Slik får du sove i varmen

- Prøv lakenet i kjøleskapet og isbiter foran viften

KJØL NED: Legger du lakenet i kjøleskapet på en varm kveld? © FOTO: Trine Jensen
KJØL NED: Legger du lakenet i kjøleskapet på en varm kveld? © FOTO: Trine Jensen

Her er tipsene du trenger for å få sove når det er tropenatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lag iskald luft

Nettstedet Wikihow har et super-tips for å kjøle seg ned med en vifte:

- Kjøp en pose med isbiter i dagligvarebutikken og tøm hele posen i en stor skål - en ovnspanne er perfekt, for den må være stor nok til å samle opp vannet etter hvert som isen smelter, forklarer nettstedet.

- Plasser skålen med isbiter like foran viften (mellom viften og deg selv), og nyt den kjølige luften som blåser over deg. Luften i rommet vil være kjølig i så lang tid som det tar isen å smelte - som burde være tid nok for å sovne på.

Du skal ikke sove bort sumarnatta, heter det så fint. Og akkurat det er det nok mange som overholder nå i heten, enten man nå vil være våken eller ei.

Det ekstremt varme sommerværet vi opplever over store deler av landet gjør at mange sliter med å få sove på kvelden, men fortvil ikke, det er heldigvis råd å finne som vil gi deg nattesøvnen tilbake, tropenetter til tross.

Ifølge den britiske avisen Daily Mail finnes det mange vel utprøvde tips, triks og metoder man kan benytte seg av for å sørge for en god natts søvn i varmen.

Les også: Ikke puss tennene rett før du skal sove

1. Ikke sov naken

Ifølge nettavisen er det første rådet å ikke kle seg naken - selv om soverommet føles som en badstu.

- Motstå fristelsen til å kle deg naken når nettene er varme og fuktige, forklarer søvnekspert Dr. Neil Stanley til avisen.

Det høres kanskje logisk ut at å kle av seg gjør at man kjøles ned, men det er ifølge Stanley faktisk bedre å ha på seg en nattskjorte eller pyjamas laget av naturlige fibere, enn å sove naken.

- Stoffet i pyjamasen trekker svette til seg og dermed vekk fra kroppen din, noe som gjør at du vil føle deg mer avkjølt og komfortabel.

Et annet tips fra søvneksperten er å sove uten dyne.

Saken fortsetter under bildet SLIK SOVER DU I SOMMERHETEN: Sjekk ekspertrådene som sørger for en god natts søvn når det er varmt og klamt på soverommet. © FOTO: Trine Jensen SLIK SOVER DU I SOMMERHETEN: Sjekk ekspertrådene som sørger for en god natts søvn når det er varmt og klamt på soverommet. © FOTO: Trine Jensen


2. Sov på siden

 REISEVANT: Gunnar Garfors har besøkt alle land i hele verden, og har sovet seg gjennom mang en varm natt. © FOTO: Adelia Television REISEVANT: Gunnar Garfors har besøkt alle land i hele verden, og har sovet seg gjennom mang en varm natt. © FOTO: Adelia Television

Sover du på siden, og ikke på magen eller ryggen, vil en større del av kroppens overflate være eksponert for luft og trekk, og dermed gjøre at du kjøles ned raskere.

3. Ta en kald dusj

Vi sover bedre når temperaturen er litt kjøligere enn den temperaturen vi er vant til å ha rundt oss i våken tilstand. Og er det så varmt ute at det er vanskelig å få til å få ned temperaturen i selve soverommet, ja så kan det være en idé å prøve å få ned kroppstemperaturen littegrann før du legger deg.

Tar du en kjølig eller lunken dusj før du legger deg, vil dette gjøre at temperaturen i kroppen din går litt ned. Vått hår vil også sørge for at hodet ditt holdes kjølig i noen timer etter at du har lagt deg.

- Men pass på at vannet ikke er for kaldt, advarer Daily Mail.

- Da kan du risikere at du våkner såpass mye at du vil slite med å få sove uansett.

Les også: Syv ting de som sover godt gjør riktig

Den norske reiseeksperten og eventyreren Gunnar Garfors, som i 2012 besøkte fem land på fem kontinenter på bare én dag, vet en ting eller to om å prøve å få sove i varmen.

- Ja, dette har jeg masse erfaring med, ler Garfors på telefonen med Klikk Bolig.

- En gang i India opplevde jeg 46 varmegrader og høy luftfuktighet. Da var det bare å legge seg på gulvet med et håndkle jeg hadde vridd opp i iskaldt vann over meg - samt en våt klut på pannen, i et rom med gjennomtrekk og vifta på full guffe.

Garfors, som i fjor satte Guinness Verdensrekord som den yngste hobbyreisende som har besøkt alle land i hele verden, har også forsøkt kald dusj trikset:

- Trikset er å ta en kald dusj, og legge seg rett oppå lakenet uten å tørke seg, forklarer Garfors.

- En gang i Stillehavet gjorde jeg dette, og la meg på gulvet rett foran et åpent kjøleskap.

Nettstedet Wikihow har et smart tips:

- La kaldt vann fra kranen renne over håndleddene dine. Innsiden av håndleddene og av underarmene er stedene på kroppen hvor blodet flyter nærmest overflaten, så å kjøle ned disse områdene under kaldt vann vil gjøre at hele kroppen din kjøles ned.

4. Bruk en vifte

En vifte kan hjelpe til med å redusere kroppstemperaturen din temmelig raskt, bare du vet hvordan du skal gjøre det.

- Sikt mot fjeset ditt når du stiller inn viften, forklarer professor Jim Horne på Sleep Research Centre ved Loughborough University til avisen Daily Mail.

- Kinnene dine kan faktisk være med på å frigjøre mye varme fra kroppen din.

Garfors har en annen måte å gjøre det på:

- Jeg stiller viften slik at den blåser like over meg og sirkulerer luften, forklarer reiseeksperten.

- Eventuelt går det an å stille vifta slik at den blåser mot veggen eller taket, slik at jeg heller får luften i "retur". På denne måten unngår jeg at luften kommer rett på meg, for da kan det til og med hende man våkner når man først har sovnet av at det plutselig blir for kaldt.

Les også: For lite søvn gir økt risiko for overvekt hos barn

5. Kjøl ned laknene

Dersom du ikke velger å droppe å ha et laken over deg når du skal sove, så kan alternativet være å gjøre lakenet eller teppet du bruker så kaldt som mulig. Avisen Daily Mail foreslår å brette lakenet sammen i en pose og legge det i kjøleskapet i et par timer før leggetid.

- Når det er tid for å legge deg, brer du det kalde lakenet over deg og vil umiddelbart kjøles ned, forklarer avisen.

- Alternativet er å legge putetrekkene i fryseren en stund før det er leggetid.

Men ikke forvent at effekten skal vare natten igjennom.

- Effekten av disse metodene vil nok være heller kortvarige, forklarer Dr Stanley til avisen.

- De varme kroppene våre vil raskt varme opp både lakener og putevar.

Saken fortsetter under bildet TA EN KALD DUSJ: Om du ikke kan kjøle ned rommet, er det lurt å prøve å få ned kroppstemperaturen før du legger deg. © FOTO: Trine Jensen TA EN KALD DUSJ: Om du ikke kan kjøle ned rommet, er det lurt å prøve å få ned kroppstemperaturen før du legger deg. © FOTO: Trine Jensen

6. Sov nede

Varme stiger, så når termometeret viser tropenatt, da er det på tide å forflytte seg nedover, enten til gulvet av soverommet, eller aller helst til en etasje nedenfor.

- Flytt soverommet ut av soverommet og ned på sofaen om den er i en etasje under, råder Daily Mail.

- Og har du takvinduer bør du åpne disse på vidt gap for å sørge for at varmen stiger opp og ut av huset.

Garfors har også god erfaring med å sove på gulvet.

- Det er alltid kjøligere ned mot gulvet, forklarer eventyreren.

- Og er det stein eller flis på gulvet er det enda bedre, da dette kjøler ganske godt. Man kan jo også legge teppet på gulvet for å gjøre opplevelsen litt mykere.

Les også: Du skal ha 20 grader inne

7. Ikke stress

Varmt eller ikke, ekspertene er enige om at det aller verste du kan gjøre når det gjelder nattesøvnen, er å stresse over hvor sent det er eller hvor få timer du kommer til å få sove i natt.

- La stress og bekymringer ligge igjen utenfor soverommet, forkl