Hvor mye fruktjuice inneholder Noisy og Farris & Juice?

TRENDY: Drikker som består av kullsyreholdig vann og juice kan virke som en trend, nå som Farris & Juice hiver seg inn i konkurransen med Tines Noisy. Foto: Ringnes
TRENDY: Drikker som består av kullsyreholdig vann og juice kan virke som en trend, nå som Farris & Juice hiver seg inn i konkurransen med Tines Noisy. Foto: Ringnes

Alltid over halvparten, men nesten aldri som du tror.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det enkle er som regel det beste, sa markedssjef Joakim Sande i Ringnes da de lanserte sitt nye produkt Farris & Juice.

De kaller drikken «Norges mest populære hjemmelagde brus», og viser til at mange allerede blander kullsyrevann og juice hjemme på kjøkkenet. Ringnes sitt nye produkt skal gi deg dette ferdig blandet, på flaske.

På samme måte som Noisy fra Tine.

Men disse drikkene er ikke så enkle som man skulle tro. Og trolig langt fra det Sande forteller at han selv blandet på lørdagene i sin barndom.

Les også: Hva er best av Aqvia og SodaStream? Vi har testet!

Ingredienser i Farris & Juice Eple

  • På flasken står det «Farris & Juice med smak av eple», og dette er ikke tilfeldig: Produktet består nemlig bare av rundt én fjerdedel eplejuice, og nesten like mye drue- og sitronjuice. Farris-produktene inneholder dessuten en udefinert aroma, samt konserveringsmidler.

Ingredienser i Farris & Juice Mango

  • Flasken fremhever ordet mango, men du får svært lite ren mango for pengene: Under tre prosent av flasken består av mangojuice, mens 45 prosent er druejuice.

Ingredienser i Tine Noisy Orange

  • Selv om flasken skriker appelsin, finner du mer drue- enn appelsinjuice. Overraskende nok har denne flasken også mer mangojuice enn allerede nevnte Farris & Juice Mango. Tine bruker ikke konserveringsmidler slik Farris gjør, men har udefinert aroma.

Ingredienser i Tine Noisy Apple

  • Av flaskene vi har sett på, er det denne som gir deg mest juice; 64 prosent totalt. Den gir deg også mest av juicen man forventer fra flasken, med 58 prosent eplejuice. Noisy-flaskene oppgir dessuten hva slags juice de består av på fremsiden, unntatt sitronjuicen.

Trodde du tubeprodukter har de samme ingrediensene som sine motparter? Da tar du skammelig feil!

Angir smak, ikke innhold

– For å skape riktig smaksforventning, er det vi kommuniserer på flasken den dominerende smaken. Derfor også benevningen «smak av», sier markedssjef Joakim Sande i Ringnes til Dinside.

Innholdet har de forsket seg frem til selv, ved å blande de ulike juicene for å få ønsket smak. Slik skal de ha kommet frem til at mangodrikken trengte 2,8 prosent mango for å gi den beste mangosmaken, da mangojuice ifølge Sande er «smaksrik og tung».

Hva den naturlige aromaen består av, vil ikke Ringnes ut med.

– Hvorfor inneholder alle variantene så mye druejuice?

– For å få den riktige balansen mellom det søte og forfriskende, og gi en god smaksopplevelse, har vi funnet ut at druejuice er en god base, svarer Sande.

Få med deg: Vaniljeisen du spiser inneholder ikke et fnugg vanilje

- Appelsin ikke godt nok

– Vi har valgt å merke Noisy-flaskene med den fruktsmaken som smaker mest, forteller markedsdirektør Lise Kjær Kristoffersen i Tines datterselskap Sunniva Drikker til Dinside. Og årsaken til at flaskene inneholder så mange ulike juicer, er den samme som Ringnes oppgir.

– Men hvorfor inneholder Noisy Orange mer druejuice enn appelsin?

– Appelsinjuice og kullsyrevann, sammen med druejuicen, gir en fyldigere smaksopplevelse enn en blanding med bare appelsinjuice og kullsyrevann. Alene gir det en tam og syrlig smak, sier Kristoffersen.

Heller ikke Tine vil oppgi nøyaktig hva som skjuler seg bak «naturlig aroma», men hevder det dreier seg om aroma fra fruktene de ellers bruker i drikkene.

Slik leser du ingredienslister for å avsløre matjuks

Personvernpolicy