Hvordan barbere seg riktigBruker du barberhøvelen riktig?

UNNGÅ DETTE: Barberer du deg på dagen? Det kan resultere i både utslett og en irritert hud. - Det kan være lurt å barbere seg på kvelden og vente med deodoranten til dagen etter, slik at huden under armene ikke blir irritert av de sterke antiperspirerende ingrediensene, råder hudlegen deg. © FOTO: Thinkstock.com
UNNGÅ DETTE: Barberer du deg på dagen? Det kan resultere i både utslett og en irritert hud. - Det kan være lurt å barbere seg på kvelden og vente med deodoranten til dagen etter, slik at huden under armene ikke blir irritert av de sterke antiperspirerende ingrediensene, råder hudlegen deg. © FOTO: Thinkstock.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan unngår man brannsår fra barbering? Og hvor lenge kan egentlig høvelen brukes? I dag får du svar på alt du lurer på angående shaving!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta:

Lindrende ingredienser til after-shave

- Kamomille-ekstrakt.

- Grønn te-ekstrakt.

- Aloe Vera.

- E-vitamin.

- Tee trea

Kilder: Ernst-Jan Veer og Hanna Burhol


Fremgangsmåte:

  1. Varm og myk opp huden i dusjen.
  2. Eksfolier huden.
  3. Påfør rikelig med barberingsskum.
  4. Bruk en skarp og ny høvel.
  5. Barber i hårenes retning.
  6. Husk at underarmshår vokser i tre retninger.
  7. Vent med deo i minst 30 minutter.

Barbering av legger og underarmshår kan for mange føles som en nødvendig onde, spesielt om sommeren når både legger og bikinilinjen hyppigere trenger en runde med høvelen enn ellers på året.

Hårene i armhulene blir av mange barbert vekk daglig, og hvis det virker som om hårene kommer raskere tilbake her enn andre steder på kroppen, er det med god grunn.

– Hårene under armene vokser hurtigere enn de på leggene, så det kan være behov for hyppigere hårfjerning her enn på resten av kroppen, forklarer hudlege ved Oslo Hudlegesenter, Ernst-Jan Veer.

Les også: Derfor skal du lage to matpakker

Unngå brannsår

Mange tror at den hyppigere barberingen av underarmshår i seg selv er grunnen til at hårene gror fortere, men dette har en langt mer fysiologisk forklaring.

– Både veksthastighet, vekstfasen og hvilefasen oppfører seg ulikt på ulike steder på kroppen. Dette er en naturlig fysiologisk prosess som er genetisk og hormonelt betinget, forteller Lill Bjerkholt, faglærer ved Hudpleieakademiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om barbering av kroppshår ikke er noe av det mest spennende å bedrive tiden sin med, har det for mange blitt en naturlig og forholdsvis rask del av hverdagen.

Men det er fort gjort å bruke feil teknikk eller utstyr, slik at huden blir irritert og sår, og små kviselignende prikker, eller kanskje aller verst; brannsår, kan oppstå.

– Har man problemer med nupper og betennelser ved for eksempel bikinikanten, er det viktig å ha en ren høvel og eventuelt bruke en huddesinfisering i forkant, råder hudpleier ved Elite Klinikken, Hanna Burhol.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg kan det være lurt å barbere seg på kvelden og vente med deodoranten til dagen etter, slik at huden under armene ikke blir irritert av de sterke antiperspirerende ingrediensene.

Les også: Slik barberer du deg riktig

Saken fortsetter under bildet FEIL: Selv ved bruk av barberingsskum bør huden mykgjøres og varmes opp i dusjen før man barberer seg. © FOTO: Thinkstock.com FEIL: Selv ved bruk av barberingsskum bør huden mykgjøres og varmes opp i dusjen før man barberer seg. © FOTO: Thinkstock.com

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk barberhøvelen din

Men den vanligste tabben som fører til irritert hud er, ifølge ekspertene, at man bruker en barberhøvel som er gammel.

– En gammel og sløv barberhøvel vil kunne irritere huden og føre til småkutt, sier Veer og fortsetter:

– En ren barberhøvel, fuktig og varm hud med barberkrem eller såpe er en meget god start for å unngå brannsår, men man kan likevel oppleve sår og utslett etter barbering.

At barberhøvelen oppbevares slik at den holder seg så ren og frisk som mulig er også viktig. Barberhøvler som blir liggende på gulvet i dusjen eller festes på veggen slik at vann konstant renner over den, kan ha lett for å bli slitt fortere.

Les også: Slik holder du bikinilinjen hårfri

Saken fortsetter under bildet UNNGÅ SÅR: Små kutt og brannsår kan lett oppstå hvis du ikke bruker korrekt teknikk og utsyr ved barbering av kroppshår. © FOTO: Thinkstock.com UNNGÅ SÅR: Små kutt og brannsår kan lett oppstå hvis du ikke bruker korrekt teknikk og utsyr ved barbering av kroppshår. © FOTO: Thinkstock.com

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skal brukes maks ti ganger

Den største grunnen til at barbering kan være en ubehagelig affære, både mens og etter utførelsen, er at høvelen er gammel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordisk kommunikasjonsansvarlig ved P&G, Carolin W. Söderblom, kan fortelle at Venus Gilette anbefaler følgende:

– I gjennomsnitt burde kvinner erstatte bladene på barberhøvelen sin etter tiende barbering, eller før hvis man merker at den ser sløv ut og barberingen føles ubehagelig. Siden kroppshår vokser forskjellig fra kvinne til kvinne, må man tilpasse dette til eget behov.

Mens Bjerkholt mener brukstiden kommer an på kvaliteten på bladet, og hvor lenge det holder seg skarpt. Med andre ord; har bladet blitt sløvere, er det på tide men en ny!

Les også: For 68 000 kroner kan du velge kjønn på barnet ditt. Er det greit?

Barber nøye

For å oppnå en penest mulig barbering, og styre unna en rød og sviende hud, er det lurt å dobbeltsjekke om du egentlig gjør det riktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For å unngå brannsår og småkutt, er det viktig å barbere seg etter en varm dusj, og aldri tørrbarbere seg over vasken. Hår og hud er da varmet opp og mykgjort, og bedre tilpasset for barbering, tipser Burhol.

Hudlege Veer er enig i at tørrbarbering er noe man burde styre unna.

– Friksjonen øker når man barberer tørt. Da blir det gjerne mer utslett og irritasjon, forklarer hudlegen.

Når man står i butikken med flust av forskjellige typer barberskum foran seg, er det lett å lure på hvorvidt man egentlig trenger dette – holder det ikke med vann og såpe?

– Et barberskum gir en merkbar jevnere, lettere, glattere og mer komfortabel barbering, samtidig som den beskytter huden under selve barberingen. Den renser og desinfiserer gjerne i tillegg til å forebygge og roe hudirritasjoner og rødhet, forklarer Bjerkholt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved å eksfoliere huden godt med en mild peelingkrem, spesielt langs bikinilinja, har man også en langt større sjanse for å unngå nupper, inngrodde hår og kløe i etterkant.

Les også: Hvorfor får man kviser?

Saken fortsetter under bildet BARBERHØVELEN: Visste du at barberhøvelen burde byttes etter å ha brukt den ti ganger, og for mange oftere? © FOTO: Thinkstock.com BARBERHØVELEN: Visste du at barberhøvelen burde byttes etter å ha brukt den ti ganger, og for mange oftere? © FOTO: Thinkstock.com


Alle retninger

I tillegg har både retningen du følger når du barberer og trykket du påfører huden, mye å si for et godt resultat.

– Det er viktig å barbere i den retningen som de forskjellige kroppshårene vokser, for å unngå utslett og inngrodde hår, råder Veer.

Og husk at det er ikke alle områder hvor kroppshårene gror i en nedovergående retning.

– Vi anbefaler å være lett på hånden og ikke trykke høvelen for hardt på huden. Barber i den retningen som føles mest komfortabelt, men under armene hvor hårene gror i forskjellige retninger er det viktig å barbere nedover, oppover og fra siden for en tettere barbering, forteller Söderblom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sjekk om du har sensitiv hud

Etterbehandling

Etter å ha utført en korrekt barbering, er det viktig at man også følger opp med en tilpasset etterbehandling for å sørge for at huden holder seg jevn og fin så lenge som mulig.

– Tidligere brukte menn ofte etterbarberingsvann som inneholdt alkohol. Men selv om dette kan forhindre små infeksjoner, kan det også virke irriterende på huden. Nå er det vanligere å bruke etterbarberingsprodukter som rengjør, fukter og beroliger huden med for eksempel ingredienser som E-vitamin, grønn te- og kamomille-ekstrakt, tipser Veer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fukt og smøring er viktig under barbering, men minst like viktig etter barbering også.

Jo lengre du klarer å holde huden godt hydrert, jo finere blir resultatet.

– Skyll kroppen godt etter barbering, og klapp huden nesten helt tørr uten å gni. Vannet som er igjen vil låse seg inne i huden når du påfører fuktighetskrem, og hjelper til med å eliminere tørr og flassende hud. Husk å smøre huden godt for ekstra myk og skinnende hud, tipser Söderblom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tisser du 15 ganger i døgnet og tror at noe er galt?

Saken fortsetter under bildet STELL PENT: På sommeren barberer vi oss langt oftere, men huden er også mer utsatt for eksterne skader så pass på å unngå små sår og kutt når du barberer deg for å unngå innfeksjon. © FOTO: Thinkstock.com STELL PENT: På sommeren barberer vi oss langt oftere, men huden er også mer utsatt for eksterne skader så pass på å unngå små sår og kutt når du barberer deg for å unngå innfeksjon. © FOTO: Thinkstock.com

Bare en myte

Mange er redde for at barbering kan føre til mørkere og tykkere hårvekst, men dette kan ekspertene avkrefte med en gang.

– Det stemmer ikke at hårene vokser ut tykkere og mørkere! Det som skjer er at man kutter av et hår som naturlig smalner mot tuppen, slik at den midterste delen som vokser ut igjen kan oppleves som tykkere. Men egentlig er den som den alltid har vært, forklarer Veer.

Burhol forklarer også at hårvekst har mye med hver enkelt sin hormonelle tilstand å gjøre.

– Man blir født med et visst antall hårsekker, og hvorvidt disse er i dvale eller i aktivitet bestemmes av hormoner som ikke blir påvirket av barbering. Det er derfor umulig for en barberhøvel å forandre på utseendet til kroppshåret.

Les også:

Slik bør menn barbere seg

Vi testet barbering, voksing og epilator

Dette gjør du med skjemmende hårvekst

Denne saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no