Her er triklosan tillatt
Men Mattilsynet ønsker et totalforbud mot bruken av stoffet i kosmetikk.
Tidligere denne uken kunne Dinside fortelle om innhold av triklosan i deodoranter som selges i Norge. Triklosan er et antibakterielt stoff med miljøskadelige egenskaper, som kan bidra til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika.
Mattilsynet har jobbet for et forbud mot bruk av stoffet i kosmetikk siden 2000. Det problematiske stoffet er nemlig tillatt brukt i en rekke forskjellige kosmetiske produkter, slett ikke bare i deodoranter.
Tillatt brukt i disse produktene
Bruken av triklosan er ifølge seniorrådgiver Hans Jørgen Talberg i Mattilsynet blitt betydelig strengere regulert de siste årene. Likevel er stoffet fortsatt tillatt brukt i en del kosmetiske produkter. EUs kosmetikkforordning, som trådte i kraft 30. april, regulerer bruken av triklosan i kosmetikk.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Dette blir også norsk lov innen kort tid som følge av EØS-avtalen, sier Talberg.
- Tannkrem
- Håndsåpe
- Dusjsåpe
- Deodorant
- PudderConcealer
- Negleprodukter (for rensing av neglene før festing av kunstige negler)
- Munnskyllevann
Et folkehelseproblem
På lik linje med den regjeringsutnevnte ekspertgruppa, som mandag anbefalte at triklosan ikke bør være tillatt brukt i kosmetikk i sin rapport om antibiotikaresistens, ønsker også Mattilsynet et totalforbud mot bruk av triklosan i kosmetikk.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenIfølge Talberg er det i laboratorieforsøk påvist at bakterier kan utvikle resistens mot triklosan:
– Det fryktes derfor at unødvendig bruk av triklosan, som for eksempel i kosmetikk, kan medvirke til å øke det allerede eksisterende antibiotika-resistens problemet mange steder i verden.
Artikkelen fortsetter under annonsen– På grunnlag av risikovurderinger fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet, har Mattilsynet lenge arbeidet for at stoffet forbys helt. Det finnes gode erstatningsstoffer som er i bruk, sier Hans Jørgen Talberg i Mattilsynet til Dinside.
EU er også i gang med å undersøjke om triklosan også er et hormonforstyrrende stoff.
Med denne appen kan du sjekke om kosmetikken inneholder hormonforstyrrende stoffer.