Hage på hyttaForvandlet tett skogstomt til åpen hyttehage ved Iddefjorden

Store endringer: Da Wenche og Leif Sether kjøpte hytta på Fagerholt ved Halden i 2002 var eiendommen tett bevokst. Her fra det gamle prospektet (t.v). Etter utbyggingen og trefellingen fremstår eiendommen som åpen og luftig. © Foto: Sveinung Bråthen
Store endringer: Da Wenche og Leif Sether kjøpte hytta på Fagerholt ved Halden i 2002 var eiendommen tett bevokst. Her fra det gamle prospektet (t.v). Etter utbyggingen og trefellingen fremstår eiendommen som åpen og luftig. © Foto: Sveinung Bråthen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Wenche og Leif Sether ga hyttehagen et ansiktsløft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Plante, stelle og ordne i hagen har vært den store lidenskapen til Wenche og Leif Sether helt siden de kjøpte hytta på Fagerholt ved Halden i 2002. En solrik tomt med utsikt over Iddefjorden og Sverige, få minutters gange til sjøen hvor de kan bade, fiske eller ta en tur ut med båten om de ønsker. Det er likevel ikke det, men hagearbeidet, som har stått i fokus for hytteeierne.

Da ekteparet fra Bjørkelangen kjøpte stedet, sto det en tradisjonell tømmerhytte på 64 kvadratmeter der, med torvtak og sprosser på vinduene. En tidligere såkalt OL-hytte var blitt plukket ned og satt opp igjen på Fagerholt. Men ekteparet har gradvis bygget ut og oppgradert, både innvendig og utvendig.

Ryddet tomta

Den vakre eiendommen er på 1,6 mål. En typisk naturtomt med lyng, busker og trær. Mye trær.

- Vi så raskt at trærne måtte bort, både for å skape utsikt over fjorden og for å etablere en hage i bakkant. Det var tett bevokst. Vi begynte å rydde tomta, og la ganske tidlig en gruslagt vei inn til hytta. Heldigvis fikk vi litt hjelp til dette, forteller de.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frodig: Det er hagearbeidet som har stått i fokus for hytteeierne.

Frodig hage: Det er hagearbeidet som har stått i fokus for hytteeierne. © Foto: Sveinung Bråthen

Herlig utsikt: Da trærne ble hugget, kom denne flotte utsikten over Iddefjorden bedre frem. Her har Wenche og Leif utvidet terrassen og etablert en plen.

Herlig utsikt: Da trærne ble hugget, kom denne flotte utsikten over Iddefjorden bedre frem. Her har Wenche og Leif utvidet terrassen og etablert en plen. © Sveinung Bråthen

Utvidet hytta

Leif tok hovedansvaret for utbyggingen. Hytta ble utvidet fra 64 kvadratmeter til 100 kvadratmeter. En terrasse ble bygget rundt store deler av hytta, og innvendig ble det endret fra mørkt til lyst. Vegger, tak og interiør ble i all hovedsak holdt i lyse farger. Den største byggtekniske forandringen var at hytta ble bygget ut med hagestue og peis. Her kan dørene åpnes helt opp mot terrassen, og peisen utvider sommersesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gir energi

Wenche tok ansvaret for hagen og har så lenge hun kan huske vært glad i hagearbeid. Hun har vært særlig opptatt av å tilpasse fargene etter omgivelsene, og ellers bare bruke kreativiteten. De har et vennepar som driver et hagesenter der de bor, og har lært litt av dem. Men det finnes strengt tatt ingen regler, understreker Wenche. Hagen bærer preg av naturen rundt. De har benyttet områdets særegenheter og laget bed som glir inn i landskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

God atmosfære: De små grusstiene er et romantisk element som gir hagen en flott karakter.

God atmosfære: De små grusstiene er et romantisk element som gir hagen en flott karakter. © Foto: Sveinung Bråthen

Gjesteplass: Her var det tett skog da Leif og Wenche overtok. Noe av det første de gjorde var å etablere en innkjøring og parkeringsplass for flere biler i sørenden av hytta.

Gjesteplass: Her var det tett skog da Leif og Wenche overtok. Noe av det første de gjorde var å etablere en innkjøring og parkeringsplass for flere biler i sørenden av hytta. © Foto: Sveinung Bråthen

Tøft steinbord: En av de største steinene var helt flat på toppen, og de som var leid inn for å kjøre gravemaskinen mente den fint kunne benyttes som et spisebord. Steinen ble dermed tatt vare på, og brukes nå hyppig som spisebord. Denne ligger mot nord i kortenden av hytta.

Tøft steinbord: En av de største steinene var helt flat på toppen, og de som var leid inn for å kjøre gravemaskinen mente den fint kunne benyttes som et spisebord. Steinen ble dermed tatt vare på, og brukes nå hyppig som spisebord. Denne ligger mot nord i kortenden av hytta. © Foto: Sveinung Bråthen

Det er ikke vanskelig å se at de har vært mye på hytta. Det er velstelt og kreativt rundt den, og det er både veksthus, sommerblomster i potter og en liten grønnsakhage der. - Jeg har ingen gartnerutdannelse, men jeg synes det er lystbetont å holde på. Det har gitt meg energi. Jeg har absolutt ikke stresset, men tatt litt etter litt, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En livsstil

De er begge pensjonister og har den siste tiden hatt ganske god tid. I sommerhalvåret flytter de ut til Halden. De er blitt glad i Østfold, men at valget falt nettopp på Fagerholt var en tilfeldighet.

- Jeg hadde nesten aldri vært i området og kjente ingen her. Det var Wenche som var på en venninnetur og tilfeldigvis dro innom på en visning. Noen uker senere var vi blitt hytteeiere, smiler Leif. Det har de aldri angret på. Hytta og hagearbeidet er blitt en livsstil.

Små detaljer: Det er ikke alltid så mye som skal til for å få en hyggelig uteplass. Noen hagekasser, busker og små gangveier skaper en trivelig atmosfære.

Skaper helhet: Det er ikke alltid så mye som skal til for å få en hyggelig uteplass. Noen hagekasser, busker og små gangveier skaper en trivelig atmosfære. © Foto: Sveinung Bråthen

Tid for hage: Wenche og Leif er mye på hytta, og har derfor gått til innkjøp et veksthus. Foreløpig brukes det mest til kos og hygge, men tanken er å sette inn noen tomatplanter.

Tid for hage: Wenche og Leif er mye på hytta, og har derfor gått til innkjøp et veksthus. Foreløpig brukes det mest til kos og hygge, men tanken er å sette inn noen tomatplanter. © Foto: Sveinung Bråthen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fargerike planter: I leveggen på terrassen er det satt ut blomstene million bells, og i kassene er det plantet femtunge, cosmos og hagenellik. Planten i de blå krukkene heter prydtobakk. Fargerike planter: I leveggen på terrassen er det satt ut blomstene million bells, og i kassene er det plantet femtunge, cosmos og hagenellik. Planten i de blå krukkene heter prydtobakk. © Foto: Sveinung Bråthen

Tips til hageentusiaster

Hva bør du ta hensyn til når du skal anlegge en hage ved hytta? Her er rådene fra Tommy Tønsberg, daglig leder av planteskolen og nettbutikken Garden Living.

* Du må tenke på hvor ofte du kommer til å være på hytta. Er du der i tre uker om sommeren, er det ikke noe poeng å anlegge grønnsakhage. Den vil nemlig trenge tilsyn hver uke mens grønnsakene vokser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Se på landskapet rundt hytta og bruk vekster som vil trives i klimaet uten altfor mye stell.

* Ikke anlegg store bed og bruk mange penger på planter før du har orientert deg om de vil overleve klimaet. Begynn lite og utvid etter hvert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Har du hage ved sjøen, bør du velge planter som tåler sol, tørke og noe salt, fordi det kan blåse kraftig fra sjøen. Stauder med tykke, sukkulente blader eller lett behårede bladverk er ofte det tryggeste valget.

* En hage i skogen bør ha planter som tåler mye skygge. Skogbunnplanter som storkenebb, bladliljer og forglemmegeisøster er gode valg.

* I høyden er det mange fjellplanter som vil trives utmerket. Steinbedplanter og putedannende, lave krypende planter som for eksempel sildrer og blåpute vil for eksempel trives der.

* Ønsker du å etablere en plen, finnes det gressblandinger for tøft klima. Men det beste er ofte å la det naturlige gresset vandre inn, og så slå det. Ferdigplen kan fungere, men du er nødt til å være på hytta og passe på å vanne mye i etableringsfasen. Det kan ta opptil tre uker med daglig vanning hvis det er tørt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Kanskje du heller bør anlegge blomstereng med villblomster?

Praktisk: En vedbod med en klatreplante er hyggelig, og ikke minst svært nyttig. Klatreplanten som her har blitt valgt er en flammentanz, som er kjent for å være hardfør.

Praktisk: En vedbod med en klatreplante er hyggelig, og ikke minst svært nyttig. Klatreplanten som her har blitt valgt er en flammentanz, som er kjent for å være hardfør. © Foto: Sveinung Bråthen

Grønne fingre: Wenche har brukt mye tid på hagen ved Iddefjorden. En velholdt, kreativ hage som bærer preg av naturen rundt. Her steller hun en rododendron

På knærne etter hyttehagen: Wenche har brukt mye tid på hagen ved Iddefjorden. En velholdt, kreativ hage som bærer preg av naturen rundt. Her steller hun en rododendron © Foto: Sveinung Bråthen

Les også:

Familien fra Trondheim bor i hytte på 11,5 kvadratmeter

Her er Norges tøffeste betonghytte

Sjekk det smarte tilbygget på hytta i Hedalen