Linicin)
 • Planteoljer

Slik blir du kvitt lusa

 • Hodelus kan bekjempes med lusemiddel, ved kjemming eller ved å barbere håret.
 • Vanlig hårvask dreper ikke lus eller luseegg.
 • Kammer, børster og hodeplagg bør fryses ved -20 ºC i minst 4 timer eller vaskes ved 60 ºC.
 • Det er ikke nødvendig med rengjøring av hus og møbler.
 • Etter en lusebekjempelse må sengetøy vaskes for å fjerne gamle lus, hudrester og avføring fra lusene

Kilde: Folkehelseinstituttet

Les også:

Nord-Norge har flest overvektige barn

Denne maten gjør barnet ditt friskt

Quiz: hva kan du om barnesykdommer?

Denne saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Personvernpolicy