Tips til å få ut ødelagt spiker

Vanskelig å fjerne spiker som allerede er slått inn. Men det finnes gode råd.

FJERNE SPIKER: Hvis du skal fjerne spikre fra for eksempel en list, er det lurt å trekke dem ut fra baksiden. Hvis du prøver å banke spikeren ut samme vei som den ble slått inn, er det større sjansen for at listen blir fliset opp og stygg. © Foto: Gro Strømsheim.
FJERNE SPIKER: Hvis du skal fjerne spikre fra for eksempel en list, er det lurt å trekke dem ut fra baksiden. Hvis du prøver å banke spikeren ut samme vei som den ble slått inn, er det større sjansen for at listen blir fliset opp og stygg. © Foto: Gro Strømsheim.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enten du snekrer bokhylle , setter opp panel eller spikrer opp et skap i gangen, kan du oppleve å gjøre feil.

En av de klareste ulempene med spikre sammenlignet med skruer, er nettopp det at de er vanskelige å få ut hvis du gjør en feil eller ombestemmer deg.

Hvis du slår litt feil og vil fjerne spikeren mens den er halvveis inne, er det selvsagt bare å bruke baksiden av hammeren og dra spikeren ut. Men hva hvis du har slått spikeren helt inn og så senere har behov for å fjerne den? Da har du en utfordring.

Slå spikeren inn, ikke ut

Bjarne Nordvik i Christiania Spigerverk kan det meste om spiker og har noen gode råd å komme med.

- I de aller fleste tilfeller der man har behov for å ta ut en spiker, er spikeren slått inn på vanlig måte. Hodet skal da ligge i flukt med overflaten og da er det ikke mulig å ta den ut med vanlig hammer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det i svært mange tilfeller er en fordel å ikke prøve å ta ut spikeren, men heller slå den inn i veggen eller underlaget.

- Hvis du prøver for mye å fjerne en spiker, resulterer det ofte i at underlaget blir såpass skadet at man kanskje må til med utskifting av kledningsbord eller lignende. Den løsningen som ofte gir det beste resultatet er å bore gjennom hodet på spikeren med en bor som er like tykk som selve stammen på spikeren, altså mindre enn hodet. Da lager man ikke noe skade på trevirket, og man kan slå resten av spikeren inn med en dor, sier Nordvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan være lurt å lage et lite merke/spor i midten av spikeren med en kjørner eller en spiss dor slik at boret ikke sklir av spikerhodet når du begynner å bore. Da kan det lett lage stygge merker i trevirket.

Saken fortsetter under bildetIKKE LETT Å FÅ UT: Når panel er spikret på veggen er det svært vanskelig å få trukket ut spikrene. Enten må man fjerne panelet og trekke spikrene ut fra baksiden eller man kan forsøke å slå spikrene videre inn i veggen. Å trekke dem ut er vanskelig. © Foto: Gro Strømsheim.IKKE LETT Å FÅ UT: Når panel er spikret på veggen er det svært vanskelig å få trukket ut spikrene. Enten må man fjerne panelet og trekke spikrene ut fra baksiden eller man kan forsøke å slå spikrene videre inn i veggen. Å trekke dem ut er vanskelig. © Foto: Gro Strømsheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Klipp av spikeren

Det finnes også spikerutrekkere av ulike slag, men alle slike må presses under hodet for å få skikkelig grep. Hvis det ikke er mulig, får man ikke tak i spikeren.

Nordvik legger til at dersom spikeren blir ødelagt på vei inn, ved at den treffer en stor kvist eller lignende, kan hodet bli ødelagt når man prøver å dra den ut igjen.

- Hvis hodet er ødelagt kan man enkelt bøye spikere frem og tilbake helt til den til slutt knekker, sier han.

Les også: Den beste malingen om du har astma eller allergi

Hvis du slår feil og bøyer spikeren mens du holder på å slå den inn, er det best å trekke den ut og erstatte den med en ny. Bøyde spikre har lett for å komme skjevt inn i treverket og lage skjemmende merker rundt hodet.

Når man skal trekke ut en spiker er det lurt å legge et lite trestykke mellom hammeren og underlaget, slik at hammeren ikke lager stygge pressmerker når du trekker ut spikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svein Erik Breili hos Maxbo anbefaler å forsøke med en jernbindertang hvis problemet er at du ikke får tak i spikeren med hammeren. Dette kan skyldes at sporet i hammeren er for stort eller spikerhodet er ødelagt.

- Hvis du ikke får trukket ut spikeren, heller ikke med en jernbindertang, så kan du klippe av spikeren kant i kant med materialet den sitter i, sier Breili.

Saken fortsetter under bildetENKELT: Hvis spikeren du ønsker å fjerne har hodet synlig, er det enkelt å trekke den ut med baksiden av en hammer eller en tang. Problemet oppstår når spikeren er slått godt inn i underlaget. © Illustrasjonsfoto: Thinkstock Images.ENKELT: Hvis spikeren du ønsker å fjerne har hodet synlig, er det enkelt å trekke den ut med baksiden av en hammer eller en tang. Problemet oppstår når spikeren er slått godt inn i underlaget. © Illustrasjonsfoto: Thinkstock Images.

Trekk spikeren ut fra baksiden

Dersom spikeren som er ødelagt sitter i en list, er det fint å huske på at man enkelt kan trekke spikeren ut fra baksiden. Dette vil ofte gi et mye penere resultat enn å trekke den ut. Dersom du forsøker å banke den ut samme vei som den kom, vil listen ofte flise seg opp på forsiden.

Ved å trekke ut spikeren fra baksiden med en tang, slipper du at listen fliser seg opp. Hullet som er i listen på forsiden, kan dekkes over med sparkel eller andre fyllmasser.

Les også:

Slik holder du liv i sommerblomstene

Stor test: Den beste multikutteren

Ikke kast hvitløken, plant den