Åpen for alle - alltid

Åtte ting du ikke tør å spørre om mobilen din

BLI EN BEDRE MOBILBRUKER: Med våre enkle tips kan du få mer ut av smarttelefonen din. (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)
BLI EN BEDRE MOBILBRUKER: Med våre enkle tips kan du få mer ut av smarttelefonen din. (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det enkleste er ofte det vanskeligste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen er mer drevne mobilbrukere enn andre. Uansett om du er helt fersk eller har brukt smartmobil en stund, er det imidlertid ikke sikkert du kan alle triksene i boka. Og kanskje er du litt flau over å spørre om hjelp?

Fortvil ikke, hjelpen er nærmere enn du aner. Vi har samlet sammen svar på noen enkle smartmobil-spørsmål vi har fått i senere tid. Les enda flere nybegynnertips

1. Hvordan endrer jeg bakgrunnsbilde?

Visste du kanskje ikke at du kunne endre bakgrunnsbilde på telefonen? Ingen fare! Det er veldig enkelt. På iPhone, velg «Innstillinger», «Bakgrunn» og «Velg en ny bakgrunn». Deretter angi om du vil velge ny bakgrunn fra Apples bakgrunner eller dine egne bilder.

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG) (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Når du så har valgt bilde, får du spørsmål om du vil bruke den nye bakgrunnen på låseskjermen (den som vises når du slår på telefonen), på hjemskjermen (der ikonene dine ligger) eller på begge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På Android kan det variere litt hvor mange muligheter du har ut fra hvilken produsent som har laget telefonen din. Enten:

  • Holde fingeren nede på en ledig plass på hjemskjermen og velge bakgrunn i vinduet som spretter opp.
  • Gå inn i innstillinger=>bakgrunnsbilde (muligens under skjerm på enkelte telefoner).
  • Finn et bilde i galleriet, trykke på menysymbolet og velge sett som bakgrunnsbilde

På Windows Phone, velg «Innstillinger», «Start + tema» og «Startbakgrunn». Trykk på «Velg bilde» for å velge en ny bakgrunn fra dine egne kamerabilder eller de forhåndsinstallerte bakgrunnene. Les også: Lag et stilig bakgrunnsbilde til mobilen

2. Hvordan få lysere bilde på skjermen?

Er mobilskjermen din altfor mørk? Det er ikke nødvendigvis noe galt, det kan bare være at du bør skru opp lysstyrken.

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG) (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du iPhone, åpner du kontrollsenteret ved å dra fingeren opp fra bunnen av skjermen, og så drar du bare i skyvebryteren med et sol-ikon på hver side.

Har du en Android-telefon, kan det være at en lignende spak finnes i varslingsmenyen du henter opp ved å dra fingeren ned fra skjermen. Alternativt finner du den under «Innstillinger», «Skjerm», «Lysstyrke».

Artikkelen fortsetter under annonsen

På Windows Phone går du enten til «Innstillinger», «Lysstyrke». Har du installert Windows Phone 8.1, kan du også åpne handlingssenteret (ved å dra fingeren ned fra skjermen) og trykke på den såkalte hurtighandlingen for lysstyrke (den med et sol-ikon) til du får en innstilling du er fornøyd med.

Les også: Slik sparer du batteriet på iPhone og Android

3. Hvordan finner jeg telefonnummeret mitt?

Nettopp kjøpt ny mobil og fått nytt telefonnummer? Det er ikke alltid like lett å huske hva det nye nummeret er. Du kan heldigvis enkelt finne det på telefonen din.

GREIT FOR DEN GLEMSKE: Kan du ikke ditt eget telefonnummer, er hjelpen heldigvis ikke langt unna. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)GREIT FOR DEN GLEMSKE: Kan du ikke ditt eget telefonnummer, er hjelpen heldigvis ikke langt unna. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Har du iPhone, åpne telefon-appen, velg «Kontakter» og bla helt øverst hvor «Mitt nummer» står.

På Android finner du det som regel under «Innstillinger», «Om telefonen», «Status».

Artikkelen fortsetter under annonsen

På Windows Phone, gå til «Innstillinger», «Programmer», «Mobil».

Les også: Glemt PIN-koden på mobilen?

4. Hvordan skru av ringelyden uten å legge på?

Av og til hender det at du får et anrop du ikke har lyst til å svare på, men så plages du av ringelyden som bare fortsetter og fortsetter. Må du ta telefonen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nei! På iPhone er det bare å trykke på volum ned-knappen, så fortsetter den å ringe uten lyd. Det samme fungerer på de fleste Android-mobiler.

Les også: Slik låser du telefonen

5. Hvordan skriver jeg med capslock?

BRUK STORE BOKSTAVER: Men ikke overdriv, da ... (Foto: KIRSTI ØSTVANG)BRUK STORE BOKSTAVER: Men ikke overdriv, da ... (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Lei av å måtte trykke på Shift-tasten (den med oppoverpil) på mobiltastaturet for hvert eneste tegne i et ord med bare store bokstaver?

De fleste smartmobil-tastaturer kommer med en capslock-funksjon, og som oftest aktiveres den bare ved at du dobbelttrykker på Shift-tasten til den lyser, bytter farge eller får en ekstra strek på seg, som på skjermbildet til høyre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik bytter du epostsignatur på mobilen

6. Hvordan får jeg smilefjes i meldinger?

Såkalte emoticons er ikke lenger bare forbeholdt fjortisene. Nå bruker til og med bestemor de grafiske smilefjesene i SMS og epostmeldinger. Men hvordan får du de opp?

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG) (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

På iPhone, må du åpne «Innstillinger», «Generelt», «Tastatur», og deretter må du trykke på «Legg til nytt tastatur» og velge «Emoji». For å ta det i bruk, må du trykke på globussymbolet nederst til venstre på tastaturet til du får opp emoji-ikonene.

På de fleste Android-telefoner er tastaturet utstyrt med et eget smilefjes-ikon. Det samme gjelder Windows Phone.

Les også: Lag dine egne smilefjes

7. Hvordan skrur jeg av blitsen på kameraet?

En blits er vel og bra, men det er ikke alltid du ønsker å knipse mobilbildene med det sterke lyset på. Faktisk kan bildene bli styggere da. For å skru av blitsen, åpne kamera-appen på mobilen din, og se etter et blits-ikon (formet som et lyn). Trykk på ikonet for å skru det av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hvor mange megapiksler trenger jeg på mobilen?

8. Hvordan ser jeg når en melding er sendt?

Står ikke det ved siden av meldingen, da? Ikke nødvendigvis. På iPhone står det for eksempel kun ved den første meldingen i en spesifikk samtale. Men du kan få opp et tidsstempel på hver eneste melding ved å ta tak i en av meldingsboblene og dra den til venstre.

Les også: Slik skriver du raskere på iPhone Er det flere spørsmål og svar som burde vært på lista vår? Kom gjerne med bidrag i kommentarfeltet nedenfor!