Slik så det ut etter at Gunnars espressokanne eksploderte

EKSPLODERTE: Slik så det ut etter at espressokannen hadde eksplodert. (FOTO: PRIVAT)
EKSPLODERTE: Slik så det ut etter at espressokannen hadde eksplodert. (FOTO: PRIVAT)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og selv om kannen er tilbakekalt på grunn av feil ved sikkerhetsventilen, mener de at han har brukt den feil. Her er forklaringen, og hva du selv må sjekke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aprildagen begynte som de aller fleste andre. Gunnar A. Holst sto opp, gjorde i stand espressokannen, satt kannen på komfyren, skrudde på, og gikk ut av kjøkkenet for å fikse noe. Heldigvis.

For et par minutter senere hørte han et enormt brak.

- Jeg kommer inn på kjøkkenet og det er kaffegrut over alt. På gulvet, i taket, langs veggen og over hele kjøkkenbenken, sier Holst til Dinside.

Kannen ligger på gulvet i flere deler.

Slapp med skrekken

Holst kom heldig ut av det. En grisete vaskejobb er en liten pris å betale i forhold til å få den varme kaffegruten over seg. Men han måtte kaste to små tepper som var fulle av kaffegrut, og gikk glipp av et møte, fordi han måtte skrubbe ned kjøkkenet.

Han tar likevel kontakt med TGR for å melde inn at det er et problem med espressokannene deres.

Et par dager senere fikk han en melding fra Chubbs, TGRs forsikringsselskap, og avtalte at han skulle levere inn kannen, slik at de kunne få undersøkt den.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da han leverte inn kannen på Byporten i Oslo, skjønte han at han ikke hadde vært den eneste som hadde opplevd dette. På kassen hang det nemlig en lapp med bilde av den aktuelle espressokannen, som advarte mot å bruke den (se til høyre). Advarselen var sendt ut i januar.

"En test viser at sikkerhetsventilen i noen av kannene ikke overholder kvalitetskravene. Av sikkerhetshensyn trekker TGR derfor kannene tilbake."

Holst regnet derfor med det ville være grei skuring; det var en feil med kannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Hvor lenge skal en kaffetrakter vare?

Men slik gikk det ikke

I Danmark sendte TGRs forsikringsselskap espressokannen til Teknologisk Institut (TI), som skulle prøve å gjenskape feilen. Det klarte de ikke.

TI konkluderte i stedet med at eksplosjonen enten skyldes brukerfeil, manglende rengjøring av kanne eller tilkalkning av ventilen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har brukt kannen hver dag siden jeg fikk den rundt juletider, og gjorde som jeg pleide: Fylte vann i kannen, rett til underkant av ventilen, satt den nedi, fylte opp med kaffe, strøk av toppen, men presset ikke ned, og skrudde fast. Mener de at jeg ikke er kompetent til å bruke min egen espressokanne? sier Holst frustrert.

Tina Schwarz i TGRs markedsavdeling i København kan fortelle at Holsts opplevelse ikke er enestående.

- [TGR] besluttet den 29. januar å trekke de omtalte espressokannene tilbake etter tre kundehenvendelser som minner om den norske kundens opplevelse, skriver Schwarz i en epost til DinSide.

Hun avviser imidlertid at det skyldes kannen, og begrunner det med at Teknologisk Institut i København har testet kannene, samt ti kanner til, uten å finne noen feil ved dem.

- Vi beklager meget det våre kunder har vært utsatt for ved bruk av kannene og vi ønsker ikke at noen mennesker skal komme til skade ved bruk av en vare som vi har solgt, og kannen er ikke lenger til salgs i TGR-butikker, avslutter Schwarz.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel avviser de altså kundenes klager på produktfeil, og anser eksplosjonene som brukerfeil.

Lenge siden du har vasket kaffetrakteren? Slik rengjør du de ulike kaffemaskinene

Manglende informasjon

Da Holst leverte tilbake kannen i april, hang advarselen der om at kannen var tilbakekalt i januar på grunn av feil. En feil som kan få alvorlige konsekvenser om man er i nærheten av kannen når den eksploderer.

Det finnes heller ingen informasjon på nettsidene, men har du en slik kanne lyder beskjeden fra TGR på plakatene som henger i butikk som følger:

Hvis du har kjøpt denne kannen etter august 2013, ber vi deg om å returnere den til TGR, hvor du vil kunne bytte den til en annen vare eller få pengene tilbake. Du kan returnere den i alle TGRs butikker uten kvittering, uansett hvor og når den er kjøpt. (...)

Hvis du har spørsmål vedrørende tilbakekallingen kan du kontakte TGRs hovedkontor på 22 33 65 00 eller via e-post på lm@tgr-stores.no.

Dette må du passe på

Espressokanner som har gått i taket, bokstavelig talt, er dessverre ikke noe nytt fenomen.

Har du en espressokanne hjemme, er det derfor viktig at du passer på følgende:

  • Bytt pakning Gummiringen i kannen skal være elastisk, men vil bli stiv og sprø over tid. Plukk med deg et par ekstra slike når du kjøper kannen, og pass på å bytte med én gang du merker at den mister elastisiteten.
  • Ikke fyll på mer enn du skal Følg bruksanvisningen. Ikke fyll på mer vann eller kaffe enn det som er opplyst.
  • Ikke stapp Du skal fylle på espresskaffe, og skrape av eventuelt overflødig - ikkke stappe kaffen til i kammeret slik man gjør når man bruker espressomaskiner.
  • Ikke stå over kannen Ulykker kan skje, så vi anbefaler ikke at du står og henger direkte over kannen når den står på komfyren.