Du får fortsatt kjøpt glødelamper

REDD FOR DETTE? Du får fortsatt kjøpt glødepærer. Som en bonus er mange langt mer dekorative enn før. (ILLUSTRASJONSFOTO: ALL OVER PRESS)
REDD FOR DETTE? Du får fortsatt kjøpt glødepærer. Som en bonus er mange langt mer dekorative enn før. (ILLUSTRASJONSFOTO: ALL OVER PRESS)

Det er ikke helt over og ut for de gammeldagse lyspærene helt ennå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke mange årene siden EU og Norge begynte utfasingen av glødelampen til fordel for grønnere alternativer, men nå er det definitivt slutt.

Det er altså ikke lov å produsere, eller selge, ordinære glødelamper. De er for lengst erstattet med LED- og halogen-pærer i hyllene på Kiwi.

Det betyr likevel ikke at det er umulig å få fatt i pærene som gir det gode, varme lyset.

Bransjen har nemlig funnet et ganske så lovlig smutthull.

Dersom man bytter ut «gløde-» med «dekor-» eller «spesial-» foran pære, kan man fint selge glødelamper.

Glødelampeforbudet gjelder nemlig ikke for dekorlamper eller andre spesialpærer, som for eksempel juletrelys.

Les også: CFL, LED eller halogen: Se hvilken lyspære du bør bruke hvor

Forseggjorte

Prisen på spesialpærene ligger gjerne godt over det vi er vant til fra før, men så er de ofte ekstra forseggjorte.

Selve glødetråden er gjerne viklet i mønster, og det er også langt mer glødetråd i enkelte av dem, som den du kan se til høyre; Atelier Globe fra nettbutikken hviit.no til 229 kroner. Og vi måtte ut med 199 kroner for glødepæren Frama E27 drop vi fant på MillaBoutique.

Det er omtrent det samme du må ut med for en LED-pære, uten innsparingene på strømregningen. Ja, for her er det faktisk penger å spare.

Les mer: Familien Carlsen sparer 8.000 kroner i året på å bytte til LED-pærer.

Siden du kan vinke farvel til sparte kiloWattimer om du går for en glødelampe, kan det være greit å se etter rimeligere varianter, for eksempel disse fra Clas Ohlson til 69 kroner.

Hvorfor glødelamper?

Da glødelampeforbudet først ble nevnt, var det lettere paniske tilstander hos lysfølsomme estetikere: Vil det se ut som om vi bor i et tannlegekontor nå?

Blant annet fortalte ansvarlig avdeling for lysdesign ved Høgskolen i Buskerud, Hilde Hauge, oss i 2009 at hun kom til å hamstre glødepærer for å bruke i de peneste lampene sine, rett og slett fordi kvaliteten på LED-lampene ikke var bra nok.

Heldigvis har det skjedd en enorm utvikling fra sparepærene laget lyd , fusket i kaldt vær , og gikk amok om du prøvde å koble dem til dimmer.

Vi har testet LED-pærer med varmt lys: Living Whites ESaver og Hue.

Men vær obs: Nye produkter gjør klassifisering vanskelig. Det er enorme kvalitetsforskjeller på sparepærer, og mange produsenter averterte med langt mer energieffektive lyspærer enn de kunne levere.

En annen ting er det direkte estetiske: Pæresokkel med store lyspærer har vært populært i noen år, slik som for eksempel disse fra Muuto, og selv om det nå finnes en rekke velbalanserte LED-pærer, som gir varmt og fint lys, er de ikke like pene å se på.

Dekorpærene er et aktuelt alternativ for alle som har lamper med eksponerte lyspærer.

 (Foto: SIXBONDSTREET.NO)

BREDT UTVALG: På Sixbondstreet.no får du glødepærer i en rekke ulike varianter og størrelser, men du må kjøpe seks om gangen. (Foto: SIXBONDSTREET.NO)

Personvernpolicy