Fem nye Facebook-funksjoner som kommer snart

HVA SKJER'A: På Facebook er det i hvert fall mye som skjer i tiden fremover. (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)
HVA SKJER'A: På Facebook er det i hvert fall mye som skjer i tiden fremover. (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedre personvern for nye brukere, Shazam-lignende funksjonalitet og innebygd antivirus er blant nyhetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med over 800 millioner daglige brukere skulle man kanskje tro at Facebook var fornøyde med tingenes tilstand. Men de kommer med stadige påfunn for å kapre nye medlemmer, for å ikke snakke om å beholde de eksisterende.

Ikke minst de yngre. Her er fem nye funksjoner du kan se frem til (eller grue deg til) på Facebook i løpet av nær fremtid.

Les også: Kan du alle Facebook-hurtigtastene?

Bedre personvern for nye brukere

Personverninnstillingene på Facebook kan være vanskelige å forholde seg til. Derfor lar mange også være, noe som kan være dumt. Plutselig har du delt et pinlig festbilde eller krass kommentar med hele verden som egentlig bare var ment for din innerste vennekrets.

Du kan selv stille inn hvem dine innlegg skal deles med. Frem til nå har standard vært at de skal deles med alle (offentlig). Det har det være mye klager på, så endelig tar Facebook grep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 (Foto: FACEBOOK)

FOR NYE BRUKERE: Slik vil det se ut første gang en ny bruker skriver et innlegg på Facebook. (Foto: FACEBOOK)

Så fra nå av vil alle nyregistrerte brukere få personverninnstillingene satt til at innlegg skal deles med venner som standard. Første gang et innlegg skrives vil man dessuten få en påminner om hvem det blir delt med, og muligheten til å endre om man ønsker det.

For eksisterende brukere vil Facebook dessuten lansere et nytt verktøy som vil ta en ny gjennomgang av eksisterende personverninnstillinger. Les mer hos Facebook her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil vite hva du ser og hører på

Shazam er en utrolig kjekk mobilapp som kan brukes til å finne ut hvilken sang som spilles på radioen eller i butikken. For å ikke snakke om at den er populær. Det har Facebook også lagt merke til. Så nå lanserer de lignende funksjonalitet i sine apper for Android og iOS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tanken er at det skal brukes når du skriver en statusoppdatering. Funksjonen vil ta i bruk mikrofonen på brukernes smarttelefoner for å identifisere musikk og TV-serier, og så bake det inn i statusen, på samme måte som det er mulig å legge til humør.

 (Foto: FACEBOOK)

DEL HVA DU HØRER OG SER PÅ: Hvis du synes dine venner har behov for å vite det ... (Foto: FACEBOOK)

Hvis man deler musikk, vil venner kunne høre et 30-sekunders klipp av låta. På TV-serier vil det stå hvilken episode i hvilken sesong det er snakk om. Men Facebook lover ingen spoilere!

Synes du det høres skummelt ut, fortvil ikke. Funksjonen er valgfri å bruke, og skal enkelt kunne skrus av og på etter behov. Den er ennå ikke klar, men Facebook lover at den kommer ut til alle brukerne i løpet av de kommende ukene.

Lanserer ny Snapchat-utfordrer

Ungdommen flykter fra Facebook til fordel for Snapchat. Det liker Facebook dårlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De prøvde faktisk å kjøpe opp Snapchat i fjor, men fikk blankt nei. Ifølge Financial Times er de nå i stedet i ferd med å lansere en konkurrent.

«Slingshot» er navnet på en ny app som skal fungere på samme måte som Snapchat ved at du skal kunne sende tekst, bilder og video som automatisk slettes kort tid etter at de er lest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Facebook prøvde seg riktignok på det samme i 2012 med en app kalt «Poke», men de dro ut pluggen på den for bare noen uker siden. Kanskje fordi en ny en er på vei?

Les også: Derfor bør du være ekstra bevisst på Snapchat

«Er du singel?»

Ikke alle deler like mye informasjon om seg selv på Facebook. Hemmeligholdet kan ha mange årsaker, for eksempel det at man ikke vil at venner skal vite alt om en selv eller at annonsører skal få tilgang på informasjonen - og bruke det til sin fordel.

De siste månedene har imidlertid Facebook testet ut en funksjon som skal få deg til å dele dine private opplysninger med andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med funksjonen, kalt Ask eller Spør, kan du spørre dine venner om alt fra hjemby, adresse, telefonnummer, jobbinformasjon og ikke minst sivilstatus dersom de ikke allerede har fylt ut informasjonen.

For å ta den i bruk, går du bare til en hvilken som helst brukerprofil, og ser i Om-feltet på venstre side under profilbildet. Alle ufullstendige felter vil ha en Spør-knapp ved siden av seg som du kan trykke på.

Det eneste som kreves er at begge brukerne allerede er venner, så du og andre vil ikke kunne gjøre det anonymt. Heldigvis, eller dessverre, alt ettersom.

Les også: Derfor liker vennene dine falske Facebook-videoer