Skaperglede i sukkerSlik pynter du kaka med sukkerpasta

PÅ KURS: Kakedekoratør Tone Røyneland (t.v.) viser hvordan man fester flere kronblader oppå hverandre. Camilla Sollie Evjen, Eva Bringo, Grethe Moursund og Merethe Røskland følge nøye med. (FOTO: Vegard Grøtt / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere har marsipanen nærmest fått regjere alene over norsk kakedekor. Men nå får flere og flere øynene opp for sukkerpasta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dyp konsentrasjon sitter ti damer i rosa forklær bøyd over hver sin blivende blomst. De er på kurs for å lære hvordan man lager kakedekor av sukkerpasta.

– Nå bruker vi vann til å lime sammen bladene vi har stukket ut. Vi løfter bladene litt opp og klemmer dem inn på siden. Og vips så blir det en fyldig blomst, sier kursleder og kakedekoratør Tone Røyneland, som har bloggen ToneroseDesign og nylig ga ut boka «Dessertbord og kakedekorering».

Sukkerpasta brukes på samme måte som marsipan, men inneholder ikke mandler og er enklere å lage figurer av. De siste årene har folk for alvor fått øynene opp for sukkerpastaens muligheter.

– I motsetning til med marsipan kan du kjevle sukkerpastaen veldig tynn, og den vil likevel ikke sprekke når du holder på med den. Det er heller ikke alle som liker marsipan, forklarer Røyneland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Disse kakene lager du på fem minutter

Morsomt pirk

For Camilla Sollie Evjen (36) startet interessen for kakedekorering for tre år siden. Nå er hun på Røynelands kurs for å ta til seg mer kunnskap og inspirasjon.

– Jeg har alltid likt å pynte kaker, men jeg har aldri likt å spise dem. Så etter hvert har både samboeren og moren min blitt litt lei, for det ble jo de som måtte spise alle kakene, ler Evjen. Løsningen ble å gjøre kakedekoreringen til en deltidsjobb, og levere kakene til et hotell.

– Jeg er helt i min egen verden når jeg holder på med dette, og det er veldig fint. Jeg hører nesten ikke når andre her på kurset snakker til meg, sier Evjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eva Bringo (52) forstår akkurat hva hun mener. Hun er like hekta selv.

– Jeg har bestandig likt å drive med ting som er pirkete, og kakedekorering med sukkerpasta er morsomt pirk, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Oppskrift på banankake: Gå bananas på kakefronten!

For alle

Ifølge kursholder Tone Røyneland er kakedekorering med sukkerpasta noe alle kan få til. Men siden det er pirkearbeid, er det lurt å sette av god tid. Figurene tåler også å stå litt, og kan lages to til tre dager før de skal settes på kaken.

Det finnes et stort utvalg av utstyr til kakedekorering. På kursdeltakernes bord ligger både utstikkere, pensler, små støpeformer og forskjellig kakestrø. Men dette er ikke nødvendig for å kunne lage fin dekor.

– Man kan modellere mye uten utstyr, men når man først begynner med dette, blir det jo ofte til at man skaffer seg en del, for det er jo så gøy, sier Tone Røyneland. Men det er særlig én ting hun vil anbefale.

– Det er best å bruke en kjevle i plast. Når sukkerpastaen er fersk, klistrer den seg fast til tre, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Styr unna disse kakemiksene

USA og Spania

Berit Østgaard, butikksjef for kakeutstyrsbutikken Cacas' konseptbutikk i Oslo, mener det særlig er de siste tre årene interessen for sukkerpasta har vokst seg stor.

– I Norge har vi tidligere bare brukt marsipan, mens det i land som USA og Spania er sukkerpasta som har vært mest brukt, sier Østgaard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sukkerpasta kan lages selv eller kjøpes ferdig i kakeutstyrsbutikker, noen hobbybutikker, større dagligvarebutikker og kjøkkenutstyrsbutikker.

Østgaard mener kakedekorering kan sees på som en form for håndarbeid.

– Man bruker kreativiteten, men jobber med andre produkter enn det vi tradisjonelt forbinder med håndarbeid, sier hun.

Dersom du er nybegynner, er Østgårds råd at du tar deg tid til å prøve og feile, og at du er tålmodig. Planlegg pynten du skal lage før du setter deg ned med sukkerpastaen

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å jobbe med sukkerpasta er som å jobbe med plastelina. Blir det ikke fint den første gangen, knar vi det sammen og gjør det på nytt, sier Østgaard.

Les også: Kakene som sjokkerer

Enkel blomst

Slik lager du en enkel blomst i sukkerpasta:

1. Kjevle ut sukkerpasta med en plastkjevle. Ha melis på bordet slik at pastaen ikke klistrer seg fast.

2. Sukkerpasta kan kjevles veldig tynt uten at den ødelegges. Blomsten vil også bli finere om du kjevler tynt.

3. Stikk ut en blomst med utstikker. Bruk tommelen til å ta bort det som ligger igjen utenfor kanten på utstikkeren. Du kan også lage din egen form i papp, og skjære ut blomsten ved å legge den på sukkerpastaen og skjære rundt med kniv.

4. Blomsten kan nå brukes som den er, eller legges i en støpeform av silikon for å få et enda mer profesjonelt utseende. Press sukkerpastaen inn i støpeformen. Vipp ut en ferdig blomst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstravagant blomst

1-2. Følg først punkt 1 og 2 under oppskriften på enkel blomst.

3. Bruk en ball tool og press ned langs kanten på kronbladet. Om bladet nå ligger på en blomsterpute, oppnår du en rynkeeffekt. Om du ikke har dette, kan du i stedet bruke en teskje som du pakker inn i plastfolie til å tynne ut kantene på bladene, istedenfor å rynke dem.

4. Finn frem en smykke-silikonform og press sukkerpasta ned i formen. Ut får du en brosje som du fester i midten av blomsten ved å pensle på vann. Du kan også fylle en sirkel i midten av blomsten med kakestrø. Om du blander sukkerpasta med vann, får du også spiselig lim.

5. Legg litt plastfolie under blomsten, løft den opp fra bordet og legg den i en liten skål. Nå vil kronbladene løfte seg oppover mens de tørker.

6. Det er viktig å ha litt plast under, ellers kan blomsten bli sittende fast om den er fuktig. La den hvile slik et par dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sukkerpastalokk

1. Kjevle ut sukkerpasta med plastkjevle. Bruk melis på bordet for at pastaen ikke skal klistre seg fast. Det er lettere å jobbe med lokket om du ikke kjevler altfor tynt.

2. Legg et lag med krem over kaken. Om du legger lokket rett på sukkerbrødet, vil det ikke feste seg.

3. Legg lokket rett over kaken slik at det dekker toppen og legger seg i små folder rundt.

4. Løft folden ut med den ene hånden, og klem forsiktig lokket inn mot kaken med den andre. Fortsett med dette hele veien rundt.