Dette kan være galt når lyspæren går
Årsaken kan være inni huset.
Lys er viktig for trivselen i hjemmet og mange bruker tusenvis av kroner på designlamper . Etter at de gamle glødepærene ble forbudt, har vi måttet venne oss til å tenke på kelvin og lumen, men det spiller liten rolle dersom pærene i huset ditt stadig går.
For høy spenning i det elektriske nettet er den vanligste årsaken til at lyspærer varer kortere enn forventet, forteller Tore Ledaal, avdelingsleder ved sikkerhetslaboratoriet Nemko.
- Med de gamle glødepærene opplevde mange at vibrasjoner kunne føre til at de gikk. Da vi fikk de nye sparepærene forventet folk at de skulle vare veldig lenge, og når de ikke gjør det, oppleves det som et problem.
Ulike regler om spenning
Han forteller at nettselskapene som leverer strøm til det elektriske anlegget skal levere strøm med en spenning på 230 volt.
- Men de har lov til å variere spenningen med pluss/minus 10 prosent og det betyr at man kan få spenning på opptil 253 volt i stikkontakten. Det er det ikke alle apparater og lyspærer som er beregnet til å tåle over lengre tid. Dette påvirker for eksempel elektronikken i sparepærene og kan forkorte levetiden deres betraktelig, sier Ledaal.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDet som gjør dette problemet så komplisert er at testene som utføres på produktene bare baserer seg på en variasjon i spenningen på pluss/minus 2 prosent.
- Det er et stort misforhold her. Produsentene tenker kun på to prosents variasjon, mens forbrukeren kan oppleve opp til 10 prosents variasjon, sier Ledaal.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSJEKK PÅ PAKKEN: Disse to lyspærene er beregnet for å tåle hendholdsvis 230 volt og 220-240 volt. Men nettselskapene kan lovlig variere spenningen i nettet helt opp til 253 volt, noe som kan redusere pærenes levetid betraktelig. © Foto: Gro Strømsheim
Varierer etter hvor du bor
Spenningen i stikkontakten din kan også avhenge av hvor langt unna den lokale transformatorstasjonen du bor.
- Spenningen er ikke konstant, den synker så fort den transporteres bort, slik at de som bor nærmest transformatorstasjonen vil kunne ha litt høyere spenning enn de som bor langt unna. Det er selvsagt snakk om små variasjoner, men vil kunne påvirke elektriske apparater og lyspærer, forteller fagsjef Erlend Lillelien i Lyskultur (Norges ledende kompetansenettverk for lys).
Artikkelen fortsetter under annonsenHvis det er tungindustri i nærheten av boligen din, kan det også oppstå store variasjoner i spenningen når fabrikken for eksempel starter opp en maskin. Dette vil kunne påvirke elektriske produkter og lyspærer.
Styrken på spenningen i nettet er ikke noe du kan påvirke selv, dette vil variere. For høy spenning vil påvirke levetiden til elektriske apparater og lyspærer, de vil sjelden gå første gang spenningen er for høy.
- Vi kan håpe at produsentene får mange nok tilbakemeldinger om at dette er et problem, slik at de lager pærer som tåler mer. Husk at du som forbruker kan ta med lyspæren tilbake til butikken dersom den varer kortere enn forventet og be om få bytte til en ny. Dette er først og fremst et problem med sparepærene, LED-pærer er laget på en annen måte og vil ikke bli påvirket på samme måte, forteller Ledaal.
Artikkelen fortsetter under annonsenÅ bytte fra sparepærer til LED-pærer kan dermed være en løsning på problemet.
Kan være feil inni lampen
Bjørn Sørensen er fagsjef for elsikkerhet i Nelfo, og anbefaler alle å lese nøye på pakningen før de kjøper lyspærer.
- Sjekk hvor høy spenning de er laget for å tåle, de bør tåle en del mer enn 230 volt, sier han.
Det kan imidlertid også være at årsaken til problemet ligger i din bolig. Hvis du bare opplever at lyspæren går ofte på ett sted i huset, kan det være lurt å ta en nærmere kikk.
- Det kan være en feilkobling eller en ledning som ikke er godt tilskrudd inni en lampe, slik at det ikke er skikkelig kontakt. Hvis du opplever at en lyspære går mer enn én gang eller ofte på samme sted, vil jeg anbefale å ringe en elektriker. Det lønner seg alltid å få tatt en sjekk, framfor å ta risikoen på at det blir brann i huset, sier Sørensen.
Artikkelen fortsetter under annonsenErlend Lillelien forteller at elektriske apparater i huset ditt kan skape støy på strømnettet, som ødelegger lyspærene.
- Hvis du har en mikrobølgeovn på samme krets som lampen, kan det skje at den skaper så mye støy når den startes opp at det påvirker lyspærene. Noen pærer er mer sensitive enn andre, dette gjelder ikke gamle glødepærer, men LED-pærer og sparepærer.
Han ber deg tenke på om lyspærer går flere steder i huset, i så fall tyder det på ekstern årsak. Hvis det bare skjer på ett sted i huset, er årsaken trolig å finne i boligen.
Artikkelen fortsetter under annonsenULIKE TYPER: Det finnes flere ulike typer av lyspærer på markedet. Sparepærene er mer ømfintlige for variasjoner i spenningen i strømnettet. © Foto: Gro Strømsheim
Dimmer kan være koblet feil
En annen årsak kan være vibrasjon, hvis du for eksempel smeller med inngangsdøren.
- Hvis du smeller med døren så veggen rister, så kan det føre til at vibrasjonen i lyspæren blir så sterk at den går i stykker. Dette gjelder de gamle glødepærene, som ikke lages lenger, men som mange fortsatt har hjemme, sier Sørensen.
Artikkelen fortsetter under annonsenOm du har koblet en dimmer til en lyspære som ikke er kompatibel med en dimmer, kan du også oppleve at lyspæren går.
Ved tordenvær kan du få overspenning i det elektriske anlegget, men da vil du oppleve at mange elektriske apparater slukker, ikke bare én lyspære. Det samme gjelder hvis det skjer en feil hos nettselskapene, slik at de sender for høy spenning inn i anlegget. Da vil mange elektriske apparater bli ødelagt, slike tilfeller dekkes av forsikringen.
Lillelien ber deg være oppmerksom på gamle lysstoffrør. Hvis de blir stående å blinke, kan det være farlig.
- Gamle lysrørsarmaturer som blinker kan starte brann. Lysrøret er egentlig i ferd med å være oppbrukt, men det er en liten glødetråd inni armaturen som starter lysrøret. Armaturen vil forsøke å tenne lysrøret selv om den ikke får det til, når den stadig vekk prøver å tenne kan det bli for varmt inni armaturen og det kan oppstå brann, sier Lillelien.
Saken ble først publisert på Klikk.no
Les også:
Dette betyr ordene på lyspærepakken