KORTSPILL: Regler for AmerikanerSlik spiller du Amerikaner

AMERIKANER: Her er reglene for kortspillet Amerikaner. Foto: Trine Jensen
AMERIKANER: Her er reglene for kortspillet Amerikaner. Foto: Trine Jensen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er reglene for kortspillet Amerikaner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kortspill er en aktivitet som aldri blir gammel , og som passer perfekt på både hytteturen og campingferien. For ikke å snakke om venninnekvelden eller pizza-kvelden med gutta. Amerikaner er et populært kortspill, men kan du egentlig reglene?

Amerikaner er et kortspill som ligner på andre kortspill som både Bridge, Whist, og Spardame.

Spillet kan ha tre til seks spillere, og krever at man bruker hele kortstokken.

En spillerunde tar ikke så lang tid, som regel av fra fem til 15 minutter..

Stikk

I Amerikaner, som i mange andre kortspill, spilles det med stikk. Dette fungerer slik: De kortene som ikke utdeles til spillere før spillet begynner, blir liggende midt på spillebordet. I løpet av spillet legger spillerne - etter tur - ett eller flere av sine kort ut på spillebordet. Dette pågår helt til reglene på kortspillet som pågår dikterer at en av spillerne - eller et lag - må «ta inn» alle kortene som i det øyeblikket da ligger på bordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den samlingen av kort som tas inn i samme øyeblikk på denne måten, kalles et stikk.

Å ta et stikk kan jo - avhengig av spillet man spiller - være bra eller dårlig. I noen spill er målet å bli kvitt alle kortene sine raskest mulig, mens det i andre spill er å samle mest kort, eller poeng, som gjelder.

Én spillomgang går i flere runder (vanligvis med ett stikk per runde) og varer inntil det ikke er flere stikk å ta inn. Deretter må eventuelt kortene stokkes og deles ut på nytt før man kan begynne på en ny omgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik vinner du i Amerikaner.SKJULT: Som ved de fleste andre kortspill skal man holde kortene man har på hånden skjult for motspillerne. Foto: Trine Jensen

Slik starter du spillet

Hele kortstokken skal brukes, og et spill Amerikaner starter med at hele kortstokken - bortsett fra fire kort som legges på spillebordet - deles ut til alle spillerne, ett og ett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kortene skal holdes skjult for motspillerne, og når kortene er utdelte, sorterer så spillerne kortene de har fått utdelt eller sort og valør.

Når dette er gjort skal spillerne by, noe som i vil si at de kommer med et anslag på hvor mange stikk de skal klare å ta, basert på en vurdering av de kortene de har fått utdelt.

Stikk og budrunde

Hvor mange spillere som er med på en runde avgjør hvor mange stikk det er mulig å ta.

  • 3 spillere: Max 16 stikk. Dvs. du kan by 16, 15, 14, 13 (osv.) stikk.
  • 4 spillere: Max 12 stikk. Dvs. du kan by 12, 11, 10, 9 (osv.) stikk.
  • 5 spillere: Max 10 stikk. Dvs. du kan by 10, 9, 8, 7, 6 (osv.) stikk. Vanligvis spilles det kun med 2 kort på bordet ved 5 spillere.
  • 6 spillere: Max 8 stikk. Dvs. du kan by 8, 7, 6, 5, 4 (osv.) stikk.

Budrunden - eller meldingsrunden som den også kalles - starter på personen som delte ut kortene, og går deretter til alle har fått sjansen til å by. Man kan by høyere enn tidligere bud, eller pass, altså hoppe over en runde.

Den som har høyeste bud, plukker opp kortene på bordet, velger ut hvilke han vil ha, og legger ut fire (eventuelt to) kort foran seg. Deretter velger han ut én sort som skal være trumf (som regel det han har flest og høyest kort av).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne spilleren legger så ut ett kort, som jo som regel er det minste de sitter med, av denne sorten, og ber om et spesifikt kort av denne sorten.

Runden går med klokken, hvor så alle spillerne legger ut et kort, og den som har det kortet spilleren som åpnet runden spurte etter, blir så spille-åpnerens makker - eller hjelper. Disse to spiller nå på lag, har felles stikk og ender opp med samme antall poeng etter runden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter dette tar spilleren som la på det høyeste kortet i serien som nettopp ble spilt - eller høyeste trumf - inn stikket, og spiller et kort fra sin hånd. Slik fortsetter det til alle kortene har blitt spilt.

Samle stikk

I Amerikaner er målet med spillet å samle så mange stikk som mulig i en omgang, og på den måten skaffe seg poeng.

Når en spiller har fått 52 poeng eller mer, stikker hun eller han av med seieren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Amerikaner kaprer man et stikk ved at man har lagt på det høyeste kortet av den sorten som spilles, eller den høyeste (eventuelt den eneste) trumfen i en runde. Skjer dette når det er din tur får du stikket, og er også den som åpner neste runde.

Etter dette teller hver spiller opp antall stikk samlet, og beregner poeng ut ifra dette.

Slik vinner du i Amerikaner.KORTSPILL: Her er reglene du må kunne for å spille Amerikaner. Foto: Trine Jensen

Slik beregnes poeng

Dersom spilleren som startet spillet byr (for eksempel) 12 stikk, og klarer å samle 12 stikk - eller mer - får han og makkeren 12 poeng. De øvrige spillerne får ett poeng per stikk.

Dersom han derimot ikke klarer å samle 12 stikk i en omgang, får han og makkeren minus 12 poeng. De øvrige spillerne får poeng etter antall stikk de har tatt.

OBS: Ved vanlig budrunde forutsettes det at man skal spille med makker. Men man kan også i budrunden by «Amerikaner» - som regnes som det aller høyeste budet - og innebærer at man skal ta alle stikkene alene uten makker. Lykkes man med dette oppnås hele 52 poeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omstokking

Dersom man ikke har fått utdelt noen billedkort/hoff (i Amerikaner regnes K, Q og J som billedkort, men ikke A), kan man kreve omstokking. Man kan også invitere til omstokk ved å by «pass» i første runde. Dersom alle har valgt å si «pass» fordeles kortene på nytt. Husk at et pass bud i første runde forhindrer ikke at en kan by i neste runde.

Ulike variasjoner

Det finnes mange ulike variasjoner av Amerikaner i dag, og mange opplever å ikke bli enige om hva som egentlig gjelder av regler.

I enkelte variasjoner spilles det uten kort på bordet. Ved fem spillere er det da vanlig å ta i bruk tre jokere (to jokere ved seks spillere) slik at antall kort går opp. Denne varianten fungerer slik at man får stikket om jokeren legges ut som første kort i et stikk, ellers er jokeren verdiløs.

(Kilder: Wikipedia, Spillby.com)

Amerikaner.STIKK: Målet med Amerikaner er å ta stikk og samle så mange poeng som mulig. Foto: Trine Jensen

Les også:

Slik vinner du i Ludo

Slik vinner du i Domino

Slik skal du bruke en serviett

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no