Slik lager du sennep

ENKELT OG GODT: Det tar litt tid å lage sennep, men mesteparten er bløtlegging av sennepsfrøene, og da kan du gjøre noe annet. (FOTO: ELISABETH DALSEG)
ENKELT OG GODT: Det tar litt tid å lage sennep, men mesteparten er bløtlegging av sennepsfrøene, og da kan du gjøre noe annet. (FOTO: ELISABETH DALSEG)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er så enkelt at du vil lure på hvorfor du ikke har gjort det før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det trenger ikke være vanskelig å imponere litt i matveien. For eksempel vil de aller fleste med kritiske ganer glatte ut rynkene på nesen når du forteller at ketsjupen du serverer med pølsene er hjemmelaget.

Hvorfor ikke slå til og by på litt hjemmelaget sennep med det samme?

Det høres kanskje vanskelig og komplisert ut - og det kan være det, men ikke om du gjør som oss. Den ene metoden er så enkel at du gjerne må kalle det juks. Det tar vi med hevet hode, for det smaker så godt at vi ikke hører spydighetene over smattingen rundt bordet.

Det aller, aller enkleste:

JUKSEENKELT: Sennep på en - to - tre. (FOTO: ELISABETH DALSEG)JUKSEENKELT: Sennep på en - to - tre. (FOTO: ELISABETH DALSEG)

På velutstyrte dagligvarebutikker får du kjøpt sennepspulver. Se etter den gule boksen fra britiske Colman's.

Har du det ikke i skapet allerede, er det bare å plukke det med seg neste gang du kommer over en, selv om du ikke har planer om å begynne din egen sennepsproduksjon ennå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sennepspulver setter en fin spiss på en rekke middagsretter, og er også perfekt å ha i for eksempel en dry rub neste gang du skal lage nordmenns nye favorittrett, pulled pork.

Slik gjør du: Ha sennepspulver i en liten bolle, ha i litt finkvernet salt og pepper, og tilsett vann, én og én teskje om gangen, til du har en passe sennepskonsistens. Ønsker du en litt mer avansert sennep, kan du røre i litt eddik eller hvitvin i stedet for vann. For en litt mildere sennep kan du røre i litt honning med vannet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tomgods? Se alt du kan bruke den gamle ketsjup- eller sennepsflasken til.

Enkelt, men litt mer imponerenede:

FERDIG: Mos sennepsfrøene til du når ønsket konsistens. Vi liker den ganske grovkornet, men det fine her er at du får den akkurat slik du vil. (FOTO: ELISABETH DALSEG)FERDIG: Mos sennepsfrøene til du når ønsket konsistens. Vi liker den ganske grovkornet, men det fine her er at du får den akkurat slik du vil. (FOTO: ELISABETH DALSEG)

Ønsker du en litt mer avansert sennep, går du til kilden: sennepskorn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen oppskrifter sier at du skal koke sennepskornene, men det vil vi ikke anbefale. Da ender du opp med en litt tammere sennep, og hele poenget med en hjemmelaget sennep er at den skal sparke litt.

Tips: For en sennep som sparker enda litt til, kan du riste kornene lett i en tørr stekepanne før du bløtlegger dem.

Du trenger:

  • 200 g lyse sennepsfrø
  • 100 g mørke sennepsfrø
  • 50 g sennepspulver 1
  • 00 g lys eddik (eplesider)
  • 100 g hvitvin
  • 100-300 g vann salt pepper

Slik gjør du: Ha sennepsfrøene i en skål, og tilsett væske og salt og pepper. Du skal ha i alt unntatt sennepspulver.

Væsken skal stå litt over frøene. La det bløtlegge seg i et par timer, og ha gjerne et øye på frøene. Suger de til seg all væsken med én gang, fyll på med mer vann, eddik eller vin etter hvert.

Her kan du gjerne bruke vinrester, om du har noe stående, eller liggende i fryseren

Når frøene er gode og gjennombløte, moser du dem til du når ønsket konsistens/grovhetsgrad. Du kan bruke en morter, eller rett og slett en stavmikser eller enkel food processor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her bør du også ha litt væske (vann, eddik eller vin) for hånden. Vi pleier også å tilsette litt sennepspulver for en finere konsistens, samtidig som vi får beholde så mye av frøene som mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du ikke sennepspulver kan du mose en del av sennepsfrøene i en food processor eller morter så det blir helt finmalt før du legger dem i bløt. Vi foretrekker pulvervarianten både for smak og enkelhet. Du kan fint lage sennep på dagen, men vi synes den blir bedre etter (minst) en natt i kjøleskapet, så den får satt seg litt.

PÅ GLASS: Tips til deg som lager selv

Variasjoner

Når du først har fått teken, er det på tide å eksperimentere. For, la oss være ærlige: Det er enkelt og ikke spesielt dyrt å plukke med seg et glass eller en flaske fra butikken.

Poenget med å lage selv, er at du enkelt kan tilsette ulike krydder eller smaker; og du kan kontrollere hvor mye du lager. Så slipper du alle de halvtomme glassene bakerst på sausehyllen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ingen regler for hva du kan ha i sennepen, det er bare å eksperimentere seg frem til smaker du liker. Bruker du tørket krydder, bør du ha det i med sennepsfrøene når du bløtlegger dem.

Krydderurter: Rør i litt finhakkede krydderurter. Vi kan anbefale estragon, helst fersk, som du hakker og rører i, rett før du har sennepen på glass.

Smakssatt eddik: Du kan selvsagt tilsette ulike ekstrakter i væsken, men det aller enkleste for en liten variasjon, er å velge en smakssatt eddik i stedet for vanlig eplesidereddik, for eksempel bringebæreddik eller eddik med timian.

ALTERNATIV: Det er ikke noe feil med helt vanlig sennep og ketsjup, men det er ekstra stas med den man lager selv. (Foto: PER ERVLAND)ALTERNATIV: Det er ikke noe feil med helt vanlig sennep og ketsjup, men det er ekstra stas med den man lager selv. (Foto: PER ERVLAND)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solbærsirup: Ha solbærsirup i bløtleggingsvæsken for litt sødme og fylde til sennepen. Som en bonus får sennepen en fin rosafarge, som gjør seg visuelt godt til retter som ellers hadde blitt litt beige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cognac: En liten dæsj Cognac setter en ekstra spiss på sennepen. Perfekt til gode skinker for eksempel.

Til slutt, vår favoritt: Når vi først lager sennep, tar vi litt til side som vi blander med honning. Det gir en litt rundere smak, som er perfekt å servere sammen med litt kraftige pølser, og ikke minst står det klart til å riste sammen i et glass med litt eddik og olje for en super senneps- og honningsvinaigrette.