Tar mobilen som gissel

PASS PÅ: Nok en påminner om å bruke forskjellige passord? (Foto: ALL OVER PRESS)
PASS PÅ: Nok en påminner om å bruke forskjellige passord? (Foto: ALL OVER PRESS)

Hackere tar nå Apple-enheter som gisler inntil offeret betaler løsepenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste tiden har det som populært kalles «ransomware» blitt mer vanlig. Bare i første kvartal i fjor oppdaget sikkerhetsselskapet McAfee 250.000 ulike varianter; det dobbelte av hva det var året før.

På en PC er dette typisk et ondsinnet program som sperrer tilgangen til maskinen eller til enkelte filer, der offeret må bla opp et beløp for å bli kvitt problemet.

Beløpet er ofte lavt nok til at mange heller blar opp noen hundrelapper enn å risikere at private data går tapt.

Må betale for å låse opp

I Australia har dette fenomenet nå bredt seg til Apple-enheter. Flere brukere både av iPhone, iPad og Mac opplever nå å få opp en melding på skjermen om at enheten er blitt låst, og at man må betale $100 til en PayPal-bruker for å få låst den opp igjen.

Dette skjer høyst sannsynlig via Apples «Finn iPhone/Mac»-tjeneste.

Denne tjenesten kan brukes for å finne ut hvor Apple-enheten din befinner seg og eventuelt låse den med en kode dersom du tror den har kommet i gale hender. Hackerne har trolig fått tilgang til flere slike iTunes-konti og bruker derfor tjenesten til å låse andres eiendeler.

Sjekk selv: Har du blitt rammet av datainnbrudd?

Sannsynligvis like passord

Den mest naturlige forklaringen på hvordan hackerne har fått tilgang til iTunes-brukerkonti, er at brukerne har brukt det samme passordet på iTunes som de har brukt andre steder.

Dersom et nettsted opplever datainnbrudd der brukernavn/passord-kombinasjoner blir kjent, kan disse kombinasjonene lett prøves ut andre steder, siden mange bruker det samme passordet flere steder på nettet.

Senest i forrige uke opplevde eBay datainnbrudd , og historiene begynner å bli svært mange de siste månedene; særlig etter Heartbleed-sikkerhetshullet, som påvirket mange nettsteder.

Som vanlig blir oppfordringen fra Dinside at du bruker unike passord på forskjellige nettsider, enten du selv lager deg huskeregler for de ulike nettstedene eller bruker en passordtjeneste som hjelper deg å holde styr på passordene du bruker rundt om.

Guide: Unike passord overalt

Personvernpolicy