Kvelning og barn:Dette kan sette seg fast i halsen

STOR OG TRYGG: Sjekk at lekene er merket med CE. Da skal de være både giftfrie og innenfor normen når det gjelder størrelse. © Illustrasjonfoto: Colourbox
STOR OG TRYGG: Sjekk at lekene er merket med CE. Da skal de være både giftfrie og innenfor normen når det gjelder størrelse. © Illustrasjonfoto: Colourbox

Pølsebrød, lego og små gummistrikker kan være livsfarlig for de minste barna.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verden er full av farer for den som er liten, og mange av farene er så små at de er vanskelige å legge merke til for oss som er store.

- Knapper, mynter, steiner, øyne på kosedyr og andre småting er farlige for små barn. I verste fall kan de forårsake kveldning, sier helsesøster Tone Aanderaa.

Hvis uhellet først er ute, er det flere måter du kan hjelpe barnet på.

Små ting havner i munnen

Husk derfor å ta en grundig kikk rundt i huset, bilen og andre steder dere tilbringer mye tid.

Særlig viktig blir dette når babyen begynner å krabbe rundt, slik at du ikke har like god kontroll på hva han eller hun gjør hele tiden.

For eksempel kan legoklosser, små figurer og playmo, som kanskje finnes i lekekassen til større søsken, lett finne veien inn i munnen til babyen.

- Også figurstrikker, perler til perlebrett og rainbowloom, som er de små strikkene til armebånd som er så populære for tiden, bør holdes på trygg avstand fra de minste, sier Aanderaa.

Billigbleie best i test.

Sjekk løse deler

- Små barn og spedbarn har trangere og kortere hals og pusterør enn eldre barn og voksne. De er derfor mer utsatt for å sette fremmedlegemer i hals og kveldning, forklarer Anita Talåsen Granli.

Hun er nestleder i Norsk Førstehjelpsråd.

- Generelt er alle små gjenstander som er løse eller kan løsne fra leker farlige for de små. Spesielt for dem under tre år, sier hun.

Velg CE-merkede leker

Og det å kjøpe leker i hyllen med babyleker, er nok ingen forsikring om at lekene er trygge.

- Dessverre er det ikke alle leker som er like trygge selv om de er beregnet på babyer. Det produseres stadig nye, spennende leker med sterke farger og fine lyder og bevegelser, og noen av dem inneholder ugunstige stoffer for et lite barn, sier Aanderaa.

Litt tryggere er du dersom du velger leker merket med CE.

Disse er nemlig pålagt å følge EU sitt regelverk.

Aanderaa anbefaler derfor å se etter denne merkingen når du kjøper leker til minstemann.

Bruk fornuft

Også Granli anbefaler å holde de minste barna unna leker som ikke er CE-godkjente.

- CE-godkjente leker skal være testet og innenfor normen når det gjelder størrelse, sier hun.

Det skal også stå på leken at den er egnet for barn under tre år.

- Vær imidlertid oppmerksom på at det har vært en del falsk merking med CE-merket, så 100 prosent sikkert kan man aldri være. Sunn fornuft må også benyttes, legger hun til.

Hvis du vil være sikker på at lekene ikke er så små at de kan forårsake kvelning, finnes det ifølge Aanderaa sylindermål på størrelse med en barnestrupe som kan kjøpes for å måle lekene.

På denne måten kan du lett avgjøre om den lille plastanden eller playmohesten er trygg for en liten hjerteknuser.

Gjem såpeflasken

Kvelning er for øvrig ikke eneste fare når smått og stort puttes i munne.

- Foruten leker og andre gjenstander som barna kan finne på gulvet, skal man være obs på planter. En god del stueplanter er giftige, og da spesielt for de små. I tillegg bør skuffer og skaper på kjøkkenet være sikret, sier hun.

Pass alltid på at såpe og rensemidler oppbevares slik at barna ikke får tak i dem.

- Det kan bli både forgiftninger og store kjemiske skader på svelg og luftveier hvis barn får i seg enkelte av disse stoffene, sier Granli.

Lett å brenne seg

Husk også at varme utgjør en fare for de små.

- Varmekilder bør sikres med godkjent sikringsutstyr. Det har i løpet av årene skjedd store skader på barn som har ramlet eller støttet seg på for eksempel varmeovner. Det er også viktig å passe på varm væske – både fra springen og fra vannkoker, kjele, termos eller kaffekrus, sier hun.

Sjekk også at stikkontakter og annet elektrisk utstyr er forsvarlig sikret, og pass på at store møbler er festet slik at de ikke faller over barnet hvis han eller hun holde seg fast i dem eller klatrer på dem.

- Og det er vel ikke nødvendig å si at trapper må sikres. Her skjer det små og store ulykker, sier Granli.

Ikke gi nøtter til de minste

Leker er imidlertid ikke det eneste som kan sette seg fast i halsen.

Det er også smart å være på vakt for enkelte matvarer.

- Boller og pølsebrød er på toppen av listen over mat man må være forsiktig med. Setter barnet disse matvarene i halsen, er det veldig vanskelig å få dem opp fordi de klumper seg og tetter igjen luftveiene, sier Granli.

Hun legger til at også nøtter bør unngås.

- Det har vært en del komplikasjoner med peanøtter som har havnet i lungene og laget kjemiske lungebetennelser som er vanskelig å lege, sier hun.

Ring 113

Og det er all grunn til å ta kvelningsfaren på alvor.

Nettopp kvelning er en av de vanligste årsakene til hjertestans hos barn.

- Hjertestans hos barn skyldes ofte oksygenmangel, kvelning eller sirkulasjonssvikt. Hjertesykdom er sjelden årsak, sier Anita Talåsen Granli.

Derfor er det hos barn et ekstra fokus på å åpne luftveien.

Når dette er sikret, må du i innledningsfasen gi munn-til munn-ventilasjoner.

- Retningslinjene for hjerte-lunge-redning (HLR) til barn fram til puberteten er nå svært lik anbefalingene for voksne. Dersom du er alene, skal du først gi fem innblåsinger og holde på med hjerte-lunge-redning i ett minutt før du henter hjelp. Er dere flere, varsler dere selvsagt 113 umiddelbart, sier Granli.

Husk 30:2

Hvordan HLR foregår, kommer litt an på barnets alder.

På spedbarn under ett år skal ikke hodet bøyes likelangt bakover, men til nakke og rygg er i en rett linje og nøytral posisjon.

Bruk hakeløft for å oppnå fri luftvei.

- Fordi spedbarna er små vil du kanskje ikke få det tett rundt munnen hvis du klemmer for nesen. Dekk da både nese og munn med din munn når du foretar innblåsinger, og bruk samme regler som på de voksne. Når brystet hever seg er det tilstrekkelig luft ved innblåsingene, sier hun.

Første gang gir du fem innblåsinger.

Dersom dette ikke gjør at spedbarnet begynner å puste, starter du hjerte-lunge-redning med 30 brystkompresjoner og to innblåsninger.

- For å redusere kraften din ved brystkompresjoner bruker du bare to fingre når du trykker midt i brystkassen. Trykk ned cirka en tredjedel av brystkassens høyde, og ellers er teknikkene som på voksne, sier hun.

Mindre luft enn til voksne

For større barn, under pubertetsalder, utføres innblåsinger som på voksne, men med mindre mengde luft.

- Bruk regelen om at det er tilstrekkelig luft når brystkassen hever seg. Start med fem innblåsinger, og hvis det ikke er tilstrekkelig starter du HLR 30:2, sier hun.

For å redusere kraften noe når du utfører kompresjoner, anbefales å bruke bare den ene hånden midt i brystkassen.

Trykk ned cirka en tredjedel av brystkassens høyde.

Ellers er teknikkene som på voksne.

Les også:

Tenker du på barnas sikkerhet når du velger barnehage?

Dette bør du vite om trampoline

Slik unngår du å miste barna i folkemengden

De 7 mest ubrukelige tingene til babyer.

Denne saken er opprinnelig publisert på Klikk.no