Dette må du huske på når du legger ferdigplen

RULL UT: Husk at ferdigplen må betraktes som ferskvare og bør legges samme dag som du kjøper den. Selgerne mener du kan legge opptil 300 kvadratmeter på en dag. © Foto: Gressenteret - Bærum ferdigplen
RULL UT: Husk at ferdigplen må betraktes som ferskvare og bør legges samme dag som du kjøper den. Selgerne mener du kan legge opptil 300 kvadratmeter på en dag. © Foto: Gressenteret - Bærum ferdigplen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med litt forarbeid er det en kjapp vei til grønn glede i hagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drømmer du om grønt og frodig gress , men opplever at hagen din heller er full av mose og ugress? Hvis du er lei av å så og stelle med en umulig plen, så kan det kanskje passe deg å velge en ferdigplen.

- Den største fordelen ved å velge ferdigplen er at du får den ferdig på så kort tid. Hvis du skal så en plen selv, så kreves det oppfølging over lang tid for å få et fint resultat. Når vi kommer med ferdigplen til din hage, så har vi allerede passet godt på den i to år før du får den, sier daglig leder i Follo Ferdigplen, Petter Ravne Bugten, til klikk.no.

Han forteller at ferdigplen kan legges i alle slags hager, enten de er store eller små, flate eller med skråninger.

- Plenen blir slik som underlaget er. Det er lurt å jevne ut humper og groper i hagen, slik at underlaget blir jevnest mulig. Ferdigplen kan være ekstra bra i skråninger, fordi plenen da får etablert seg raskt, mens hvis du sår så risikerer du at frøene regner vekk og jorda renner bort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjør det flatt og legg på jord

Før du ruller ut rullene med plen så bør du altså jevne ut groper og hull i bakken. Dette er viktig for å unngå at det er groper under plenen der vann kan samle seg. Det gjør det også lettere å klippe plenen.

For at plenen skal feste seg godt, bør jordlaget være løst og bearbeidet. Det anbefales å løse opp de øverste 20 cm av jordlaget med en jordfreser eller en spade. Deretter bør området tromles flatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før legging bør man tilsette næringsstoffer, det vil si gjødsel og kalk. Hvor mye vil avhenge av jorda der du bor, men rundt 3-4 kg fullgjødsel og ca 15 kilo kalk per 100 kvadratmeter er mengder som anbefales. Pass på at det blir jevnt fordelt.

Hvis du har en gammel, slitt plen under, kan du legge på et jordlag på 4-5 centimeter, før du planerer det ut og ruller ut ferdigplenen oppå.

Tore Jakobsen er daglig leder av Bærum ferdigplen og understreker at det er veldig viktig å måle opp området nøyaktig før man bestiller plen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bestill gjerne 5-10 prosent ekstra, så du ikke risikerer å gå tom for gress når du legger plenen, sier han.

- Som å legge puslespill

Bugten mener det er enkelt å legge ferdigplenen og har også laget en video til brukerne for å vise fremgangsmåten.

Plenen leveres i ruller som er 250 cm lange, 40 cm brede og 2 cm tykke. Hver rull veier ca 20 kilo.

Rullene bør legges ut så snart som mulig etter levering. Hvis det er varmt, er det ekstra viktig å få lagt plenen raskt, planlegg helst bestillingen slik at du kan legge plenen samme dag. De fleste steder kan levere plenen til deg, hvis du ikke har en stor nok tilhenger selv.

Slik legger du plenen:

Start utrulling fra arealets lengste rette kant. Det kan være lurt å begynne med å legge rammen rundt hagen, for å unngå å ende opp med for mange korte biter, er tipset fra Bærum ferdigplen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rull ut plenen og pass på å dra skjøtene godt sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er viktig å legge rullene tett inntil hverandre, skjøtene skal være så lite synlig som mulig.

Rullene skal ikke overlappe hverandre, men ligge helt inntil.

Legg rullene slik at skjøtene ikke havner ved siden av hverandre. Tenk på legging av murstein eller parkett, når du begynner på neste rad, må du forskyve skjøtene, det kalles å legge i forband.

Skjær til endestykker og kanter med en spiss spade eller kniv, Bugten anbefaler en brødkniv.

Unngå å tråkke på nyutlagt plen. Legg gjerne ut en planke som du kan gå på mens du legger plenen.

- Det er ikke vanskelig å legge ferdigplen, det er som å legge et puslespill der du kan skjære til brikkene selv, sier Bugten.

Bilde

BEGYNN MED RAMMEN: Det kan være smart å legge en ramme rundt hagen først for å unngå for mange små biter mot slutten. © Foto: Gressenteret - Bærum ferdigplen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Må vannes mye i starten

Vann umiddelbart etter at du har lagt plenen. Fram til plenen har etablert seg, klarer den ikke suge opp vann selv og trenger derfor mye vanning.

Jakobsen understreker at den første vanningen er ekstra viktig.

- Den første gangen du vanner, bør du vanne i 2-3 timer. For å sjekke om det er nok, kan du løfte opp gressmatten og sjekke om det har blitt vått ned i jorda. Den første vanningen er ekstra viktig fordi du da skaper kontakt mellom ferdigplenen og bakken.

Den trenger rundt 20 mm vann hver eller annenhver dag den første uken, litt avhengig av temperaturen. Så kan intervallene forlenges gradvis ettersom røttene fester seg. 20 mm vil si 2-3 timers vanning med vanlig hageslange. Vann gjerne om kvelden for å unngå at vannet fordamper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du først vanner, så vann skikkelig, det er viktig at vannet trenger ned til røttene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter 2-3 uker er plenen klar til å bli brukt, du bør unngå å gå på den i disse ukene.

Klipp gresset ofte

Plenen kan legges hele året, men det er aller best å legge den når naturen og plenen er i god vekst, det vil vanligvis si fra månedsskiftet april/mai på Østlandet.

Etter at plenen er lagt vil det vanligvis ta to-tre uker før røttene har festet seg og du ser at plenen begynner å gro. Da kan du klippe den for første gang og siden bør den klippes en gang i uken i vekstsesongen.

Bugten anbefaler at du klipper såpass ofte at du bare klipper 1/3 av den totale gresshøyden hver gang. Klippehøyden må ikke være lavere enn 3,5 cm, kortere klippehøyder vil føre til at mosen får gode vilkår. Om høsten bør du la gresset være litt høyere.

Han anbefaler å unngå å vanne ferdigplenen når etableringstiden er over. Bare hvis det er spesielt tørt og plenen begynner å vise symptomer på visning og misfarging, trenger den vann. Hvis du vanner ofte vil det føre til at røttene utvikles bare i det øverste jordlaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilde

PASS PÅ SKJØTENE: Det er viktig å legge rullene helt tett inntil hverandre, men ikke oppå. Hvis det blir store gliper mellom rullene kan det oppstå tørkeskader her. © Foto: Gressenteret - Bærum ferdigplen

Gjødsel og raking

Gjødsling er viktig for å sikre god vekst og hindre etablering av mose. Jakobsen anbefaler å gjødsel minst tre ganger per sesong. Første gang i april/mai, så i juni og så i august.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk 3-5 kilo plengjødsel og pass på å gjøre det i regnvær eller før vanning. Ikke gjødsle når det er veldig varmt. Husk at plener som får mye gjødsel vokser mye og får stor slitestyrke, men at de også må klippes ofte.

Kalking anbefaler Bugten hvert annet til tredje år.

- Det er viktig å rake plenen vår og høst. Løv og langt gress fjernes om høsten for å unngå at plenen bli kvalt om vinteren. Om våren gir raking lys og luft til nye skudd, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan også være lurt å flytte rundt på ting som et fotballmål, for å unngå mye slitasje på et lite område.

Én kvadratmeter til 60 kroner

Ferdigplen kan kjøpes til alle størrelser av hager, du kan kjøpe én rull og dekke én kvadratmeter eller du kan dekke en fotballbane.

Prisene varierer selvsagt noe, men mange tar omtrent 60 kroner for én kvadratmeter. Å dekke en hage på 20 kvadratmeter vil koste omtrent 1200 kroner, en plen på 40 kvadratmeter vil koste rundt 2400 kroner. De fleste utsalgsstedene gir deg lavere pris per kvadratmeter når du kjøper store mengder, så en plen på 100 kvadratmeter vil koste rundt 4500 kroner.

Noen tar tillegg for frakt og husk at du også må beregne kostnader ved å kjøpe jord, gjødsel og kalk.

Les også:

Dyrk din egen mat i vinduskarmen

Vil ikke betale det håndverkerne koster

En PH-test kan redde hagen din